Vánoce dříve a dnes

Vánoce dříve a dnes

Vánoce, coby svátky nejen rodinné pohody a dárků, ale také bohatých talířů, byly charakteristické odedávna. Nicméně tradiční Štědrovečerní menu bylo dříve výrazně zdravější než naše současné zvyklosti. S drobnými úpravami můžeme štědrovečerní jídelníček našich předků doporučit, jako zdravější alternativu i pro dnešek.

Na vesnicích se tradičně 23. prosince zabíjel vepřík a lidé se ochutnáváním zabíjačkových dobrot náležitě připravili na štědrovečerní půst. Slavnostní štědrovečerní večeře pak bývala
ve znamení luštěnin, medu, ořechů, ovoce. Ještě počátkem minulého století ryba na vánočním stole byla výjimkou. Kapr se podával spíše v měšťanských domácnostech a na vesnicích jen v rybníkářských krajích. Nebyl to však kapr smažený, ale připravovala se z něj rybí polévka
a kapr na černo. Rybí polévka se připravovala z rybích vnitřností, masa z kapřích hlav, velkého množství kořenové zeleniny, cibule, pak se přidala jen sůl a koření. Zahustila se jíškou a pokud nebyly rybí jikry, přidávala se opražená krupice. V případě, že místo másla
na zásmažku použijeme olej nebo kvalitní rostlinný tuk, můžeme ji v nezměněné formě připravovat i my.

 

 

Příprava kapra načerno je složitější a pracnější. Porce kapřího masa se dusí v omáčce z kořenové zeleniny, cibule, černého piva, rybí krve, sušených švestek, povidel, strouhaného perníku, rozinek, mandlí a koření. Pokrm je lepší druhý den, po řádném rozležení všech chutí. Jako příloha k tomuto pokrmu se někde podávala vánočka. Pokrm je sice energeticky bohatší, ale s ohledem na velikosti porcí, které v minulosti sloužily k najedení (nikoli přejedení), byla tato večeře o poznání energeticky chudší, než štědrovečerní večeře v dnešní době.

 

Příklad staročeské štědrovečerní večeře

  • Oplatka s medem 1 ks + 30 g

  • Bramborová polévka s houbami 250 ml

  • Černý Kuba, zelný salát 250 + 150 g

  • Omaštěný hrách na sladko s perníkem 200 g

  • Muzika 150 g

  • Vánočka 100 g

  • Jablko 100 g

  • Pálenka 40 % 100 ml

 

Nutriční hodnoty

energie

bílkoviny

sacharidy

tuky

vláknina

2393 kcal/10051 kJ

47 g

356 g

70 g

31 g

 

Příklad štědrovečerní večeře dnes

  • Vinná klobása, chléb 100 + 50 g

  • Smažený kapr 200 g

  • Bramborový salát s majonézou 250 g

  • Vánočka 100 g

  • Štrůdl z listového těsta s jablky 100 g

  • Káva se šlehačkou 150 ml + 50 ml

  • Vánoční cukroví (linecké) 100 g

  • Jablko, pomeranč 100 + 100 g

  • Lihovina 40 % 100 ml

 

Nutriční hodnoty

energie

bílkoviny

sacharidy

tuky

vláknina

3644 kcal/15305 kJ

83 g

316 g

209 g

15 g

 

Současný standardní jídelní lístek Štědrého dne je smažený kapr s bramborovým salátem.
Je všeobecně známé, že tento pokrm v klasické podobě zrovna nesplňuje nároky na vhodně sestavené menu. Modernější a zdravější jídelníček proto upřednostňuje rybu pečenou
na kvalitním oleji, připravenou v alobalu s přídavkem kvalitního rostlinného tuku či úpravu ryby se zeleninou. Bramborový salát se připravuje v odlehčených formách, bez uzeniny, s větší dávkou zeleniny, fazolemi, či s některými druhy ovoce (nejčastěji jablky). Majonézu můžeme použít v light variantě, nastavíme jogurtem nebo jí prostě použijeme menší množství. Kvalitních majonéz není třeba se obávat, jen je důležité myslet na jejich vyšší energetickou hodnotu. Ale jsou i jiné vhodné přílohy. Slavnostně můžeme upravit třeba vařené brambory, bramborovou kaši nazdobenou do různých tvarů, ale například i rýži. I co se týká ryb, nemusíme se již dnes „omezovat“ na tradičního kapříka. Mnohdy tomu tak je, ale tento fakt je často ovlivněn nedostatečnou znalostí sortimentu a charakteristiky různých druhů ryb (například velikost a množství kostí) a nedostatečnou informovaností o úpravách ryb (nejen jak je tepelně upravit, ale i v jakých kombinacích). Jako inovaci se nemusíme bát vyzkoušet třeba již poměrně běžně známého lososa nebo pangasia. Zároveň je moderní a zdravější zapomenout na smažení a využít i jiných tepelných úprav, při kterých si ryby zachovají svou biologickou hodnotu aniž by byla abnormálně zvýšena hodnota energetická. I tradiční vánoční cukroví nebo vánočku můžeme snadno přizpůsobit požadavkům na zdravější stravování.
Na přípravu těst použijeme celozrnnou mouku, kde je to možné, místo cukru (nebo jeho části) přidáme sušené ovoce a využíváme výhradně škálu kvalitních rostlinných tuků.

 

A jak tedy ryby správně upravit?

U ryb si ceníme obsahu bílkovin, v mořských rybách nenasycených mastných kyselin, které mají příznivý vliv na náš srdečně-cévní systém, případně jódu. Jde o výživové hodnoty, které jsou, na rozdíl od některých vitaminů, méně choulostivé. Tepelnou úpravou příznivě ovlivníme stravitelnost bílkovin, obsah jódu se tepelnou úpravou nezmění. Pro další složky i vlastní stravitelnost je důležitá přiměřená, ale ne dlouhá šetrná tepelná úprava. Pokud tedy rybu upravíme vařením v páře, grilováním či pečením v alobalu, z nutričního hlediska i z pohledu zdravého stravování jsme učinili optimum.

V posledních letech stoupá také obliba konzumace syrového rybího masa, upraveného jako ,,sushi“ (obvykle z lososa, tuňáka a makrely). Pro českou populaci je to však úprava nezvyklá a je třeba zdůraznit, že pro tyto úpravy je bezpodmínečně nutné používat jen kvalitní a vždy čerstvé suroviny.


Hovoříme-li o úpravě ryb, a to nejen o Vánocích, nesmíme opomenout jejich vhodnost pro různé věkové skupiny:

 

  • děti do tří let věku

Pro takto malé děti je možné použít pouze rybí maso bez kostí a tepelně zpracované. První variantou by vždy mělo být maso sladkovodních ryb a teprve poté maso mořských ryb. Pochopitelně není vhodná úprava smažením. Pokud jde o děti s dispozicí k alergiím, nebo alergií je třeba postupovat podle individuálních doporučení.

 

  • dětí od tří let věku

Přizpůsobíme-li velikost porce věku dítěte, můžeme se v zařazování ryb do jídelníčku řídit doporučením pro dospělé. Tedy doporučenou konzumací ryb 2x týdně, opět by to měly být ale ryby šetrně upravené (což se nevztahuje pouze na pokrmy z ryb). V dětském věku není vhodné zařazovat pokrmy ze syrových ryb.

 

  • dospělí

Pro dospělé je doporučena jakákoli úprava ryb, opět s výhradou u konzumace ryb smažených. V případě nutnosti dodržovat dietní doporučení je třeba přizpůsobit i úpravu ryb zásadám dané diety.

 

  • senioři

Senioři by měli jíst ryby 2-3x týdně. Je ale vhodné volit takové druhy, které mají pouze velké kosti nebo vybírat úpravy bez kostí (například připravené filety). Pro tuto skupinu je také nevhodná konzumace syrových ryb.

 

Ryby patřily do běžného jídelníčku Čechů během jejich historie často. ,,Zlatý věk“ ryb byl v období vlády Jagellonců při rozvoji rybníkářství. Tehdy si dokonce vesnická čeládka vymiňovala, že rybí pokrmy nemají být zařazovány více než 2x za týden! Přibližně v posledních dvou stoletích jsme však od tohoto chvályhodného zvyku značně ustoupili.

Rybí maso přitom nepopiratelně patří do zdravého stravování. Ryby obsahují kvalitní bílkoviny, mořské ryby jsou důležitým zdrojem potřebného jódu, důležitého např. pro správnou funkci štítné žlázy. Snad nejvíce ceněny jsou mořské ryby pro obsah vícenenasycených mastných kyselin, které mají, mimo jiné, příznivý vliv na náš srdečně-cévní systém, u dětí jsou nezbytné pro správný růst a vývoj zejména nervové soustavy.

Kromě rybího tuku jsou důležité nenasycené mastné kyseliny obsažené také v ořechách
a semenech rostlin a v kvalitních rostlinných tucích. Některé z těchto kyselin jsou esenciální (nezbytné), tedy takové, které si tělo neumí vytvořit a musíme je tedy pravidelně přijímat stravou.

 

autor: Tamara Starnovská, místopředsedkyně Fóra zdravé výživy

zdroj: Quent

 

Doporučujeme

Články odjinud