Období první republiky čítá jen dvě desítky let, od roku 1918 do roku 1938. Přesto jde o oblíbenou dobu plnou elegance a velkých nezapomenutelných osobností. Zajímavá byla nejen jejich úspěšná kariéra, ale i jejich pro nás již poněkud netradiční jídelníček. Záležet si celebrity první republiky dávaly jak na pokrmech samotných, tak i na stolování. Stůl musel být vždy krásně a bohatě prostřený tak, aby přímo vybízel strávníky k pohodlnému usazení.
redakce
18. listopadu 2019
Pokračování 2 / 6
Co rád jedl Oldřich Nový
Kdo by neznal charismatického hrdinu černobílých filmů, který ztvárnil legendárního Kristiána a mnoho dalších nezapomenutelných rolí. Právě Oldřich Nový měl kromě hereckého talentu také vytříbené chuťové buňky. Slabost měl pro francouzskou kuchyni. Rád si pochutnával také na exotických a netradičních pokrmech. Nejraději měl pstruha na mandlích s bramborami připravenými v páře nebo roštěnky s kapary s rýží a zeleninou.
Pokračování 3 / 6
Jan Werich miloval olomoucké syrečky
Chutě jednoho z nejoblíbenějších herců první republiky vás možná překvapí. Kdo by si totiž myslel, že si legendární herec a dramatik Jan Werich pochutnal spíše na vybraných či luxusních pokrmech, byl by na omylu. Herec měl totiž namísto toho v oblibě dodnes známé olomoucké syrečky. Nepohrdl ale ani ruskými borščem či pelmeněmi. Jedná se o ruský národní pokrm, který se připravuje z těsta plněného mletým masem. Připravovala mu ho kuchařka ruského původu, Galina Šťovíčková, která se do Česka přivdala.
Martina Machová
8. května 2022
Pokračování 4 / 6
Jan Masaryk upřednostňoval domácí jídlo
Prvorepublikový ministr zahraničních věcí Jan Masaryk si údajně potrpěl na domácí jídlo. Kromě toho, že rád jedl bohaté množství zeleniny, pochutnával si na telecích řízcích s okurkami či na hovězím žebru s houbovou omáčkou. Nepohrdl ale ani vybranými kulinářskými specialitami své doby, mezi které patřilo třeba vejce s kaviárem.
Pokračování 5 / 6
Zita Kabátová měla slabost pro exotiku
Jedna z českých hereckých legend první republiky, elegantní Zita Kabátová, se dožila téměř požehnaných sta let. Není vyloučené, že za to herecká hvězda vděčila svému jídelníčku. Ráda si totiž dopřávala exotická a netradiční jídla. Měla ráda lehce pikantní pokrmy, jako například čínské masové placičky, které většinou jedla s chlebem nebo s bramborami.
Lucie Kořistová
29. července 2022
Pokračování 6 / 6
Jaký netradiční pokrm si oblíbil Jaroslav Marvan?
V jídelníčku legendy českého filmu Jaroslava Marvana a jeho ženy se odrážel jejich životní styl. Herec bydlel na pražském Žižkově, takže se rád bavil na večírcích nebo byl často na natáčení. Na dlouhé vyvařování tedy pochopitelně neměli on ani jeho žena čas ani chuť. Jídlo si většinou nechávali dovážet z vybraných restaurací. Jeho manželka byla navíc pověstná tím, že si hned po ránu namísto snídaně dávala panáka tvrdého alkoholu. Věřila totiž, že si tak rozproudí krevní oběh a nabudí větší chuť k jídlu.
Nejraději měl Jaroslav Marvan poněkud netradiční pochoutku, býčí kulky, na které jezdíval do Jindřichova Hradce. Tento pro někoho možná zvláštní pokrm se připravoval smažením, nakrájený na řízky a obalovaný v klasickém trojobalu. Herec byl také známý svou oblibou mirovického chleba, pro který si neváhal dojet až do pekárny v Jižních Čechách. Používal ho také k zahušťování svého oblíbeného guláše.
Ivana Ašenbrenerová
8. února 2024