Vánoce ještě nekončí: Co vařit na Boží hod a na Štěpána | Foto: archiv

Foto: archiv

Vánoce ještě nekončí: Co vařit na Boží hod a na Štěpána

Nejoblíbenější svátky roku mají pro nás takové kouzlo i proto, že po tolik očekávaném Ježíšku přicházejí ještě dva slavnostní dny – Boží hod a svátek svatého Štěpána. Máme pro vás tipy na recepty, co v tyto sváteční dny uvařit.

Boží hod: Kaštanová polévka

4 porce, příprava: 55 minut

2–3 lžíce másla, 2 šalotky, 2 mrkve, 400 g loupaných kaštanů + na ozdobu, kousek zázvoru, 1,5 l hovězího vývaru, muškátový oříšek, sůl a pepř, 200 ml smetany 33%, ořechový olej na zakapání

Na másle orestujte nasekané šalotky, přidejte nadrobno nakrájené mrkve a restujte dozlatova. Přidejte většinu nahrubo nasekaných kaštanů a zázvor (část nakrájejte a opečte), orestujte a zalijte vývarem. Dochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem. Vařte asi 30 minut, pak rozmixujte, propasírujte a zalijte smetanou. Prohřejte a podávejte s orestovaným zázvorem a kaštany, zakápněte ořechovým olejem.

Pokračování 2 / 5

Boží hod: Kachna se zelím a bramborovými knedlíky

6 porcí, příprava: 130 minut

1 kachna, sůl a pepř, drcený kmín, 4 šalotky, 150 g slaniny

ZELÍ: 1 hlávka červeného zelí, 1 lžíce kachního sádla, 1 cibule, kmín, sůl a pepř, 2 lžíce krupicového cukru, 2 lžíce octa, 1 brambora na zahuštění

BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY: 5 velkých brambor typu B, 350 g hrubé mouky, 2 vejce, sůl

Troubu zapněte na 180 °C. Kachnu osolte, opepřete, posypte drceným kmínem, nahrubo nakrájenými šalotkami a na kostičky nakrájenou slaninou. Pečte v rozehřáté troubě 2 hodiny, průběžně podlévejte vodou. Mezitím si připravte zelí a knedlíky.

Hlávku zelí zbavte košťálu a nakrouhejte nadrobno, spařte vroucí vodou, na sádle orestujte najemno nasekanou cibuli a přidejte spařené zelí, kmín, sůl a pepř, podlijte vodou a duste. Po 10 minutách přidejte cukr a ocet a duste dalších 10 minut do změknutí. Pokud je třeba, podlévejte vodou.

Dochuťte, přidejte nastrouhanou bramboru a povařte ještě 10 minut bez pokličky, aby se odpařila přebytečná tekutina. Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Smíchejte je s moukou a vejci, dochuťte solí a vypracujte těsto. Z něj vytvořte dvě šišky a vařte asi 12 minut (podle velikosti). Kachnu podávejte na Boží hod s knedlíky a zelím.

Pokračování 3 / 5

Na Štěpána: Kachní vývar s játrovými knedlíčky

4 porce, příprava: 50 minut

2 lžíce másla, 2 mrkve, 1 petržel, 1 celer, 2 bobkové listy, hrst tymiánu, 1,5 l kachního vývaru, sůl a pepř, hrst libečku, hrst petrželové natě, nudle do polévky

KNEDLÍČKY: 200 g kachních jater, 5 stroužků česneku, majoránka, tymián, 1 vejce, 50 g másla, strouhanka podle potřeby, sůl a pepř

Na másle orestujte nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu, přidejte bobkový list a tymián, zalijte vývarem a vařte do změknutí asi 20 minut. Dochuťte solí a pepřem. Mezitím si připravte knedlíčky. Kachní játra nasekejte v mixéru, přidejte česnek, majoránku, tymián a vejce. Vše promíchejte s měkkým máslem a zahustěte strouhankou, dochuťte solí a pepřem, mokrýma rukama vytvořte knedlíčky a vařte je ve vodě podle velikosti asi 12 minut.

Na závěr přidejte do vývaru nasekaný libeček a petržel, zavařte nudle a doplňte knedlíčky.

Náš TIP: Místo knedlíčků můžete do polévky zavařit játrové noky nebo drobení. Stačí jen těsto na knedlíčky propasírovat přes struhadlo s většími oky nebo přes cedník na halušky.

Pokračování 4 / 5

Na Štěpána: Králičí svíčková s kynutými knedlíky

6 porcí, příprava: 130 minut

1 králík, špek na špikování, 2 mrkve, 1 petržel, 1 celer, 1 cibule, 2 hřebíčky, hrst tymiánu, bobkový list, šalvěj, 3 kuličky pepře, 3 kuličky nového koření, kousek zázvoru, sůl, 1 citron, 2 lžíce octa, 2 lžíce krupicového cukru, 1 lžíce másla, 400 ml smetany 33%, brusinky a šlehačka

KYNUTÉ KNEDLÍKY: 250 ml plnotučného mléka, 1 lžička krupicového cukru, 10 g droždí, 500 g hrubé mouky, 1 vejce, 1 lžička soli, 1 rohlík

Králíka omyjte, osušte, naporcujte a prošpikujte. Kořenovou zeleninu a cibuli nakrájejte a společně s kořením, zázvorem, solí, 2 plátky citronu, 2 lžícemi octa a 1 lžící cukru zalijte vodou a vařte asi 30 minut. Nechte vychladnout a do láku naložte maso, nejlépe přes noc. Pak ho vyjměte, zeleninu sceďte a orestujte na másle. Přidejte maso, podlijte lákem a pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 2 hodiny. Podlévejte lákem.

Mezitím si připravte knedlíky. Asi dvě lžíce vlažného mléka, cukr a droždí rozmíchejte v hrnečku a nechte 5 minut vzejít kvásek. Do mísy nasypte mouku, vejce, sůl, kvásek a zbylé vlažné mléko. Nechte ještě pět minut odpočinout. Důkladně promíchejte, přidejte nakrájený rohlík a vypracujte těsto. Zakryjte ho utěrkou a nechte 30 minut kynout na teplém místě. Z těsta vytvořte dva knedlíky a vařte je z každé strany 9 minut.

Hotové maso vyjměte a zeleninu i s lákem, ze kterého jste vyndali bobkový list, rozmixujte dohladka. Potom do omáčky přidejte smetanu a povařte. Vedle na pánvi si připravte karamel a vmíchejte ho do omáčky, dochuťte solí a citronem. Králíka podávejte s knedlíky, omáčkou a brusinkovým terčem.

Pokračování 5 / 5

Biskupský chlebíček

1 velká forma na biskupský chlebíček, příprava: 60 minut

200 g másla + na vymazání formy, 200 g moučkového cukru + na posypání, 5 vajec, 250 g hladké mouky, 1 sáček prášku do pečiva, 100 g sušených švestek, 100 g sušených meruněk, 50 g kandovaného ovoce, 50 g plátků mandlí + na vysypání formy, strouhaný kokos na vysypání formy

Změklé máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem a žloutky do hladké pěny. Zašlehejte mouku, prášek do pečiva, horkou vodou spařené a nakrájené sušené ovoce, kandované ovoce, plátky mandlí a nakonec zlehka vmíchejte sníh z bílků. Formu na biskupský chlebíček vymažte máslem, vysypte plátky mandlí a strouhaným kokosem. Těsto nalijte do dvou třetin formy a pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 45 minut. Nechte vychladnout a zasypte moučkovým cukrem.

NÁŠ TIP: Biskupský chlebíček můžete na závěr polít čokoládovou polevou, kterou připravíte tak, že 200 g hořké čokolády rozpustíte ve vodní lázni a vmícháte 50 ml smetany ke šlehání.

Doporučujeme

Články odjinud