Vánoce na poslední chvíli: Nepečený dort a rychlá paštika

Vánoce na poslední chvíli: Nepečený dort a rychlá paštika

Slibovala jste si, že letos začnete s přípravou na Vánoce včas, a opět to nevyšlo? Nelámejte si s tím hlavu, s naším manuálem hravě stihnete udělat to nejnutnější a Štědrý den bude dokonalý a úplně v klidu!

Mandlové perníčky

Pokračování 2 / 7

2 plechy, příprava: 40 minut + odležení

330 g celozrnné mouky, 80 g medu, plátek másla, 3 žloutky, 120 g moučkového cukru, 1 lžička perníkového koření (skořice, hřebíček, badyán, anýz…), 1 lžička jedlé sody, 100 g mletých mandlí, 3 lžíce tuzemáku, 3 lžíce plnotučného mléka, 1 lžíce krupicového cukru

Mouku prosejte na vál na hromádku a udělejte v ní důlek. Do něj nalijte rozehřátý med, asi 2 lžíce rozpuštěného másla a žloutky. Přidejte cukr, koření, sodu a mleté mandle. Během zadělávání přidávejte tuzemák a podle potřeby až 3 lžíce mléka. Pokud by těsto stále nedrželo pohromadě, přidejte trochu medu. Hotové těsto zabalte do sáčku nebo do fólie a nechte v ledničce do druhého dne odpočinout. Povolené těsto pak na pomoučněném válu rozválejte na tenký plát a vykrajujte tvary. Pečte 8 až 10 minut při 180 °C. Krupicový cukr rozpusťte v 50 ml vody. Ještě horké perníčky jím potřete.

Pokračování 3 / 7

**Pravé italské panettone **

forma o průměru 22 cm, příprava: 40 minut + kynutí a pečení

2 lžíce krupicového cukru, 42 g droždí, 150 ml plnotučného mléka, 500 g hladké mouky, 5 vajec, 250 g másla, 100 g sušených brusinek, 100 g rozinek, 100 g zlatých rozinek, 100 g mandlí

Cukr a droždí rozpusťte v polovině vlažného mléka a nechte vzejít kvásek. Mouku prosejte do mísy, přidejte kvásek, zbytek mléka a vajíčka a pomocí robota zadělejte těsto. Až bude držet pohromadě, stáhněte hnětač na nižší otáčky a do těsta zapracujte měkké máslo. Úplně nakonec přidejte sušené ovoce a loupané mandle. Těsto vložte do sáčku nebo do fólie a dejte přes noc odležet do ledničky. Druhý den ráno těsto rukama propracujte, vytvarujte do koule a dejte do dortového ráfku nebo formy vyložené papírovým košíčkem na panettone (seženete v cukrářských potřebách). Vložte zpět do ledničky a nechte dalších asi 6 hodin odležet. Troubu zapněte na 180 °C. Panettone vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 35 minut. Těsto bude díky máslu rychle tmavnout, můžete ho překrýt alobalem potřeným máslem. Teplotu stáhněte na 150 °C a pečte ještě 40 až 50 minut. Pomocí špejle vyzkoušejte, zda těsto nelepí. Podávejte úplně vychladlé.

Pokračování 4 / 7

**Domácí paštika **

1 l paštiky, příprava: 2,5 hodiny

500 g vepřového bůčku bez kosti, 2 lžičky soli, bobkový list, celý pepř a nové koření, 250 g vepřových jater, 250 g vepřového sádla, 100 ml smetany ke šlehání

Troubu zapněte na 180 °C. Bůček nakrájejte na kostky, osolte a dejte spolu s kořením péct do trouby – podobně jako moravské vrabce. Pečte 1 až 1,5 hodiny, až bude všechen tuk vypečený. Koření vyjměte. Játra nakrájejte na kousky a přihoďte je k masu. Nechte je zatáhnout v troubě, teď už vypnuté. Maso s játry namelte v masovém mlýnku. Podle požadované jemnosti paštiky klidně i dvakrát. V hrnci pak směs smíchejte s rozpuštěným sádlem a smetanou. Chvíli provařte. Plňte do vymytých skleniček, hrdlo otřete, aby nebylo mastné, a zavíčkujte. Ve velkém hrnci skleničky zalijte asi do dvou třetin vodou a vařte 25 minut. Nechte vychladnout. Náš TIP: Tento recept na paštiku berte jen jako základ. Spolu se smetanou do ní můžete přidat třeba zredukované červené víno nebo portské, trochu sherry či koňaku, hodí se i čerstvé bylinky nebo nasekané mandle.

Pokračování 5 / 7

**Petrželové pesto **

200 ml, příprava: 15 minut

1 větší svazek plocholisté petržele, 1 lžička hrubé mořské soli, 40 g parmazánu, 1 stroužek česneku, 50 g slunečnicových semínek, 150 ml olivového oleje

Petržel otrhejte ze stopek a dejte do mixéru. Přidejte všechny zbylé suroviny, přilijte asi 100 ml olivového oleje a rozmixujte. Podle potřeby olej přidávejte. Hotové pesto dejte do skleniček a uchovávejte v ledničce. Pokud ho obdarovaní zvládnou nesníst hned, vydrží tam až měsíc.

Pokračování 6 / 7

**Pistáciové pesto **

200 ml, příprava: 15 minut

200 g pistácií, 1 lžička hrubé mořské soli, 40 g parmazánu, 1 stroužek česneku, 100 ml olivového oleje, 50 g slunečnicových semínek

Pistácie vyloupané ze skořápek dejte na plech a přibližně 10 minut pečte při 200 °C. Pak je rukou zbavte tenoučkých slupek. Spolu s ostatními surovinami je vložte do mixéru a zpracujte na pastu. I toto pesto vydrží v ledničce asi měsíc. Pokud jej rozředíte, hodí se také jako zajímavá zálivka na salát.

Pokračování 7 / 7

**Nepečený vánoční ořechový dort **

forma o průměru 26 cm, příprava: 40 minut + chlazení

140 g másla, 100 g moučkového cukru, 3 žloutky, 1 vanilkový cukr, 150 g vlašských ořechů, 200 ml smetany ke šlehání, 2 lžíce silné černé kávy, 1 lžíce tuzemáku, bílá káva z 1 litru mléka, 2 menší balení piškotů, šlehačka na ozdobu

V míse připravte krém. Nejprve utřete máslo s moučkovým cukrem, postupně vmíchejte žloutky, vanilkový cukr a namleté ořechy. Nakonec vmíchejte smetanu, černou kávu a tuzemák. Připravte si bílou kávu. V té namáčejte piškoty a vyskládejte je do formy na dort těsně vedle sebe. Potřete částí krému. Opakujte a zakončete třetí vrstvou namočených piškotů. Na dort rozložte potravinovou fólii a zatižte jej například těžkou pokličkou nebo dnem hrnce. Dejte přes noc do chladu a před podáváním ozdobte šlehačkou.

Doporučujeme

Články odjinud