Vaječné recepty: Vejce ráno, v poledne i večer

Vaječné recepty: Vejce ráno, v poledne i večer

Vejce jsou snídaňová klasika, o tom není pochyb. Pojďte se s námi nechat inspirovat neovbvyklými omeletami! Můžou se vám hodit nejen po ránu, ale i k obědu či odpolední kávě.

Tortilla de patatas

4 porce příprava: 60 minut

650 g brambor typu B, 1 menší cibule, 200 ml olivového oleje, 7 velkých vajec, sůl a pepř

Brambory oškrábejte a nakrájejte na velmi tenké plátky (ideálně na plátkovacím struhadle). Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Olej rozehřejte v hluboké pánvi. Vložte plátky brambor a cibule, plamen stáhněte skoro na minimum. Pomaličku smažte 12 až 15 minut do nazlátlé barvy. Vyjměte a nechte okapat. Osolte a opepřete. Vejce prošlehejte metlou se solí a pepřem. Vmíchejte okapané brambory a cibuli a nechte 10 minut odležet. V hluboké pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a vlijte vaječnou směs. Vařečkou urovnejte. Plamen stáhněte na minimum a pečte, dokud vejce na povrchu neztuhne.

Clafoutis s třešněmi a borůvkami

4 porce příprava: 40 minut

1 hrnek plnotučného mléka, 3 vejce, 1 hrnku krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce másla, 1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek vypeckovaných třešní (mohou být i kompotované), 1 hrnek borůvek, moučkový cukr na posypání

Troubu zapněte na 160 °C. V míse smíchejte mléko, vejce, oba druhy cukru a rozpuštěné máslo. Metlou prošlehávejte, dokud se cukr nerozpustí. Vmíchejte mouku a nalijte do hlubší pánve nebo pečicí formy, případně několika menších. Doprostřed nasypte ovoce. Vložte do trouby a pečte asi 35 minut dozlatova. Podávejte lehce pocukrované.

Špenátová omeleta s bylinkami

1 omeleta příprava: 15 minut

velká hrst čerstvého špenátu, 2 lžíce nasekaných bylinek (estragon, petržel kerblík), rostlinný olej, 3 vejce, 1 lžička plnotučné hořčice, sůl a pepř

Špenát a bylinky nasekejte najemno. Na pánvi rozehřejte lžíci oleje a špenát s bylinkami krátce spařte. Vejce rozklepněte do misky (pokud chcete snížit kalorie a dávku cholesterolu, použijte z třetího vejce jen bílek) a vidličkou je prošlehejte s hořčicí, solí a pepřem. Vmíchejte také spařený špenát s bylinkami. V pánvi rozehřejte ještě trošku oleje a nalijte vaječnou směs. Jakmile se okraje začnou odlepovat od pánve a střed je stále ještě tekutý, trochu ji vidličkou promíchejte. Omeletu nechte docela ztuhnout a podávejte.

Doporučujeme

Články odjinud