Advent je tu! A Vánoce jsou tu od toho, abychom si je užily, takže no stres! Všechno nemusí být dokonalé a některé věci prostě počkají nebo je můžete udělat tak nějak mimochodem, zatímco budete dělat to, co vás baví. Uvidíte, že blízcí lidé zůstanou blízkými, i když bude hůř uklizeno nebo méně napečeno. Radši se zamyslete, co máte na vánočních svátcích nejradši? Tady je 24 tipů od nás.
1. Žádný stres!
První a nejdůležitější věc. Zjistěte, co je všechno potřeba udělat a pak z toho vyškrtejte všechno, co není nezbytně nutné pořešit hned a co počká až po svátcích. Ještě jednou projděte seznam a uberte v nárocích, které na sebe máte. Seznam znova proškrtejte. Rozdělte polovinu prací mezi ostatní, ať má každý šanci svým dílem přispět k vánoční pohodě. Tak a teď máte čas i sama na sebe. Můžete si užít všechno, co na adventu tak milujete!
Pokračování 2 / 24
2. Vyházet veteš!
Vzhledem k tomu, že úklid teď nebude jen na vás, budete mít víc času podívat se do svých osobních věcí. Předvánoční doba je přímo ideální na vyhození všeho, co už vám neslouží, co nemáte ráda. Udělejte si místo ve skříních a zásuvkách, ať máte kam dávat nové věci.
Pokračování 3 / 24
3. Udělat dobrý skutek
Na Vánoce se vždycky myslelo na chudé a potřebné. A když uděláte nějaký dobrý skutek i vy, budete mít hned lepší pocit. Kupte dětem z dětského domova dárek nebo pomozte osamělé sousedce. Čím konkrétnější bude vaše pomoc, tím lépe. Máme tendenci pomáhat tam, kam nedohlédneme, ale nejbližší okolí v nouzi přehlížet. Co to letos udělat jinak?
Můžete si taky jít nakoupit na charitativní bazar.
Letos ho už po osmé, 3. prosince od 13.00 na DAMU v Karlově ulici v Praze pořádá Emma Smetana. Zapojila do něj 30 známých osobností, které budou prodávat kousky ze svých šatníků, kuchyní či domácností. Zúčastní se například Tomáš Klus, Vojtěch Dyk, Jiří Menzel, Jiří Mádl, Daniela Písařovicová, Ewa Farna, David Kraus nebo Adam Mišík či nově například Barbora Strýcová, Michal Hrůza, Yemi, Thom Artway, Vladivojna La Chia, frontman hip-hopové skupiny Prago Union Kato nebo Sandra Nováková. Výtěžek poputuje na organizace Psí život, Bílý kruh bezpečí a Člověk v tísni.
Pokračování 4 / 24
4. Utrhnout si barborku
Až půjdete okolo třešně nebo višně, utrhněte si větvičku (nejlepší je uříznout jí šikmým řezem), stejně jako to dřív dělávali staří pohané. Čtvrtého prosince je totiž svátek svaté Barbory. Větvička připomíná zimní slunovrat a brzký příchod květy ozdobeného jara. Větve dejte do vázy s vodou a do chladna. Zhruba pět dní před kvetením je přeneste do vytápěného obýváku.
Pokračování 5 / 24
5. Upéct
Upečte co vás těší a v množství, které jste schopni o svátcích sníst. Nedělejte si moc velké zásoby. Odnesla by to štíhlá linie a vy byste pečením (pokud to není váš oblíbený koníček) strávila spoustu času, kterou můžete věnovat něčemu jinému. V posledních letech je hodně oblíbené nepečené cukroví, stále víc je v kurzu také raw cukroví. To má tu výhodu, že je hodně syté, takže ho nesníte tolik a moc nepřiberete.
Pokračování 6 / 24
6. Nadělit si na Mikuláše
Vzhledem k tomu, že jste na začátku adventu vyklidila skříň, nemusíte čekat, jestli vám čert nadělí uhlí nebo brambory, ale pěkně si můžete jít něco koupit sama. Čertovsko-andělskou partu můžete pohostit zdravě, zkuste třeba:
Bezlepkový karamelový cheesecake
Ingredience:
• 250 g pohankových perníčků z biopekárny Zemanka
• 80 g rozpuštěného másla
• 200 g sýru Philadelphia
• 250 g tučného tvarohu ve vaničce
• 1 zkaramelizované kondenzované mléko
• lžíce třtinového cukru
• 3 vejce
Postup:
Předehřejte si troubu na 150 °C a do dortové formy (cca 22 cm velké) si vložte pečicí papír. Okraje formy vymažte máslem.
Rozdrťte sušenky a promíchejte je s rozpuštěným máslem. Tuto drobenku rozprostřete na dno dortové formy a pořádně umáčkněte. Na náplň vyšlehejte Philadelphii s tvarohem a postupně přidávejte zkaramelizované kondenzované mléko. Na závěr přidejte lžíci třtinového cukru a vejce. Na drobenkový korpus nalijte připravenou náplň a pečte přibližně 45 minut. Po upečení by měl být cheesecake pevný, ale střed by se měl jemně chvět. Po vytažení z trouby nechte dort chvíli odstát, pak jej jemně vytáhněte z formy a dejte vychladit do lednice.
Pokračování 7 / 24
7. Jít na vánoční večírek
Nechoďte z povinnosti, jděte ráda. Je to jedna z mála příležitostí, kdy se o vás postará někdo jiný. Nebudete muset nic řešit, nic připravovat. Na vánočním večírku si jen užíváte. Tak si ho nenechte ujít.
Nezapomeňte si s sebou vzít několik důležitých věcí: správnou kabelku se vším, co potřebujete mít (kapesníčky, klíče, občanku, kosmetiku a drobnosti, náhradní silonky...) a také si dát zvlášť peníze na taxi, abyste se dostala v pořádku domů i po půlnoci. Nebo využijte aplikace do chytrého telefonu, jako je Liftago či Uber, které se párují s platební kartou a vy tak u sebe nemusíte mít ani korunu.
Pokračování 8 / 24
8. Vzpamatovat se z večírku
Pokud se vánoční večírek opravdu vydařil, budete teď potřebovat spoustu času na to, abyste se z něj vzpamatovala. Žádné velké výkony od sebe nečekejte, zajděte si třeba na masáž nebo ke kadeřnici.
Využijte prostě čas k věcem, při nichž se od vás nevyžaduje žádná velká aktivita. Každopádně budete po ránu potřebovat pořádný vyprošťovák. Zkuste třeba některý z těch, které najdete zde.
Pokračování 9 / 24
9. Nejíst dopředu kolekce
Je to prostě strašný zvyk, jenže ty kolekce, stejně jako vanilkové rohlíčky a další vánoční cukroví jsou tak dobré! Pokud budete chodit tajně ujídat čokoládu z kolekce, bude to mít minimálně dva nepříjemné důsledky: budete muset kupovat novou, protože ve výsledku nemůžete ověsit stromek jen zbytky, a přiberete na váze rychleji, než když vám s konzumací čokoládových figurek pomůže celá rodina.
Pokračování 10 / 24
10. Okouknout vánoční trhy
Není třeba na vánoční trhy chodit nakupovat, ty jsou stejně nejlepší na to, aby člověk nasál vánoční atmosféru a užil si zvonečků, vánoční výzdoby, dobrot, vůně františků… možná to úplně nejlepší na nich je, že se odehrávají pod širým nebem.
Pokračování 11 / 24
11. Pořídit dárky
Určete si celkovou sumu, kterou chcete do dárků investovat, v klidu se zamyslete, co pro koho koupíte, a teprve potom vyrazte na skutečný nebo virtuální nákup do eshopů. Ušetříte čas, nervy i peníze.
Pokračování 12 / 24
12. Ochutnat pečené kaštany
Další vánoční klasika, bez níž Vánoce nejsou Vánocemi. Koupíme je na vánočních trzích, jenže tam si neohlídáme kvalitu a pěkně si popálíme prsty. Levnější a bezpečnější varianta je udělat si je doma.
Jak na to?
Nejdřív kaštanům nařízněte slupku do kříže. Důležité je rozříznout celou tloušťku slupky, nebojte se lehce zajet i do masa kaštanu. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C. Kaštany naskládejte na plech, řeznou stranou nahoru a pečte asi 15 až 20 minut.
Pokračování 13 / 24
13. Udělat vlastní vánoční mix písniček
Rádia a televize celý prosinec dokola hrají koledy a vánoční písničky. Je to fajn, jenže má to malý háček – nejsou to skladby, které jste si vybrala sama. A tak bude nejlepší si udělat vlastní oblíbený mix, svoje „best of“. A pouštět si ho, až… na něj prostě budete mít náladu.
Pokračování 14 / 24
14. Uvařit domácí vaječný koňak
Domácí vánoční koňak patří k českým tradicím stejně jako cukroví nebo svařák. Ideálně by měl vydržet aspoň do Vánoc, prakticky se po něm ale okamžitě jen zapráší, takže pokud nemáte silné nervy nebo ho neuklidíte, budete brzy vyrábět nový.
Recept na jeho výrobu je jednoduchý:
8 žloutků
40 g vanilkového cukru
1/2 vanilkového lusku
1 Salko
1 l plnotučného mléka
1 tučná šlehačka
rum (podle chuti)
Žloutky našleháme šlehačem do pěny. Poté přilijeme Salko a mléko a šlehačku a vařečkou vmícháme. Pak směs přelijeme do hrnce se silným dnem, přidáme dřeň z vanilkového lusku a za stálého míchání pomalu prohříváme na mírném plameni tak dlouho, dokud se nezačne tvořit pěna a směs nebude houstnout. Pak hrnec přendáte do dřezu s vodou a za stálého míchání chladíme. Nakonec vmícháme rum.
Pokračování 15 / 24
15. Udělat si mejdan s kamarádkami
Přestože okolí možná bude divočit, že Vánoce jsou za dveřmi a oni ještě musí stihnout to a ono, vy si opět připomeňte pravidlo 1 (no stres, pamatujete?) a v klidu si udělejte, alespoň malý, mejdan s kamarádkami. Kromě povídání můžete udělat ochutnávku domácích vaječných koňaků, si dát pralinkovou kávu.
Pralinková káva
• Pro 2 osoby
• 100 ml silné kávy Jacobs Gold
• 250 g tmavé čokolády
• 4 lžíce oblíbeného alkoholu, třeba brandy
• 300 ml smetany ke šlehání
• 1 lžíce třtinového cukru
• kakao + instantní káva na poprášení + pralinky k podávání
Příprava:
Nalámejte 50 g čokolády do rendlíku a zalijte ji 100 ml smetany. Nechte na mírném ohni zcela rozpustit. Pak vychlaďte (nejlépe přes noc) a vyšlehejte dotuha.
Nalámejte 200 g čokolády do rendlíku. Přilijte 200 ml smetany, kávu a přidejte alkohol. Míchejte do úplného rozpuštění. Směs rozdělte do šálků.
Ozdobte připravenou pařížskou šlehačkou, poprašte kakaem a instantní kávou a podávejte s pralinkami.
Pokračování 16 / 24
16. Zajít si na koncert do kostela
O Vánocích je třeba myslet i na potěchu duše, a adventní koncerty v kostele k nim bezesporu patří. Podívejte se na vývěsku u kostela ve vašem městě nebo na internet, určitě nějaký najdete. Duchovní prostor, vánoční doba a hudba, to je skvělý mix, který dá vašemu adventu nový rozměr.
Pokud vánoční koledy nejsou váš šálek kávy a dáte spíš přednost populárnější muzice, zavítejte na Vánoční večírek do pražského klubu Café v Lese. Zahrají vám kapely Lety Mimo a The Slots a doplní je písničkáři NiceLand a Oliver McGillick. Nebudou chybět ani známí hosté a večerem vás provede komik Nikola Džókič. Přijďte nasát muzikantskou vánoční atmosféru!
Pokračování 17 / 24
17. Sehnat stromek
Máte radši živé stromky, nebo umělé? My dáváme přednost těm živým. Jednak krásně provoní byt a jednak z energetického hlediska – jejich jehličky z naší aury totiž vytáhnou všechno špatné.
Tady najdete tipy, co dělat, aby vám vydržel vánoční stromek v květináči co nejdéle.
A pokud chcete něco opravdu netradičního, můžete si ho ozdobit třeba živými vánočními hvězdami.
Pokračování 18 / 24
18. Zabalit dárky
Balení dárků je pro někoho peklo, takže radši využije služeb profesionální balicí služby, lepší je ale udělat si z balení takový malý mejdan pro jednoho. Ještě naposledy se „pomazlíte“ s dárky, můžete udělat pěkné visačky, zabalit dárky opravdu originálně, dopsat osobní vzkaz…
Pokračování 19 / 24
19. Dát si svařák
Svařák je o Vánocích naprosto zásadní věc. Výborně chutná na vánočních trzích, ale i doma, když přijdete promrzlí z procházky. Při jeho přípravě se největší chyba dělá v tom, že se do vína (mělo by být opravdu dobré) koření jen namočí a vyluhuje se. Jenže to nestačí, je potřeba totiž ještě zkaramelizovat cukr v troše vařící vody. Díky tomu je pak svařák opravdu lahodný. Tady je recept na svařák z 1,5 litru vína:
- do silikonového sáčku vložíte 8 hřebíčků, 3 celé skořice, 3 hvězdičky badyánové
- trochu vody přivedete k varu v kastrolu a pak do něj nasypete cca 150 g cukru nebo medu a necháte lehce zkaramelizovat
- přidáte koření a 15 min vaříte
- pak přidáte víno. Když se na povrchu udělá pěna, stáhnete teplotu a můžete slévat do sklenic
Pokračování 20 / 24
20. Naučit se jednu vánoční koledu
Člověk si většinou myslí, že má vánoční koledy v malíku, vždyť je přece slýchává tolik let celé Vánoce. To je sice pravda, ale když dojde na to, že byste ji měla u stromku zazpívat s ostatními, je to většinou katastrofa. Co to letos otočit? Jednu se naučte a začněte zpívat jako první. Ať si tentokrát hloupě připadá někdo jiný.
Pokud ale snad nemáte rádi koledy, ale chuť zpívat se vás drží, a navíc se pohybujete v Praze, vyrazte dnes na koncert do klubu Lucerna Music Bar. Kapela Vypsaná fixatam odehraje svůj již tradiční vánoční koncert a koledy tam rozhodně znít nebudou. I když... kdo ví?
Pokračování 21 / 24
21. Zavolat příbuzným
Ano, prosím, aspoň jednou do roka. I těm protivným, ale hlavně těm, co jsou sami. I vás by něco takového potěšilo, nebo ne?
Pokračování 22 / 24
22. Koupit kapra v dobré kondici
Štědrovečerní kapr nesmí na stole chybět. Dejte si však pozor, co kupujete, aby vám nezhořkl v puse a abyste nekoupili mrtvolu. Prodejci jsou povinni prodávat zdravé živé ryby, nezabité, nenaporcované, nepřidušené. Nikdy také nekupujte vnitřnosti ležící na pultě, mohou být z leklé ryby.
Vánoční hudební večírek
Pokud vánoční koledy nejsou váš šálek kávy a dáte spíš přednost populárnější muzice, zavítejte na Vánoční večírek do pražského klubu Rock Café. Zahrají vám kapely Lety Mimo, Rituály a The Slots a doplní je písničkáři NiceLand a Oliver McGillick. Nebudou chybět ani známí hosté a večerem vás provede komik Nikola Džókič. Přijďte nasát muzikantskou vánoční atmosféru!
Pokračování 23 / 24
23. Vyrobit bramborový salát
Vánoční českou klasiku miluje každý. A každý má také svůj oblíbený recept, na který nedá dopustit.
Tady je jeden z receptů:
Česko-slovenský tradiční bramborový salát pro 4 osoby
600 g uvařených salátových brambor
1 uvařená mrkev
1 velké červené jablko i se slupkou
4 nakládané okurky
4 lžíce zeleného hrášku
1 malá cibulka
sůl
čerstvě drcený pepř
4 lžíce majonézy Hellmann´s ORIGINÁL
1 lžíce hořčice
1 lžička cukru
1 lžíce octa
sekaná pažitka
Uvařené brambory a mrkev nakrájíme na kostky. Okurku, jablka na menší kostky, cibuli najemno. Vše spolu s hráškem vložíme do mísy a promícháme. Z majonézy, soli, pepře, octa, cukru připravíme dresink a smícháme se zeleninou. Případně dochutíme solí, octem, cukrem. Necháme odležet a před podáváním posypeme nasekanou pažitkou.
Pokračování 24 / 24
24. Splnit si vánoční přání
Při plnění vánočních přání ostatním myslete i na sebe a jedno si také splňte. Nečekejte raději, že na vaše tajné tužby přijde někdo jiný a poběží vám je splnit. Mohla byste být zklamaná. Jeden dárek pod stromeček nadělte taky sama sobě.