Kdyby náš žaludek uměl mluvit, během Vánoc bychom od něj neslyšeli žádné lichotky. Dáváme mu totiž co proto! A má to pak samozřejmě své následky. Nejen kila navíc, ale také nejrůznější zdravotní komplikace a problémy. Ostatně lékaři, kteří tráví svátky na pohotovostech, by mohli vyprávět. „Běžnými návštěvníky jsou lidé se žlučníkovými kameny a kolikami, jež vzniknou po nedietních jídlech,“ říká gastroenterolog Pavel Kohout, vedoucí Centra výživy v pražské Thomayerově nemocnici.
Největší problém je podle odborníka ten, že zatímco během roku se dokážeme chovat jakž takž umírněně, Vánoce jako kdyby nám sepnuly v mozku jakýsi podivný program, a nezdravé jídlo do sebe házíme od rána do večera. Čím více, tím lépe, a navíc ho ještě kombinujeme s poměrně značným množstvím alkoholu. O svátcích zkrátka jako by veškeré potenciální hrozby, včetně té nejkrutější – smrti, šly stranou, ať jsme zdraví, nebo ne.
„Pokud do sebe cpeme smažené v kombinaci se sladkým cukrovím a zaléváme to alkoholem, to vše navíc v obrovském množství, tělo logicky nestíhá potravu zpracovávat, z čehož vznikají nejrůznější problémy – nadýmání, pálení žáhy, zácpa, průjem a různé potíže se žlučníkem,“ upozorňuje Pavel Kohout.
Pochopitelně, že nejlepším řešením, jak se tomu všemu vyhnout, je prevence – jíst a pít střídmě a nestrávit svátky na gauči. Jenže ačkoli to všichni dobře víme, chováme se přesně opačně. Takže se na toto téma pojďme podívat z druhé stránky: pokud to s jídlem a pitím přeženete, co máte dělat, abyste během svátků nemuseli klepat na dveře pohotovosti?
Nadýmání
Z velké části je na vině nadýmání porucha trávicího ústrojí jako celku, ve kterém něco nehraje tak, jak má. Častou příčinou je však rovněž změna skladby potravy. Nadýmání nezpůsobují jen luštěniny nebo některé ovoce, ale také třeba sladkosti. Množství, které zkonzumujete během svátků, se jen těžko stíhá vstřebávat a v trávicím traktu se tak vytváří ideální prostředí pro bakterie vyrábějící plyny. Plyn se totiž do těla dostává dvěma způsoby. Tím, jak polykáme potravu, a při chemických reakcích během trávení. Jeli tělo v rovnováze, plyn se v těle absorbuje a eliminuje. Pokud ne… Však víte!
Jak se projevuje?
Nevolností, plynatostí, pocity plnosti, bolestivým napětím až kolikovými bolestmi břicha a v některých případech tlakem na bránici. Ten může vyvolat i bušení srdce a zvýšit krevní tlak, takže vás zachvátí zděšení, že snad máte infarkt.
První pomoc
Neležte a buďte aktivní. Pokud kvůli nadmutému břichu nejste schopní ničeho jiného, zkuste se aspoň projít. Nejezte nonstop, ale pětkrát denně po malých dávkách. Jídlo se snažte pořádně rozkousat. Víteli, že jste nadmutí kvůli dietní chybě (kachna + zelí + pět knedlíků, talíř cukroví a pivo), kupte si v lékárně lék Simebene nebo Espumisan. Absorbují do sebe plyn v trávicím ústrojí, a tím sníží obtíže. Jeli nadmutí spojené se zácpou, používejte rozpustnou vlákninu, například psyllium.
PÁLENÍ ŽÁHY
Pálení žáhy způsobuje vracení žaludeční kyseliny zpět do jícnu, většinou při nedomykavosti svěrače mezi jícnem a žaludkem. Kyselina, jež má v žaludku za úkol trávit potravu, stoupá nahoru do jícnu a dráždí citlivou tkáň. Zjednodušeně řečeno: žaludeční obsah uniká volně do spodní části jícnu a zase se vrací zpět. Pálením žáhy trpí během života až 50 % populace. U zdravých lidí může být způsobeno nepravidelným stravováním ve spěchu nebo nadměrnou konzumací jídla, v době vánočních svátků hlavně jídla připraveného z bílé mouky a cukru, tedy cukroví. Pálení žáhy nahrává i horizontální poloha těla, v níž trávíme během svátků většinu času.
Jak se projevuje?
Nejčastěji o sobě dá vědět nepříjemným pocitem pálení za hrudní kostí, nadměrným sliněním, pocity cizího tělesa v krku nebo obtížným a bolestivým polykáním.
První pomoc
Největšími nepřáteli jsou cukry a bílé pečivo, jež zkonzumujete během dne a hlavně večer. Když stále ležíte, z hlediska přijaté potravy nefunguje gravitace ve váš prospěch. U nepříjemných žaludečních kyselin tak vzniká riziko, že se budou vracet do jícnu. Pokud vás pálí žáha, jděte se projít nebo si naplánujte jakoukoli aktivitu ve vzpřímené poloze. U někoho funguje sklenka mléka (neutralizuje kyselinu v jícnu), dáváteli přednost pomoci z lékárny, kupte si pastilky Rennie.
ZÁCPA A PRŮJEM
Zácpa označuje poruchu zažívání, která se projevuje obtížným a málo častým vylučováním stolice. Příčinou může být citlivá reakce organismu na změnu prostředí, důsledek nějakého onemocnění, špatná – nedostatek vlákniny, tekutin i pohybu. Průjem je naproti tomu porucha zažívání projevující se velmi častým vyprazdňováním, většinou dvěma a více řídkými stolicemi denně. Může mít samozřejmě mnoho příčin, nicméně v době svátků je často způsobený prudkou změnou skladby potravin a konzumací většího množství alkoholu, především piva.
Jak se projevují?
U zácpy je to nafouklé a bolestivé břicho a velmi sporadické vyprazdňování. U průjmu – co se vyprazdňování týká – je to přesně naopak, na záchodě trávíte podstatnou část dne. Průjem může být doprovázený křečovitými bolestmi břicha, nutkáním na zvracení nebo přímo zvracením.
První pomoc
U zácpy je důležité jíst a hodně pít – vodu!!! Jsteli přejedení, dejte si od jídla jednoduše pohov a věnujte se jakémukoli pohybu, který podpoří činnost střev. Nemusí jít o žádné sportovní výkony, stačí procházka. Pokud jíst můžete, dejte si ovoce, sušené švestky nebo meruňky a dbejte na dostatek vlákniny. Řada lidí si oblíbila psyllium, které dostanete v lékárně, stejnou službu ale udělají i pšeničné otruby. Nejlepším lékem na průjem je dočasné hladovění, při němž alespoň dáte organismu prostor vyčistit se. Nezapomeňte opět hodně pít – pomáhá zejména silný černý čaj. Do lékárny si můžete zajít pro Smectu anebo klasické živočišné uhlí.
ŽLUČNÍKOVÝ ZÁCHVAT
Vyvolat ho může sice u každého jiná konkrétní potravina, nejčastěji jsou to však mastná nebo kořeněná jídla, typická právě pro období svátků. Důvod záchvatu je jednoduchý. Žlučník je orgán napomáhající k trávení potravy. A sníteli nějaké tučné jídlo, tělo složitým mechanismem zjistí, že je v trávicím traktu hodně tuku, a spustí kontrakce žlučníku, protože chce vyloučit žluč do střeva a pomoct tak strávit tuk. Při stahu žlučníku se ovšem stane, že je nějaký kamínek vytlačen do krčku žlučníku, a tam se zasekne. Jakmile k tomu dojde, začne se střídavě stahovat a uvolňovat svalovina žlučových cest a dochází ke žlučníkovému záchvatu.
Jak se projevuje?
Klasický žlučníkový záchvat se projevuje pocitem plnosti, nafouklého tvrdého břicha a tupou bolestí, kterou je cítit napravo pod žebry. Bolest kolísá a nepřejde dříve než za několik minut nebo spíš hodin. Zpravidla vystřeluje zprava pod lopatku. Bolest může doprovázet pocit na zvracení, říhání, mírné zežloutnutí očního bělma nebo zvracení.
První pomoc
Jako první pomoc se doporučuje přiložit ručník namočený v teplé vodě na pravé podžebří, teplá sprcha nebo algifenové kapky. V lékárně jsou k dostání i léky na uvolnění svaloviny, například Buscopan, o jejich použití je ale lepší poradit se s lékařem. Pochopitelně je třeba přestat jíst. Jestliže se k bolestem připojí teplota, zvracení nebo člověk zežloutne, je rozhodně potřeba vyhledat lékaře.
DOC. MUDR. PAVEL KOHOUT, PH. D.: CO BYSTE MĚLI VĚDĚT O VÁNOČNÍM PŘEJÍDÁNÍ?
Nejlepším lékem na všechny problémy z přejídání je pohyb, alespoň ve formě malé procházky, a krátké hladovění.
Nejrizikovější kombinací, která problémy může způsobit, je alkohol a tuky. V tu chvíli může dojít k akutnímu zánětu slinivky (pankreatitida).
Projevuje se velkými bolestmi, které postupují do páteře.
Pokud jsou příznaky obtíží silnější, než jste zvyklí, dlouhodobě zvracíte, průjem trvá více než dva dny nebo pozorujete žloutnutí v obličeji, je nejlepší vypravit se ihned k lékaři.