Vánoce 2018 klepou na dveře: Jak si užít všech 24 dní a nezbláznit se | Zdroj: Dáma.cz

Zdroj: Dáma.cz

Vánoce 2018 klepou na dveře: Jak si užít všech 24 dní a nezbláznit se

Předvánoční čas je pro většinu z nás spíš stresující a hektický. Je potřeba sehnat dárky, postarat se o výzdobu, upéct cukroví, udělat vánoční úklid a do toho stíhat běžné povinnosti. I tak si ale každý den, který ještě zbývá do Vánoc, můžete udělat hezký. Jak na to? Přinášíme tip na každý den z adventu.

1. prosince: Udělejte výzdobu

Do Vánoc zbývá přesně čtyřiadvacet dní, je pomalu na čase se naladit na vánoční atmosféru. Vyzdobte proto svůj byt či dům vánočními dekoracemi, svíčkami a větvičkami. Umyjte okna a pověste do nich svítící řetězy. Nezapomeňte vyzdobit také dětské pokojíčky!

Jak si vyrobit zimní svícen ze zavařovačky? Podívejte se ZDE.

Pokračování 2 / 24

2. prosince: Vyrobte si adventní věnec

Právě dnes začíná advent! Pokud ještě nemáte věnec, proč nestrávit neděli jeho výrobou? V posledních letech vládne trend, kdy není nutné mít věnec jako takový, stačí svíčky naaranžovat s vánočními dekoracemi. Je jen na vás, co si vybere. A nezapomeňte večer zapálit první svíci!

Jak vyrobit adventní věnec? Návod najdete ve videu:

Pokračování 3 / 24

3. prosince: Uvařte si domácí svařené víno

Jestli se každoročně snažíte mít dárky co nejlépe vyšňořené, je pomalu čas nakoupit ozdobné balicí papíry, stužky a ozdoby, než se vyprodají. Večer si doma udělejte vlastní svařené víno podle našeho redakčního receptu a vychutnejte si ho v klidu domova.

Co budete potřebovat:
1 litr svařeného vína
3 dcl tuzemáku
šťávu z jednoho pomeranče
několik plátků citronu a pomeranče
skořici
hřebíček
badyán
kardamom a med na oslazení.

Pozor, je to síla!

Pokračování 4 / 24

4. prosince: Ustřihněte Barborku

4. prosince má svátek Barbora a vy byste si měla ustřihnout třešňovou či višňovou větvičku, která má do Štědrého dne rozkvést. Stříhání „barborky“ je pohanská tradice. Rozkvetlé třešňové větve jsou symbolem čistoty Panny Marie a Barbora je patronkou panen. Mladé dívky trhaly větvičku brzy ráno, když se první sluneční paprsek dotkl obzoru.

Pokud květy rozkvetly přesně na Štědrý den, mohla dívka do roka a do dne čekat svatbu, jestliže rozkvetly dřív, měla šanci, že svatba přijde také dříve. I když ale zrovna 4. 12. nebudete mít čas trhat za rozbřesku větvičky, nevadí. Květy do Štědrého dne i tak rozkvetou a vy se můžete radovat z krásné jarní dekorace, která v zimním období zahřeje.

Chcete-li oslavit svátek Barborky hudbou, zajděte si do pražského klubu Lucerna Music Bar na koncert Monkey Business. Kapela zde pokřtí svoji novou desku Bad Time For Gentlemen! Pokud se vám to dnes nehodí, máte šanci ještě 5. a 6. prosince, kdy se koncert bude na stejném místě opakovat.

Pokračování 5 / 24

5. prosince: Nadělte si Mikuláše

I když už na Mikuláše nevěříte, neznamená to, že se musíte vzdát mikulášského balíčku. Jestli dbáte na linii, vynechejte sladkosti a potěšte se ovocem, zdravými müsli tyčinkami a hořkou čokoládou. Radost můžete udělat i partnerovi a krom něčeho dobrého na zub mu do balíčku přidat například kosmetiku nebo lístky na zajímavý koncert.

Pokračování 6 / 24

6. prosince: Výstava betlémů

Zajděte se podívat na výstavu betlémů! Jestli chcete vidět ten největší v České republice, zavítejte do Muzea Betlémů na Karlštejně. Krom betlému, který má 80 m², zde najdete i několik dřevěných nebo mechanických betlémů, které zabaví zejména děti. Seznam všech výstav betlémů v České republice na Vánoce 2018 najdete na stránkách Sdružení betlémářů.

Pokračování 7 / 24

7. 12.: Udělejte dobrý skutek

Vánoce jsou svátky klidu a míru a také dárků a dobrých skutků. Jeden (i více) můžete udělat i vy. Ať už přinesete nákup staré nemohoucí sousedce, pošlete dárek do dětského domova nebo se zapojíte do jednoho ze zajímavých projektů. Zvolit můžete například koupi Ponožek od babičky či se přidat k projektu Ježíškova vnoučata a udělat radost některému ze seniorů. Pokud soucítíte s lidmi, kteří nemají střechu nad hlavou ani na Vánoce, pořiďte jim pro mrazivé zimní večery Nocleženku Armády spásy.

Pokračování 8 / 24

8. 12.: Upečte cukroví

Aby se cukroví do Vánoc dostatečně odleželo, je nejvyšší čas pustit se do pečení! Provoňte domácnost vanilkovými rohlíčky, pracnami či klasickým lineckým cukrovím.

Jak na linecké cukroví? Podívejte se na video:

Pokračování 9 / 24

9. 12.: Nakrmte zvířata

Udělejte si s rodinou či přáteli výlet do přírody a nakrmte zvířata, která v zimě těžko shánějí potravu. Stačí, když jim do krmelce dáte seno nebo tvrdý chléb. Nezapomeňte také, že je druhá adventní neděle, a tak je na čase zapálit druhou svíci na adventním věnci.

Toužíte-li po troše kultury, zavítejte například na vánoční koncert kapely Chinaski, který se koná v pražském Lucerna Music Baru. Propásnete-li tento termín, nezoufejte, jelikož Chinaski vystoupí ještě následující den 10. prosince na stejném místě, nebo potom 12. prosince v pražském Fóru Karlín

Pokračování 10 / 24

10. 12.: Vánoční koncert

Během prosince byste měla navštívit i nějaký vánoční koncert. Pokud vás tradiční koledy příliš neoslovují, zkuste gospelový sbor. Vyhledejte si, jaké koncerty se konají ve vašem městě a okolí.

Jestli vás vánoční koledy, gospely ani kostelní hudba příliš neberou, vyrazte zrovna dnes na speciální koncert kapely Tata Bojs. Ten je propojený s výstavou mapující třicet let existence kapely, jež se představí ve své standardní elektrifikované podobě s novou scénou, hostující zpěvačkou Klárou Nemravovou a Tomášem Neuwerthem za druhými bicími. Stejná akce se v prostředí pražské galerie DOX odehraje ještě 11. a 12. prosince.

Pokračování 11 / 24

11. 12.: Kupte vánoční hvězdu

Vánoční hvězda je oblíbenou dekorací během Vánoc. Nejčastěji ji seženete v červené barvě, bývá ale i bílá, žlutá nebo růžová. Její asociace s Vánoci má kořeny v Mexiku 16. století, kde pověst vypráví o mladé dívce, jež byla příliš chudá na to, aby mohla Ježíšovi dát dárek na oslavu jeho narození. Příběh vypráví, že dítěti anděl poradil natrhat obyčejný plevel z okraje cesty a položit je před kostelní oltář. Z plevelu vyrašily karmínové „květy“ a staly se krásnými poinsettiemi. Tvar hvězdy z listů prý symbolizuje betlémskou hvězdu a její červená barva představuje krev jako oběť ukřižování Ježíše.

Jak se starat o vánoční hvězdu? Podívejte se na video:

Pokračování 12 / 24

12. 12.: Darujte jmelí

Jmelí se v Čechách obvykle zavěšuje mezi dveře nebo nad jídelní stůl. Spolu s ním se v domě usídlí štěstí a odvaha. Traduje se také, že přináší ochranu před nemocemi. Toto funguje jen tehdy, pokud ho získáte darem. Štěstí se totiž nedá koupit. Naši předkové pak věřili, že je jmelí ochrání před zlými duchy. Pokud dostanete kdykoli mezi Vánocemi a Novým rokem pod jmelím polibek, budete mít štěstí v lásce. Rovněž se také říká, že žena, která má u sebe kousek jmelí, snadněji otěhotní. Obdarujte proto jmelím někoho ze svých blízkých, a přineste mu tak ve vánočním čase štěstí!

Jdou veškeré vánoční aktivity mimo vás? Pak zkuste zapomenout na vánoční shon na koncertě kapely Vypsaná Fixa, který se koná v pražském Paláci Akropolis. Nebude jen tak ledajaký – Vypsaná Fixa ho totiž nazvala Lehce smutný koncert a odehraje výjimečný výběr skladeb plných melancholie.

Pokračování 13 / 24

13. 12.: Pořiďte stromeček

Máte radši živé stromky, nebo umělé? My dáváme přednost těm živým. Jednak krásně provoní byt a jednak z energetického hlediska – jejich jehličky z naší aury totiž vytáhnou všechno špatné. Tady najdete tipy, co dělat, aby vám vydržel vánoční stromek v květináči co nejdéle. A pokud chcete něco opravdu netradičního, můžete si ho ozdobit třeba živými vánočními hvězdami.

Pokračování 14 / 24

14. 12.: Sejděte se s kamarádkami

Předvánoční čas nám navozuje touhu po tom trávit čas se svými blízkými. Nezapomínejte ani na svoje kamarádky a naplánujte si vánoční dámskou jízdu! Buď můžete společně zajít na večeři a dobré víno, nebo se sejděte u jedné z vás, přineste ochutnat vlastnoručně upečené cukroví a domácí vaječný koňak, uvařte si svařené víno, rozdejte si dárečky a užijte si společně strávené chvíle. Chcete vyrazit někam za zábavou či živou hudbou? Zajděte do pražského Paláce Akropolis na vánoční koncert kapely Post-It!

Pokračování 15 / 24

15. 12.: Vrhněte se na úklid

Na Vánoce chceme mít doma uklizeno, na druhou stranu se kvůli tomu přece nezblázníte. Pokuste se zapojit celou rodinu, pusťte si k tomu vánoční hity a uvidíte, že vám práce rychle uteče. Večer si za odměnu nadělte první ochutnávku cukroví! To by mohla být dobrá motivace i pro druhé, že ano? 

Pokračování 16 / 24

16. 12.: Vyrazte na vánoční trhy

Tu správnou vánoční atmosféru si nejlépe vychutnáte na vánočních trzích. Zajeďte si okouknout, jak dělají trhy naši sousedi. V Drážďanech můžete ochutnat vánoční štolu, v Norimberku a v Salzburku typické perníčky, v Bratislavě tradiční slovenské dobroty a ve Vídni zase čeká spousta atrakcí pro děti.

Jaké jsou vánoční trhy v Rakousku? Dozvíte se to ZDE.

Jestli se vám výlet za hranice nehodí, zajeďte s rodinou do matičky Prahy a obejděte ty nejhezčí vánoční trhy, nasajte vánoční atmosféru a vychutnejte si grog, svařené víno nebo pečené kaštany. Nejkrásnější vánoční trhy najdete jako každoročně na Staroměstském náměstí, Václavském náměstí, na Pražském hradě, na Výstavišti nebo na náměstí Míru.

Kam na vánoční trhy mimo Prahu? Podívejte se ZDE.

Pokračování 17 / 24

17. 12.: Absolvujte vánoční večírek

Bez vánočního večírku by nebyly Vánoce! Určitě byste měla alespoň jeden absolvovat a pořádně si ho užít. Pokud se chystáte na ten firemní, buďte opatrná s alkoholem, obzvlášť pokud máte pifku na šéfa a po sklence vína začnete být přehnaně upřímná. Jestliže to na vánočním večírku hodláte pořádně rozjet, vezměte si raději na druhý den dovolenou nebo home office, abyste se lépe vypořádala s kocovinou.

Pokračování 18 / 24

18. 12.: Vychutnejte si domácí vaječný koňak

K Vánocům také neodmyslitelně patří lahodný vaječný koňak. Zkuste si ho vyrobit sama a uvidíte, že vám bude chutnat ještě víc! 

Abyste docílila dokonalé vánoční nálady, upíjejte vaječný likér u některého z vánočních filmů. Určitě vás nezklame zaručená klasika Láska nebeská, potěší i film Prázdniny nebo český kultovní snímek Pelíšky.

Jak na vaječný koňak? Podívejte se na video:

Pokračování 19 / 24

19. 12.: Udělejte si mix vánočních písniček

Dostat se do té správné vánoční nálady vám pomůžou vánoční hity. Stáhněte si do telefonu nebo do počítače svoje oblíbené koledy a poslouchejte je cestou do práce nebo při pečení cukroví. Jestliže si na koledy nepotrpíte, zkuste moderní vánoční songy, které vás správně naladí. Které by to měly být?

Kde stahovat vánoční koledy? Podívejte se ZDE.

Pokračování 20 / 24

20. 12.: Dojděte na nákup

Těsně před Vánoci je v obchodech největší mela, a proto vyrazte na nákupy s předstihem. Pořiďte všechny dobroty, které potřebujete na vánoční svátky, i na bramborový salát. S kaprem ale raději ještě počkejte.

Pokračování 21 / 24

21. 12.: Zabalte dárky

Nenechávejte si balení dárků na poslední chvíli a dejte si na jejich balení řádně záležet! Letošním Vánocům velí duha, a tak je vlastně jedno, kterou barvu na balení zvolíte. Balíčky pak můžete dozdobit drobnými barevnými kuličkami nebo mašličkami. Jestli vás ale trendy neoslovují, zůstaňte u obyčejného balicího papíru. Dárky obvažte motouzem a dozdobte jmelím, smrkovou větvičkou, sušeným pomerančem, cesmínou nebo perníčkem. Budou vypadat kouzelně!

Pokračování 22 / 24

22. 12.: Upečte vánočku a kupte kapra

Jestli není nikdo v rodině rybář, nezoufejte. Kapříka pořídíte kdekoliv na vánočních trzích nebo od prodejců před supermarketem.

Vánočka je poměrně pracná záležitost, která vám zabere většinu dne, rodina ji ale ocení, protože domácí je prostě nejlepší a navíc vám krásně provoní domov. Dva dny před Štědrým dnem je ideální čas, kdy se do ní pustit. 

Jak na vánočku z domácí pekárny? Podívejte se na video:

Pokračování 23 / 24

23. 12.: Pusťte se do bramborového salátu

Správný bramborový salát, který hodláte servírovat při štědrovečerní večeři, má být jeden den uležený, takže hurá na něj! Můžete vytvořit klasický salát nebo si zaexperimentovat a vyzkoušet i jiné recepty. Co třeba s chilli nebo avokádem? Recepty najdete ZDE

Jestli jste 12. prosince propásla Lehce smutný koncert kapely Vypsaná fixa, máte možnost si to vynahradit den před Štědrým večerem. Tentokrát Vypsaná fixa vystoupí v plné parádě v pražském Lucerna Music Baru a vy s ní můžete oslavit Vánoce!

Jak vybrat brambory na salát? Podívejte se na video:

Pokračování 24 / 24

24. 12.: Užijte si vánoční pohodu

Hned ráno po snídani ozdobte stromeček. Letos jsou největším hitem ozdoby v barvách duhy, a čím víc jich na stromku bude, tím lépe. Starou dobrou klasikou v červených, zelených a zlatých tónech ale také rozhodně nic nezkazíte. Zbytek dne už jen relaxujte, užívejte si vánoční a rodinnou pohodu, ochutnávejte cukroví, sledujte pohádky, zajděte si na procházku a těšte se na slavnostní večer!

Za celou redakci Dáma.cz vám přejeme krásné prožití vánočních svátků a bohatého Ježíška!

Doporučujeme

Články odjinud