Vánoční dobroty navíc můžete vysportovat

Vánoční dobroty navíc můžete vysportovat

Vánoční cukroví a kakao, studený řízek se salátem z předchozího dne nebo vánočka s vaječným koňakem – i tak vypadá vánoční snídaně některých z nás. Tak nevyvážený a kalorický začátek dne si však nemohou dovolit ani těžce fyzicky pracující.

Snídaně má sice tvořit zhruba čtvrtinu doporučeného denního příjmu, to však neznamená, že musíme zbaštit všechno, co nám přijde do cesty. Přitom i o Vánocích se dá snídat vyváženě.

„Pokud do Vánoc počítáme i následující dny do Nového roku, dostaneme se skoro ke dvěma týdnům. A to je dlouhá doba na stravovací prohřešky. Dopřát si, to podle mého znamená trošku něco jiného než „nacpat se k prasknutí“. A tak zkuste zauvažovat nad snídáním v klidu, s dostatkem oříšků, mandlí a ovoce k obvyklé snídani, s dostatkem horkého čaje a třeba o Štědrém dni s vánočkou navíc. Ale to je tak maximum rozumného „dopřát si navíc“,“ říká k problematice vánočních snídaní odbornice na výživu Kateřina Cajthamlová.

Je tedy zřejmé, že pokud nám na nás samých záleží, měli bychom i o Vánocích věnovat snídani dostatek času. Užít si ji, ale zároveň se nepřecpávat, a rozhodně nejíst vše, co dům dá (a co často navíc pochází z předchozího dne). Jak tedy říkají odborníci – vyvážená snídaně by o Vánocích, stejně jako v běžný den, měla obsahovat cereálie, mléčný výrobek, dostatek ovoce a nápoje. Můžeme ji ideálně doplnit taky oříšky a mandlemi (třeba si je dát do jogurtu). O Vánocích si také můžeme pochutnat na exotickém ovoci, které si přes rok většinou nekoupíme – výborné jsou fíky, mango, čerstvý ananas nebo granátové jablko.

Pokud se vyvážené snídaně budeme držet celý rok, nemusí pár kousků vánočky o svátcích vadit. A jak říká paní doktorka Cajthamlová: „Vždycky platí – dobroty navíc můžete vysportovat při lyžování, sáňkování, bruslení či koulovačce – a uděláte pro sebe dokonce víc než pouhou dietou.

zdroj: AMI Communications

Doporučujeme

Články odjinud