Vanda Hybnerová: Holka od koní to má v životě těžké

Vanda Hybnerová: Holka od koní to má v životě těžké

Sdružení Mamma HELP ve spolupráci s časopisem Moje psychologie pořádá již druhým rokem kampaň Lavičky na podporu žen postižených rakovinou prsu. Jedna ze známých osobností, které se rozhodly do projektu zapojit, je i herečka Vanda Hybnerová...

Proč jste se rozhodla podporovat kampaň proti rakovině prsu?

Samozřejmě se nabízí odpovědět to, co je logické a nejpodstatnější: zdraví, prevence, informovanost. Vaše otázka mě ale přiměla přemýšlet o prsou jako o něčem, co je pro každou ženu z mnoha důvodů nejpodstatnější částí těla. Jejich proměny odrážejí život ženy. Ať už jsou jakákoli, je důležité, aby je žena měla ráda, aby se jimi pyšnila, aby jimi sváděla, kojila. Jsou to takové nárazníky života, a proto musí být zdravá.

Vy sama už jste absolvovala vyšetření prsu?

Ano, absolvovala jsem dokonce kurz samovyšetření. Byl veřejný. Na maketě ňader jsme si mohly vyzkoušet, jak objevit bulku nebo nějakou nepatřičnost. Zarazilo mě, jak moc se ženy stydí si na svá vlastní prsa sáhnout. Stud před vlastním tělem může způsobit, že se něco prošvihne. Tak apeluji na partnery, manžely, milence, aby svým ženám sebevědomí patřičně zvedaly a ten stud jim pomáhali překonat. Koneckonců jsou to také jejich prsa ne?

Klepněte pro větší obrázek

Na Českomoravské vysočině vlastníte statek, chováte koně, žijete přírodním způsobem života? Co přimělo někoho, kdo celý život žil v Praze, k takové změně životního stylu?

Za těch 20 let, co jsme se rozhodli zakotvit na Vysočině, se mnoho proměnilo, v mnohém jsem slevila z nároků a naopak pochopila, jak moc je pro mne tenhle rozměr podstatný nutný k životu. Rozhodně tedy nežiju přírodním způsobem života, i když tahle romantická představa mě láká, ale vzhledem k mé profesi jsem k městu připoutaná. Protože se nedokážu naklonovat, tak mám vysočinu a její nádhernou přírodu často jen pod víčky, když v Praze usínám. Máme spoustu přenádherných koní, kteří jsou něco víc než jen přátelé. V poslední době se o ně s obrovskou pečlivostí a láskou stará moje dcera Josefína, která má dar jim rozumět a učit je. Tomu, že každý kůň je osobnost a že má smysl pro humor a blbé nálady, může rozumět jen ten, kdo je koňmi potrefený jako my. Holka od koní to má v životě těžké. Málo mužů tuhle lásku dokáže tolerovat.

Jste jedna z mála majitelek plemena mimiapaloza. Proč jste si takového koně pořídila?

Minikoník nám sice trochu přerostl, ale pořád je to nejlepší parťák na procházky do lesa. Nehoní srnky a zajíce a poslušně nosí košík na houby. A taky pomýšlím na stáří, až na koně nevylezu, budu mít pořád koňskou hlavu nablízku...

Klepněte pro větší obrázek

Co v současné době připravujete, čím žijete?

Krom stálých zvířecích lásek, kterým ráda věnuji čas, pořád sebe sama přesvědčuju, že moje povolání má smysl. V tom chaosu, který je hlavním průvodním znakem naší kašparské profese, hledám témata ke zpracování. Stejně jako máme mnohobarevné stádo koní, tak pestré je herecké řemeslo. A já chci obsáhnout všechny barvy. Točím televizní seriály, dotočila jsem krásný film s názvem Rodinný film v režii Olma Omerzu a doprovázela jsem ho na festival v San Sebastianu, kde jsem okouzleně v sále plném španělských filmových fanoušků zažila slastný pocit, že jsem součástí něčeho krásného. Zkouším nové komedie v Divadle Palace, osmou sezonu hraju v představení Mikve ve Stavovském divadle, spolupracuju se Studiem ALTA, což je alternativní prostor otevřený všem, kteří se chtějí jakkoli pohybově i verbálně realizovat. Minulý týden jsme odpremierovaly představení Uhozené květinou v režii Petry Tejnorové, dvě tanečnice v plné síle a jedna stárnoucí herečka... Trochu jsem si sáhla na energetické i emocionální dno, ale bylo to jedinečné. Pořád si v sobě posouvám hranice, kam můžu, kam mě moje já pustí. A pořád mě život překvapuje.

Časopis Moje psychologie je již druhým rokem partnerem projektu Lavičky sdružení Mamma HELP. Kampaň je zaměřená na pomoc ženám, které se potýkají nebo potýkaly s rakovinou prsu. Několik známých českých osobností se rozhodlo akci podpořit. Jejich úkolem bylo, aby na bílou dřevěnou lavičku napsali nebo namalovali osobní láskyplný vzkaz pro všechny ženy, které byly nemocí nějakým způsobem zasaženy. Video z focení Laviček najdete zde:

zdroj:youtube.com

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Doporučujeme

Články odjinud