Vánoční stromky na kapotách aut jsou časovanou bombou

Vánoční stromky na kapotách aut jsou časovanou bombou

Vánoční stromky nesprávně připoutané na střešní část kapoty automobilu mohou představovat vážné riziko pro účastníky dopravy. Němečtí motoristé vydali před Adventem varování, aby lidé nepodceňovali správné ukotvení vánočních stromků při jejich převozu. Když se totiž uvolní za jízdy, mohou ohrozit účastníky dopravy a způsobit smrtelná neštěstí.

Crash testy s nesprávně ukotvenými stromky provedla motoristická skupina ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil-Club). Na jejich videích je patrné, že i při relativně pomalé jízdě, pokud řidič prudce zabrzdí, se stromek mění ve střelu z luku či kuše a představuje smrtelné nebezpečí.

„Nemáme zatím žádné záznamy o tom, že by k podobným smrtelným nehodám došlo, ale na našich videích můžete vidět, že dokonce i relativně nízká rychlost kolem čtyřiceti kilometrů v hodině, když auto náhle zastaví, vystřelí nedobře připevněný stromek jako raketovou střelu,“ uvedl Christian Buric z motoristické skupiny ADAC.

Podle něj by měl být stromek připevněn nejen po obvodu, ale zvlášť by měli řidiči řemenem zajistit kmen, jehož začátek většinou míří dopředu. „Tak nehrozí, že by mohl stromek z popruhů vylétnout jako šíp z kuše,“ dodává Buric.

Doporučujeme

Články odjinud