Vánoce jsou nebezpečné alergikům a astmatikům

Ani vánoční svátky nejsou obdobím klidu a míru pro osoby s astmatem a alergiemi, neboť vánoční tradice předepisují řadu alergeny nabitých věcí. Mezi nejnebezpečnější pak patří živé i umělé vánoční stromečky, věnce, vonné svíčky a františky, potpourri a další esence.

Alergici a astmatici však na tradiční vánoční atributy většinou zanevřou zbytečně, neboť ani stromečky ani věnce nebývají skutečným viníkem jejich obtíží. "Většina stromků je uřezána v říjnu a pak je skladována tak, že na sebe nabalí velké množství plísní z hangárů i vlaků, jimiž jsou převáženy. Alergie či astmatické záchvaty může způsobovat plíseň," tvrdí alergoložka Pamela Georgesonová z Michiganu Georgesonová.

Mnozí alergici raději volí umělý stromeček, poněvadž se domnívají, že alergii způsobuje jehličí či pyl. Živý stromeček přitom stačí pořádně venku otřást a osprchovat. Většina plísní se spláchne.

Ani umělé stromečky totiž nemusejí znamenat spásu. I na nich totiž často ulpívá značné množství problematického prachu. Navíc v obchodech dlouho stojí a nalepí se na ně další cizorodé a dráždivé látky. Před každým použitím je potřeba umělý stromeček pořádně omýt nejen v teplé vodě, ale nejlépe také v saponátu. Dalšími silnými alergeny bývají aroma z potpourri a svíček. Astmatici mohou těžce nést množství kouře vznikajícího ze svíček na stromečku či vánočním stole. Opět ale stačí, aby se v místnosti s plápolajícími svíčkami řádně větralo.

Řada alergických záchvatů v průběhu Vánoc má příčinu v jídle. Právě o svátcích se hodně konzumují nejrůznější potraviny a zvláště alergici musejí dávat pečlivý pozor, aby na návštěvě nesnědli pokrm, v němž je pro ně nebezpečná potravina či látka obsažena. Sváteční atmosféra a někdy i stres způsobují sníženou pozornost. "I o Vánocích musíte být obezřetní," vyzývá Pamela Georgesonová všechny alergiky a astmatiky. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud