Kardamom
Kardamovník obecný se vyskytuje v Tanzánii, Indii, na Srí-Lance, a ve Střední Americe. Plodem jsou tobolky vejcového tvaru o velikosti dvou centimetrů, které jsou rozdělené na tři části a obsahují temná červenohnědá semena.
Léčivé účinky kardamomu:
Toto koření se používá při léčení zažívacích potíží a působí jako vysoce účinné afrodiziakum.
Čajík z kardamomu
Potřebujeme: 1 čajovou lžičku namletého kardamomu, 2 dl vroucí vody
Postup: Koření přelijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat. Pak přecedíme a můžeme popíjet. Nápoj chutná lépe teplý a oslazený medem.
Prášek z kardamomu uklidní podrážděný žaludek
Když splácáme páté přes deváté a bude nás bolet břicho, je kardamom tou pravou záchranou. Půl čajové kardamomového lžičky prášku zapijeme 2 dl vlažné vody a dopřejeme si chvilku relaxace.
Vanilka
Vanilkovník je mnoholetá liána s velmi dlouhým bylinným stonkem obtáčejícím stromy a vytvářejícím mnohočetné vzdušné kořeny. Plodem je tříhranná tobolka dlouhá okolo dvaceti centimetrů, naplněná kašičkou z jemných semen.
Léčivé účinky vanilky:
V alternativní medicíně se využívala tato rostlina při nervových poruchách, depresích, pro zlepšení trávení, horečce. Zvláště byl ceněn vanilkovník při léčbě chudokrevnosti.
Vanilková tinktura
Potřebujeme: Semínka z 2 lusků, 1 dl 60% lihu
Postup: Vanilku zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě odpočívat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, užíváme 2 x denně 15 kapek po dobu 4 týdnů.
Vanilka a kosmetika:
Vanilkové tonikum
Připravíme si ho tak, že si do sklenice vložíme semínka z 2 vanilkových lusků a přelijeme je 2 dl 60 % lihu. Vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby dobře přecedíme. Takto získáme koncentrát, který musíme následovně naředit. Na 2 dl destilované vody dáváme 1 polévkovou lžící základní tinktury. Toto tonikum pokožku regeneruje.
Vanilka v kuchyni:
Jak dostat vanilku z lusku?
Každá hospodyňka má na to svou metodu. Máte-li doma robota, můžete do něj vložit lusk vanilky spolu s asi 250 gramy ovocného cukru a mixovat tak dlouho, dokud se v něm vanilka nerozptýlí. Obvyklejší metoda je povaření rozříznutého lusku v mléce (nejlépe rostlinném). Směs pak nechte znovu odstát, lusk by měl jít většinou ještě použít. Další možností je podélně rozříznout lusk a opatrně špičkou nože vylupovat semínka přímo do pokrmu či nápoje.
Tip! Je-li vám líto vyhodit již použitý lusk, vložte jej po důkladném usušení do cukřenky. Cukr krásně ovoní.
Když vanilkový cukr – tak jedině v bio kvalitě!
Chemicky vyráběný vanilkový cukr či potravinářské esence se ani z jednoho procenta nemůžou přírodní vanilce vyrovnat. Pokud nemůžeme sehnat přímo její lusk, snažíme se alespoň používat bio vanilkový cukr, který obsahuje její extrakt a žádnou syntetickou vůni.
Hřebíček
Jedno z nejstarších koření vůbec, pocházející z květu stromu hřebíčkovce z čeledi myrtovitých, z něhož se používají neotevřená a sušená poupata. Velké plantáže jsou i Na Srí Lance, Madagaskaru, Indii, Brazílii, na Zanzibaru.
Léčivé účinky hřebíčku:
Hřebíček je jedno z nejúčinnějších přírodních antibiotik, protože skvěle likviduje viry, bakterie a plísně. Vnitřně ho můžeme používat při nachlazení, chřipce či jiných respiračních chorobách, žaludečních katarech, střevních potížích, otravách zkaženým jídlem, nejrůznějších zánětech. Zevně je vhodný k ošetřování zanícené kůže, sliznic, kožních neduhů, popálenin.
Hřebíčkový olej
Děti by neměli mít přípravky s alkoholem, pro ně si můžeme připravit léčivý olej. Do 2 lžic olivového oleje nakapeme 3 kapky éterického oleje z hřebíčku, zamícháme, naneseme na vatovou tyčinku či tampón a potíráme dásně či jiné neduhy v dutině ústní.
Tip: Bolesti zubů utišíme přiložením doměkka uvařeného hřebíčku na bolavé místo nebo kápneme neředěný éterický olej. Odvar hřebíčku lze použít na výplachy hrdla při angíně, laryngitidě.
Hřebíček v kosmetice:
Hřebíček vyhladí drobné vrásky
Sedm hřebíčků zalijeme 200 ml vroucí vody a necháme 20 minut louhovat, potom přecedíme. Takto nám vznikne úžasná pleťová voda, kterou si 2 x denně potíráme vrásky.
Regenerující pleťové mléko
Potřebujeme: 120 ml podmáslí, 1 lžičku nadrcených hřebíčků
Postup: Ve vodní lázni ohříváme podmáslí s kořením po dobu 30 minut. Pak odstavíme a ještě 15 minut necháme louhovat. Poté scedíme, nalijeme do skleněné nádoby a uschováváme v ledničce. Tento kosmetický přípravek vydrží asi týden.
Zázvor
Zázvorovník lékařský se vyskytuje v Indii, Japonsku, Střední Americe, Číně a na Cejlonu. Z rostliny se používá kořen.
Léčivé účinky tohoto koření:
Zázvor je hlavně proslulý pro uklidňující účinky na podrážděný žaludek. Účinkuje při nejrůznějších zažívacích potížích, od nadýmání po těžké nevolnosti a zvracení. Dále se hojně používá ke zmírnění potíží při prochladnutí a artritických bolestech.
Jak zázvor působí?
Zázvorovník lékařský zvyšuje tvorbu šťáv v trávicím traktu a neutralizuje kyseliny. Zázvor dokonale potlačuje i nevolnosti vedoucí ke zvracení. Doporučuje se žvýkat kousek sušeného kořene při nevolnostech v prvních týdnech těhotenství nebo při cestě autem či lodí. Výzkumy také potvrdily výborné účinky zázvoru při stavech nevolností po chemoterapiích či operacích z důvodů podávání většího množství anestetik.
Zázvor má navíc také analgetické a protizánětlivé účinky, které pomáhají snížit bolesti při zánětech kloubů či svalových křečích. Tuto rostlinu je nutné užívat pravidelně po dobu dvou až tří měsíců nejlépe ve formě čaje.
Zázvorový čaj na dobré zažívání
Jednu a půl lžičky čerstvě nastrouhaného kořene přelijeme 2 dl vroucí vody a necháme přikryté deset minut louhovat. Pak přecedíme a popíjíme po doušcích. Zázvorová čaj nepijeme nikdy nalačno, citlivé jedince by mohl dráždit.
Protizánětlivé vlastnosti zázvoru pomáhají také zmírňovat křeče průdušek při nachlazení a chřipce. Při laryngitidě účinně pomáhá vyplachování hrdla výše uvedeným čajem. Alternativní medicína doporučuje ke zmírnění respiračních onemocnění užívání 2 x denně 1 čajové lžičky čerstvé šťávy z tohoto kořene smíchané s jednou lžící medu.
Prohřívací zázvorový čaj
Potřebujeme: 2 lžíce nastrouhaného kořene zázvoru, 0,5 litru vroucí vody, šťávu z 2 citrónů, 2 lžíce medu
Postup: Zázvor zalijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat, pak přecedíme, přidáme med a citrónovou šťávu, promícháme a můžeme popíjet.