6
Fotogalerie

Vánoční tradice ve světě

Vánoční svátky jsou synonymem klidu a míru, které napříč celým světem spojuje především láska, dárky pro své bližní, dobré jídlo, všudypřítomné ozdoby a rodinná pohoda. Tyto základní hodnoty však doplňují tradice, které se v mnoha zemích značně liší.

Smažený kapr s bramborovým salátem, rybí polévka, jedlička ozdobená spoustou ozdob a cukroví, sváteční vůně zapálené purpury, za okny poletující sníh… to vše neodmyslitelně patří ke klasické podobě českých Vánoc. Jak však vypadá vánoční oslava ve sluncem rozpálené Africe či daleké Havaji?

USA

Vánoce ve Spojených státech jsou nám díky americkým filmům a seriálům poměrně dobře známé. Americké děti na Štědrý den píší svá vánoční přání na kus papíru, který následně spálí v krbu, aby se v podobě dýmu doneslo až k Santa Clausovi, který je západním ekvivalentem našeho Ježíška. Dárky děti rozbalují až druhý den ráno 25. prosince. Na tento den připadá i „štědrovečerní večeře“, při které na slavnostní tabuli nenajdeme rybu, ale pečeného krocana.

Havaj

Slunná Havaj je sice jeden ze států USA, avšak Vánoce zde probíhají v poněkud jiném duchu. Přestože tradiční vánoční stromeček je na Havaji díky importu bez problémů k sehnání, tak i ten nejnazdobenější jehličnan vypadá ve třicetistupňovém vedru zkrátka „jinak“. Dárky zde nevozí Santa se svým sobím spřežením, ale připlouvají po moři na Vánoční lodi. K vánoční tradici patří i pořízení akvária s ozdobnou rybkou - ostencem běloskvrnným.

Mexiko

V Mexiku jsou Vánoce spíše svátkem bujarých oslav, při kterém se schází početné rodiny ze všech koutů země. Vánoční stromky se sem dovážejí až z daleké Kanady, díky čemuž jsou pro většinu obyvatel cenově nedostupné. Proto není ničím zvláštním, když u obyčejných domků najdeme ozdobené různé keře nebo i kaktus. Děti zde dostávají drobné dárky do hliněné nádoby upevněné na větev stromu či na strop místnosti, kterou se následně se zavázanýma očima pokoušejí rozbít. K večeři se obvykle podává nadívaný krocan na pomerančích.

Grónsko

Nejen do Mexika, ale i do mrazivého a sněhem pokrytého Grónska se musejí stromečky dovážet. Místní obyvatelé si jej objednávají až s půlročním předstihem. Poté si jej doma ozdobí papírovými květy a na Štědrý den kolem stromku tančí. Dárky zde nenosí Santa Claus, ale „Vánoční muž“. Jako hlavní chod bývá ke sváteční večeři zpravidla kachna.

Afrika

Více než třetina obyvatel afrického kontinentu se hlásí ke křesťanství, proto nejsou Vánoce ani v Africe ničím cizím. Na jihu kontinentu se Vánoce slaví podobně, jako je tomu v Evropě či USA. Zdobí se zde vánoční stromek a k večeři bývá pečený krocan a švestkový puding. Na západě Afriky si lidé zdobí palmy a dárky zde bývají skromnější a praktičtější (např. školní potřeby pro děti). V celé Africe jsou pak křesťanské Vánoce svátkem především církevním, kdy se lidé scházejí v kostelech a společně s příbuznými zpívají koledy.

Foto: Profimedia.cz

Doporučujeme

Články odjinud