Vánoční dekorace

Vánoční dekorace

Vyzdobte si domov do naprosto dokonalé sváteční nálady. A ani přitom nemusíte zažívat všudy přítomný předvánoční stres, ale naopak pohodu, která by k tomuto času měla patřit především. Nebojte se experimentovat a překvapovat nečekanými kombinacemi a barvami.

Trikem pro dokonalou vánoční dekoraci je atmosféra, ve které ji vytváříte. Jakmile zapomenete na stres a spěch a povoláte k výzdobě domova celou rodinu, užijete si spoustu legrace a výsledek bude mnohem útulnější a hřejivější než od profesionálního dekoratéra. Pokud však předem víte, že byste zažila více stresu, vyšlete rodinku na procházku a pusťte se do zdobení sama a vtiskněte rodinnému hnízdečku vlastní jedineční vzhled.

Jak začít? Nejprve zjistěte stav „skladu“ ozdob. Vytáhněte je na světlo a zkontrolujte jejich stav. Když budete mít vše na očích, snadněji vytvoříte mnohdy i nečekané kombinace. Pečlivě také překontrolujte stav všech světýlek, které chcete použít, ještě před jejich umístěním na vybrané místo. Roztřiďte jednotlivé ozdoby podle toho, kam je zamýšlíte umístit a rozhodně se nesnažte použít vše, co doma najdete. I zde platí, že méně je více.

Jako efektní dekorace poslouží stříbrná či zlatý kovová mísa s pestrobarevným ovocem a zeleninou – jablka, pomeranče, zelené, červené a žluté papriky, limety, ananas, kokosové ořechy apod. Nezapomeňte na svíčky mnoha velikostí. Naaranžujte je do misek či košíčků z přírodních materiálů, do kterých vedle svíček dejte zelené větvičky, skořicové tyčinky, mašličky a lesklé korálky a zvonečky.

Vánočně můžete odzdobit i zarámované rodinné fotografie, jednoduše jim přidejte ten správný slavností vzhled s pomocí sametových mašlí a větviček jehličnanů.

Přestože mezi tradiční vánoční barevnou paletu neodmyslitelně patří syté odstíny zelené, červené a bílé spolu s lesklou stříbrnou a zlatou, i zde se projevují módní trendy. Pokud jste již unaveni typickými barvami, sáhněte po, pro tuto dobu, netypických tónech a kombinacích. Pro Vánoce 2007 jsou hity tyto odstíny:

  • purpurová
  • černá
  • bronzová
  • tmavě oranžová
  • modrá
  • hnědá
  • růžová

Právě černá se objevuje v souvislosti se super-módní vánoční výzdobou velmi často. Výborně ji lze kombinovat se zářivou růžovou či tradiční stříbrnou, zlatou a bílou. Společně vytvářejí velmi dramatické a nečekané kombinace. Stejně poslouží i čokoládová či temně purpurová. Netradiční barvy si zaslouží i netypické textury – peříčka, krajky, samet, vyšívaný šifón či umělé kožešiny.

A jak vyzdobit slavnostní tabuli? Věnujte stejnou pozornost stolu jako to, co budete servírovat. Nejprve zapomeňte na nádobí, které používáte každý den v průběhu celého roku. Štědrovečerní večeře si žádá slavnostnější talíře i skleničky. Téma pro vánoční stůl je více než snadné zvolit – sníh a sněhuláci, Santa Claus, příroda, noční obloha s jasnou kometou, andílci … Pro vysoce elegantní vzhled slaďte nádobí a sklo s prostíráním, ubrusem, ubrousky a příbory.

Foto: Marks&Spencer, Ikea, Dexys

Doporučujeme

Články odjinud