Vafle 5x jinak

25. 1. 2016
Pokud máte doma vaflovač, ale poslední dobou trochu zahálí v koutě, máme pro vás pět skvělých receptů, které jej pozvednou opět na výsluní vaší kuchyně.

Čokoládové vafle s vanilkou

2 porce - příprava: 30 minut + odležení

  • 4 vejce
  • 125 g másla
  • 80 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g mletých mandlí
  • 4 lžíce kvalitního kakaa + na ozdobu
  • 250 ml plnotučného mléka
  • špetka soli
  • olej na potření vaflovače
  • 150 ml smetany ke šlehání

Oddělte žloutky a bílky. Máslo a cukr vyšlehejte v robotu nebo elektrickým šlehačem do pěny, vmíchejte žloutky a semínka z vanilkového lusku. Mouku smíchejte s mandlemi a kakaem a střídavě s mlékem ji zapracujte do máslové pěny.

Bílky se špetkou soli ušlehejte v jiné nádobě do tuhého sněhu. Ten opatrně zapracujte do těsta. Vaflovač rozpalte a lehce potřete olejem. Upečte postupně všechny vafle.Podávejte je ozdobené ušlehanou smetanou a poprášené kakaem.

Náš TIP: Hotové vafle můžete potřít třešňovou nebo jahodovou marmeládou, ideálně domácí.


Kaštanové vafle s jablečnou omáčkou

2 porce - příprava: 45 minut

  • 2 vejce
  • 60 g krupicového cukru
  • 150 g kaštanové mouky
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 100 g měkkého tvarohu
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 75 g másla + na potření vaflovače
  • javorový sirup na ozdobu

JABLEČNÁ OMÁČKA:

  • 2 jablka
  • 30 g másla
  • 30 g vlašských ořechů
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 4 cl calvadosu

Jablka omyjte, rozkrojte na čtvrtiny, zbavte jádřince a nakrájejte na kostičky. Na másle orestujte nasekané ořechy. Přidejte jablka, a když změknou, posypte je cukrem a nechte zkaramelizovat. Zakápněte calvadosem a odstavte.

Připravte těsto. Vejce s cukrem vyšlehejte, mouku smíchejte se škrobem a práškem do pečiva. Tvaroh s mlékem a rozpuštěným máslem rozšlehejte a střídavě s moukou vmíchejte do pěny. Vaflovač potřete máslem a opečte vafle dozlatova. Podávejte je s jablečnou omáčkou pokapané javorovým sirupem.


Pivní vafle

4 porce - příprava: 30 minut + odležení

  • 200 g másla
  • 160 g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • špetka soli
  • 4 vejce
  • 300 g hladké mouky
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky skořice
  • 75 ml plnotučného mléka
  • 100 ml světlého piva
  • olej na potření vaflovače
  • moučkový cukr na poprášení

Máslo, cukr a vanilkový cukr šlehejte do pěny. Vmíchejte sůl a vejce jedno po druhém. Potom po lžících přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a skořicí. Nakonec přilijte mléko a pivo. Těsto nechte půl hodiny odležet a pak v rozpáleném vaflovači připravte vafle. Před podáváním je poprašte moučkovým cukrem.


Belgické vafle se špekem a volským okem

4 porce - příprava: 45 minut + odležení

VAFLE:

  • 3 vejce
  • 125 g másla + na vymazání
  • 3 špetky soli
  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 100 ml perlivé minerálky

NA DOKONČENÍ:

  • 100 g anglické slaniny
  • 30 g másla
  • 4 vejce
  • sůl a pepř
  • čerstvá petrželka na ozdobu

Nejdříve si připravte těsto na vafle. Oddělte žloutky a bílky. Změklé máslo se solí utřete, přidejte žloutky a šlehejte do pěny. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a střídavě s mlékem postupně vmíchejte do žloutkové pěny. Přilijte minerálku a promíchejte. Nechte asi 20 minut odležet. Pak opatrně zapracujte sníh vyšlehaný z bílků.

Předehřejte vaflovač, lehce ho potřete máslem a opečte vafle dozlatova. Plátky slaniny nechte na pánvi opéct dokřupava, na druhé pánvi nebo v lívanečníku rozpusťte trochu másla a připravte volská oka. Dochuťte solí a pepřem. Ještě teplé vafle podávejte s opečenou slaninou a volským okem. Na talíři ozdobte nasekanou petrželkou.


Vaflové sendviče se zázvorem

4 porce - příprava: 35 minut

  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 125 g másla
  • 125 g krupicového cukru
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • 3 vejce
  • 180 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2–3 lžíce plnotučného mléka
  • olej na potření vaflovače

CITRONOVÝ KRÉM:

  • 90 g másla
  • 200 g krupicového cukru
  • 2 vejce + 2 žloutky
  • 120 ml citronové šťávy
  • 1 lžička strouhané citronové kůry

Nejprve si připravte krém. Změklé máslo a cukr šlehejte asi 2 minuty, pak jedno po druhém přidejte vejce a žloutky a ještě asi minutu šlehejte. Vmíchejte citronovou šťávu (směs bude hrudkovitá, ale nebojte se, při tepelné úpravě se krásně spojí). V kastrolu se silnějším dnem ji pomalu zahřívejte, až získá hladkou konzistenci. Mírně zvyšte teplotu a za stálého míchání prohřívejte do zhoustnutí asi 15 minut. Odstavte, vmíchejte citronovou kůru, přendejte do čistých skleniček a nechte vychladnout.

Pak vložte do ledničky, kde vám v zavřené nádobě vydrží až týden. Krém v chladu ještě zhoustne. Na vafle oloupejte zázvor a nastrouhejte ho najemno. Máslo utřete s cukrem a vanilkovým cukrem, zašlehejte vejce. Pak vmíchejte zázvor, mouku s práškem do pečiva a mléko. Předehřejte vaflovač, potřete olejem a naneste těsto. Pečte dozlatova a po dvou spojujte citronovým krémem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Když vás přátelé pozvou na posezení s překvapením, jděte do všeho pěkně po hlavě. Získáte zajímavé zkušenosti a kontakty, na kterých můžete stavět ve své kariéře. Naučit se můžete…

Nejčtenější články