Vakcína proti kouření už za pět let

Vakcína proti kouření už za pět let

Kuřáci, kteří chtějí se svým zlozvykem přestat, dostanou od lékařů už za pět let opravdu účinnou zbraň: vakcínu. Proti zhoubnému návyku se tedy budou moci nechat očkovat. Vakcína funguje na poměrně jednoduchém principu: zabrání nikotinu, aby se dostal do mozku.

Vakcína proti kouření už za pět let

Kuřáci, kteří chtějí se svým zlozvykem přestat, dostanou od lékařů už za pět let opravdu účinnou zbraň: vakcínu. Proti zhoubnému návyku se tedy budou moci nechat očkovat. Vakcína funguje na poměrně jednoduchém principu: zabrání nikotinu, aby se dostal do mozku. Tím vlastně odbourá kuřákovy příjemné pocity, kvůli nimž po cigaretě často sáhne.

V lékárnách se vakcína pod značkou TA-NIC objeví do pěti let - v současnosti vrcholí první fáze zkoušek. Aby se dostala do distribuce, musí testy jednoznačně prokázat absolutní zdravotní nezávadnost. Studie také musí přesně stanovit bezpečné dávkování léku a prokázat efektivnost jeho výroby.
Avšak pozor, ani vakcína nebude stoprocentní - má mít význam hlavně pro ty pacienty, kteří už s kouřením pomocí obvyklých metod, a samozřejmě díky své silné vůli, přestali. Po vakcinaci by jim už neměla hrozit recidiva, tedy že si po roce abstinence zapálí a znovu upadnou do závislosti.

Kuřáci dnes již mají k dispozici řadu pomůcek – ty však mají pouze dočasný účinek. Tak například nikotinové náplasti, žvýkačky a spreje zvýší úspěchy v boji s odvykáním o patnáct procent. Problém je však v tom, že pacienta nezbavují závislosti, pouze dodávají do těla nikotin v jiné formě. Skoncovat s neodbytnou chutí na cigaretu jednou pro vždy dokáže až vakcína. (Plus)

Text k foto: Proč sahat do krabičky pro cigaretu, když kuřákům nepřinese žádný příjemný pocit? Drobným problémem však zůstává potřeba kuřáků stále něco držet v ruce ve chvílích, kdy byl zvyklý si zapálit..

Doporučujeme

Články odjinud