Vánoce by zrušila desetina Němců

Vánoce by zrušila desetina Němců

Pro většinu běžných smrtelníků ztratily Vánoce dávné kouzlo svátků naplněných pohodou, radostí a láskou k bližnímu. Hektické dny, které jim předcházejí, s horečným a nesmyslným sháněním dárků, považují za enormně stresující a deprimující.

Otevřeně se k tomu alespoň přiznali v anketě, již na zakázku časopisu Elle připravil Ipsos-Institut v Möllnu, obyvatelé sousedního Německa. Z reprezentativní studie, která z ní vzešla, vyplývá, že třetina všech dotázaných by se raději obešla bez jakýchkoli překvapení pod stromečkem, než aby musela podstoupit nákupní martýrium. Za podstatně důležitější totiž pokládají příjemnou atmosféru, která vede k rozjímání a vzpomínkám na osoby jim nejbližší.

Více než čtyři pětiny respondentů se těší na to, že budou mít dostatek času na setkávání s rodinnými příslušníky a přáteli, pro něž nebylo ve všednodenním shonu dostatek příležitosti. Zhruba stejné procento uvádí, že pro ně nejvíce znamenají tradiční rituály, jako je pečení i zdobení cukroví a strojení vánočního stromku. Plných jedenáct procent je však natolik zdeptáno komercionalizovaným pojetím Vánoc, že by je nejraději definitivně vyškrtli z kalendáře. (Plus)

Jsou pro vás Vánoce zkomercionalizované ??

Doporučujeme

Články odjinud