Vánoční stromek řezaný, nebo v květináči?

Vánoční stromek řezaný, nebo v květináči?

Vůně jehličí provází nejkrásnější svátky v roce stejně neodmyslitelně jako smažený kapr nebo purpura. Koupíte si letos řezaný stromek, nebo dáte přednost živému jehličnanu v květináči?

Poběžíte-li si pro stromek na poslední chvíli, patrně nebudete řešit velikost, cenu, rozložení větví ani vůni jehličí – před Štědrým dnem už jsou stromečky probrané a ty nejhezčí si lidé koupili před vámi. Proto se vyplatí pořídit si stromek pár dnů až týden před svátky. Ale jaký?

Jehličnatá trojice

Z mnoha druhů jsou u nás nejběžnější smrk, borovice a jedle. Jak je to se smrkem? Ne vždy stojí za jeho volbou cena, byť platí, že jde o nejlevnější řešení. Mnohým však vyhovuje právě vůně jehličí a nedají nic na to, že poměrně rychle opadá a také je nejnáročnější na vodu.

Ovšem ruku na srdce, kdo z nás si s vodou láme hlavu? Stromeček mnohdy jen zasadíme do stojanu a víc neřešíme. Tradičním vánočním jehličnanem je i baculatější borovice, u které si ceníme delší trvanlivosti. Na rozdíl od smrčku si však dejte více práce s výběrem, protože příroda borovici vybavila víceméně nepravidelným rozložením větví.

A do třetice se zastavme u krásných jedlí, které vydrží doma opravdu dlouho, vypadají skvěle, mají pravidelné rozložení větví, jehličí dlouho voní a ani nepotřebují tolik vody. Už z výčtu těchto předností je zřejmé, že jedlička zatíží vaši kapsu více než smrk nebo borovice.

Vybíráme stojan

Než přijde den D, uchovávejte stromek v chladném prostředí. Nemáte dům, ba dokonce ani balkon? Pak stromek alespoň nedávejte blízko topení, a pokud to je alespoň trochu možné, rozvažte ho, aby si větve zachovaly svůj přirozený tvar.

Tradiční kovový, nebo dokonce dřevěný stojan potěší srdce klasika, i když mu někdy dá trochu práce kmínek správně upevnit. Pokud však chcete stromečku dopřát vodu, zpravidla máte smůlu – tyto stojánky s vodou nepočítají. Z tohoto úhlu pohledu je vhodnější masivnější stojan plastový nebo keramický, který tvarem spíše připomíná květináč a do nějž se voda vejde.

Proti plastu sice mnozí lidé brojí, na rozdíl od kovového však do něj stromek snáze upevníte. A proč se vyplatí jehličnan alespoň trochu seříznout? Pak bude lépe přijímat vodu.

Stromky v květináči

V posledních letech se tato tradice rozmáhá čím dál více – přece jen stromek v kořenáči nabídne jinou atmosféru, a navíc vás při dobré péči potěší řadu let. Pro pěstování v kontejneru se doporučují už zmiňované tradiční druhy, nejvíce pak ty, které patří do skupiny pomalu rostoucích.

Nemáte se stromky v květníku žádnou zkušenost? Pak se vyvarujte začátečnické chyby a nenechávejte si původem venkovní jehličnan doma po celý rok. Chcete-li mít v příbytku jehličí celoročně, vyberte si interiérové jehličnany, jako například araukárii.

Ale teď zase zpátky ke klasice, co je tedy dobré vědět? Ať už jde o smrček, borovičku, nebo jedličku, při jejich nákupu myslete na to, že stromeček budete posléze přesazovat do volné půdy, samozřejmě pokud ho neplánujete ponechat v kontejneru například u zádveří nebo na terase. Domů ho přeneste těsně před Štědrým dnem, ovšem pozor!

„Ne hned ze zahrady nebo z balkonu do vyhřátého příbytku. Stromek se musí aklimatizovat, dopřejte mu proto nejprve několik dní na chladném, ale nikoli mrazivém, místě, tedy ve sklepě nebo na chodbě. A stejný postup dodržte při navrácení stromku na zahradu,“ doporučuje Petr Dvořák z hobby marketu. Podle odborníka by jehličnan v kořenáči měl doma pobýt pokud možno co nejkratší dobu. Pokud byste si ho v interiéru nechali déle než 10 dní, stromek by se „přeladil“ na jarní režim a po návratu do zimy by už nemusel růst.

Na co ještě myslet?

Stromeček v kořenáči potřebuje vláhu, dbejte na to, aby mu neproschla zemina. A pokud to dekorace na vánočním jehličnanu dovolí, zejména v suchých bytech se vyplatí každodenní rosení. Po svátcích ho postupně aklimatizujte, aby se mohl vrátit na zahradu nebo balkon. Určitě však stromeček nenechávejte až do jara třeba ve sklepě. Rovněž se vyplatí obalit kontejner a až pak stromek vložit do mrazuvzdorného květníku, stejně tak je vhodné chránit i zelené části prodyšným materiálem. A i když venku ještě panuje zima, zalévejte ho. Sucho mu totiž uškodí více než mráz.

Vánoční stromeček? Třeba i na balkoně nebo terase!

Nestačí vám jeden stromeček? Další můžete ozdobit v zahradě nebo si jehličnan v kontejneru ponechte také na balkoně, případně terase. I v tomto případě platí, že byste měli dát přednost pomaleji rostoucím druhům. Také na balkoně si jistě budete chtít tento kousek přírody ozdobit – začněte hned výběrem dekorativní nádoby. Myslete však na to, že nádoba musí být nepoměrně větší než kontejner.

„A prostor mezi nimi vyplňte izolačním materiálem, který bude chránit kontejner před promrznutím, rovněž se osvědčilo pokrýt i povrch substrátu tenkou vrstvou například chvojí, drcenou borkou nebo třeba i barevnou dřevěnou štěpkou. Nezapomeňte na pravidelnou mírnou zálivku studenou vodou, kořeny nesmí proschnout. A proč nezalévat vlažnou vodou? Ta podporuje předčasné rašení dřeviny, která pak snadno zmrzne,“ upozorňuje Mirka Paclová z firmy Hortiservis.cz.

Doporučujeme

Články odjinud