Adventní trhy mají svůj původ ve snaze sehnat si vše potřebné k přežití zimy. Foto: iStockphoto.com

Adventní trhy mají svůj původ ve snaze sehnat si vše potřebné k přežití zimy. | Foto: iStockphoto.com

Vánoční atmosféra, osvětlené a vyzdobené město. Není to krása? Foto: iStockphoto.com

Vánoční atmosféra, osvětlené a vyzdobené město. Není to krása? | Foto: iStockphoto.com

Vánoční trh v Praze. Foto: iStockphoto.com

Vánoční trh v Praze. | Foto: iStockphoto.com

Vánoční ruské kolo najdete například na Moravském náměstí v Brně. Foto: iStockphoto.com

Vánoční ruské kolo najdete například na Moravském náměstí v Brně. | Foto: iStockphoto.com

Krásně ozdobené bývají i vánoční tramvaje. Foto: iStockphoto.com

Krásně ozdobené bývají i vánoční tramvaje. | Foto: iStockphoto.com

Vídeň o Vánocích: Rathausplatz & Vídeňská radnice. Foto: iStockphoto.com

Vídeň o Vánocích: Rathausplatz & Vídeňská radnice. | Foto: iStockphoto.com

Wrocław, česky Vratislav, je hlavní město Dolního Slezska. Je to jedno z nejstarších a nejvýznamnějších polských měst. Foto: iStockphoto.com

Wrocław, česky Vratislav, je hlavní město Dolního Slezska. Je to jedno z nejstarších a nejvýznamnějších polských měst. | Foto: iStockphoto.com

Vratislav byla s největší pravděpodobností pojmenována po českém knížeti Vratislavovi I., za jehož vlády patřila k českému státu. Foto: iStockphoto.com

Vratislav byla s největší pravděpodobností pojmenována po českém knížeti Vratislavovi I., za jehož vlády patřila k českému státu. | Foto: iStockphoto.com

Vánoční trhy v Budapešti můžete navštívit až do konce roku. Foto: iStockphoto.com

Vánoční trhy v Budapešti můžete navštívit až do konce roku. | Foto: iStockphoto.com

Za hranicemi můžete ochutnat tradiční pochoutky, které u nás neznáme. Foto: iStockphoto.com

Za hranicemi můžete ochutnat tradiční pochoutky, které u nás neznáme. | Foto: iStockphoto.com

Na trdelníky se můžete spolehnout všude. Foto: iStockphoto.com

Na trdelníky se můžete spolehnout všude. | Foto: iStockphoto.com

Stánky bývají krásně vyzdobené a je radost do nich nahlížet. Foto: iStockphoto.com

Stánky bývají krásně vyzdobené a je radost do nich nahlížet. | Foto: iStockphoto.com

Bratislava a vyzdobené Hlavné námestie. Foto: iStockphoto.com

Bratislava a vyzdobené Hlavné námestie. | Foto: iStockphoto.com

Vánoční atmosféra, osvětlené a vyzdobené město. Není to krása? Foto: iStockphoto.com
Vánoční trh v Praze. Foto: iStockphoto.com
Vánoční ruské kolo najdete například na Moravském náměstí v Brně. Foto: iStockphoto.com
Krásně ozdobené bývají i vánoční tramvaje. Foto: iStockphoto.com
13
Fotogalerie

Vánoční trhy 2023: Které jsou nejkrásnější u nás a kam vyrazit do sousedních států

K adventu tradičně patří vánoční trhy. Samozřejmostí je navštívit adventní trh ve vašem městě, ale neuděláte chybu, pokud se vydáte na výlet i někam dál, ať už v rámci České republiky, nebo kousek za hranice – na Slovensko, do Rakouska, Německa, Maďarska či Polska.

Vánoční trhy vznikly už v době středověku

Jako vánoční či adventní jsou nazývány pouliční trhy konající se především v období čtyř týdnů před Štědrým dnem. Jejich tradice pochází ze středověkého Německa a Rakouska. Tehdy lidem sloužily k tomu, aby se mohli před příchodem zimy dobře zásobit vším potřebným k přežití náročného období. V dnešní době si většina obyvatel větších i menších měst bez krásně vyzdobených trhů neumí vánoční svátky představit.

Přinášíme vám tipy na adventní trhy v České republice, které jsou považovány za nejkrásnější, a rovněž v okolních státech, kam se můžete vydat na výlet. Prohlédněte si mapu všech míst, o nichž v článku píšeme, a rozhodněte se, kam se vydáte.

Kde jsou ty nejhezčí vánoční trhy? Podívejte se na video:

Praha

Kdy: velké trhy od 20. 11. 2023 do 6. 1. 2024, menší trhy do 24. 12. 2023

  • otevřeno denně (10.00–19.00 hodin)
  • větší trhy (do 22.00, občerstvení až do půlnoci)

Pražské adventní trhy najdete na více místech. Tím hlavním a současně nejrušnějším je trh na Staroměstském náměstí, další jsou na Václavském náměstí, Pražském hradě, na Andělu, náměstí Republiky a náměstí Míru, také na Tylově náměstí, na náměstí Jiřího z Poděbrad, Kampě nebo na Výstavišti v Holešovicích.

Hradec Králové

Kdy: od 8. 12. do 22. 12. 2023

  • otevřeno pondělky (12.00–18.00 hodin)
  • úterky až čtvrtky (11.00–18.00 hodin)
  • pátky a soboty (10.00–20.00 hodin)
  • neděle (10.00–18.00 hodin)

Tradiční vánoční trhy se letos budou konat na Velkém náměstí. Zdejší prodejci nabídnou široký sortiment vánočního zboží – ozdoby, dárky, keramiku i oblečení a nebudou chybět ani cukrovinky, svařák, punč, trdelníky nebo bramboráky.

Cheb

Kdy: od 2. 12. do 24. 12. 2023

  • pondělky až pátky (12.00–20.00 hodin)
  • soboty a neděle (11.00–20.00 hodin)
  • tradiční kluziště bude otevřeno do 2. ledna 2024

Trhy se každoročně odehrávají na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad, které najdete v centru města a bývají považovány za jedny z nejkrásnějších. Všude kolem jsou nádherné historické domy, kterým vévodí Špalíček: soubor 11 kupeckých domů nalepených blízko na sebe, skrze které vede jenom 160 centimetrů široká Kramářská ulička. Nechybí vyhlídková věž uprostřed náměstí a zimní kluziště. Specialitou chebských vánočních trhů je ponocný, který chodí vytrubovat každý den v 17.55 hodin.

Karlovy Vary

Kdy: od 2. 12. do 26. 12. 2023

  • pondělky až pátky (12.00–20.00 hodin)
  • soboty a neděle (10.00–20.00 hodin)

Město zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO vás okouzlí sváteční atmosférou, hlavně na lázeňské trase od hotelu Thermal až na Divadelní náměstí. Městské vánoční trhy najdete na Mlýnské kolonádě, dopravu zajistí i vánoční autovláček, který nadchne především děti, vánočně nazdobený autobus a lanovka.

Plzeň

Kdy: od 23. 11. do 23. 12. 2023

  • otevřeno denně (10.00–20.00 hodin)

Stánky plzeňských trhů jsou umístěny na náměstí Republiky u katedrály svatého Bartoloměje. Pro návštěvníky je připraven kulturní program, zpívání vánočních koled, zvonek štěstí i živý betlém. Pivovar Plzeňský prazdroj pro své návštěvníky přichystal na celý prosinec adventní řízené degustace.

Tábor

Kdy: od 3. 12. do 23. 12. 2023

  • otevřeno denně (9.00–18.00 hodin)

Adventní stánky najdete na Žižkově náměstí a na náměstí TGM. Připraven je bohatý kulturní program včetně vystoupení pěveckých sborů, různých skupin či divadla. Oblíbené čertovské hrátky pro děti proběhnou 5. 12. na Žižkově náměstí od 17.00–19.00 hodin.

Český Krumlov

Kdy: od 1. 12. 2023 do 1. 1. 2024

  • otevřeno od pátku do neděle (10.00–19.00 hodin)
  • od pondělí do čtvrtka (11.00–18.00 hodin)

Trhy odstartuje rozsvícení vánočního stromu, na programu bude postupně mikulášská nadílka, Ježíškova pošta, andělský průvod městem, betlémy, vánoční pohádky a o Štědrém dni i živý betlém. Těšit se můžete na nejrůznější dobroty a vánoční i řemeslné výrobky.

Znojmo

Kdy: od 3. 12. do 31. 12. 2023

Město vína a radosti přivítá i letos do svých ulic vánoční atmosféru, svátečně nasvícené bude celé Znojmo včetně radniční věže. Trhy a zajímavý program najdete především na Horním náměstí. Na Masarykově náměstí se můžete podívat na ohradu se zvířátky a Obroukova ulice bude vyzdobena stromečky, které nachystaly děti ze školek a škol.

Brno

Kdy: od 24. 11. do 23. 12. 2023

  • Zelný trh (10.00–20.00 hodin, při velkém zájmu 22.00 hodin)
  • Moravské náměstí (10.00–22.00 hodin)
  • Dominikánské náměstí a náměstí Svobody (11.00–21.45 hodin)

Adventní trhy najdete na náměstí Svobody, na Zelném trhu, Moravském a Dominikánském náměstí i v přilehlých uličkách. Těšit se můžete na bohatý program a na Moravském náměstí i na vyhlídkové kolo.

Olomouc

Kdy: od 19. 11. do 23. 12. 2023

  • otevřeno denně (11.00–20.00 hodin)

V dřevěném městečku si můžete koupit tradiční řemeslné výrobky, pokochat se výhledem na hanáckou metropoli z ruského kola, povozit děti na vánočním kolotoči nebo si zdarma zabruslit na ledovém kluzišti. Za ochutnání stojí zdejší punče, díky nimž bývají olomoucké trhy přezdívány punčové městečko. Novinkou je letos punčová stezka, malý průvodce po oblíbených vánočních nápojích. Stejně jako loni je připravena vycházková trasa, na které můžete obdivovat jedinečné olomoucké památky (kašny, barokní sloupy, architekturu), vychutnat si neopakovatelnou atmosféru adventních trhů a pokochat se pohledem na historické jádro z několika vyhlídek.

Ostrava

Kdy: od 25. 11. 2023 do 1. 1. 2024

  • otevřeno denně (10.00–20.00 hodin)

Ostravské vánoční trhy se v tomto roce odehrají v centru města na pěti scénách: tu hlavní najdete na Masarykově náměstí, kde je rozmístěna většina gastro stánků. Na náměstí Dr. Edvarda Beneše, kde je i Klubová scéna, si můžete zabruslit. Program pro rodiny s dětmi nabídne především scéna na Jiráskově náměstí. Každou adventní neděli se zájemci budou moci svézt historickou tramvají jménem Barborka. Součástí ostravských adventních trhů jsou i komentované vánoční procházky, na kterých zjistíte, jaké tradice a zvyky dříve patřily k vánočním svátkům nebo které pokrmy připravovali v této době naši předci.

Kam na adventní trhy k sousedům

Drážďany

Kdy: od 29. 11. do 24. 12. 2023

  • otevřeno denně (10.00–21.00 hodin)
  • 29. 11. (16.00–21.00)
  • 24. 12. (10.00–14.00)

Drážďanské vánoční trhy mají historickou tradici: je doloženo, že poprvé se konaly už roku 1434! Najdete je hned v několika částech města. Největší a nejstarší trh Striezelmarkt je umístěn v centru na náměstí Altmarkt. Název Striezelmarkt pochází ze slova Striezel neboli štóla, což je tradiční vánoční pečivo připravované z hutného těsta s rozinkami a kandovaným ovocem, které je posypáno bohatou vrstvou cukru. Tomuto sladkému pečivu je dokonce věnována slavnost, jejíž součástí je odhalení obří štóly. Zvlášností je i Krušnohorská vánoční pyramida, která je se svými 14,61 m největší na světě, nebo světelný oblouk Schwibbogen – pravděpodobně největší světelný vánoční oblouk na světě, po němž se můžete projít. 

Vídeň

Kdy: od 11. 11. do 26. 12. 2023

  • otevřeno denně (10.00–21.30 hodin)
  • od 24. do 26. 12. (10.00–18.30 hodin)

Trhy ve Vídni mají původ už v roce 1294. Najdete je tam téměř všude, nicméně ty největší se konají před historickou budovou radnice. Nenechte si ujít vánoční vesničku a kolotoč v kampusu vídeňské univerzity a také obří ruské kolo na náměstí Riesenradplatz.

Bratislava

Kdy: od 23. 11 do 23. 12. 2023

  • otevřeno denně (10.00–22.00 hodin)

Vánoční trhy najdete v historickém centru Bratislavy na Hlavním a Františkánském náměstí. V pátky a soboty jsou na programu koncerty a o nedělích zábava pro rodiny s dětmi.

NÁŠ TIP: Rozhodně byste si měli přečíst článek Kde můžete zažít netradiční vánoční trhy: Kde si užít erotický, podzemní či světelný advent?

Budapešť

Kdy: od 17. 11. 2023 do 1. 1. 2024

  • otevřeno od pondělí do čtvrtka (11.00–21.00 hodin)
  • pátky a soboty (11.00–23.00)
  • silvestr (11.00–03.00)

Vánoční trhy v Budapešti mají výhodu v tom, že se konají až do konce roku, takže jejich návštěvu můžete spojit s povánočním relaxem v některých z termálních lázní. Na Vörösmartyho náměstí vás letos čeká kromě kulturního programu, maďarských dobrot a řemeslných produktů i nová výzdoba. Rodiny s dětmi uvítají bezplatnou lanovou dráhu, která vám umožní prohlédnout si pěkně zblízka vánoční výzdobu místní kašny.

Krakov

Kdy: od 25. 11. 2023 do 2. 1. 2024

Velký tradiční vánoční trh se koná na Hlavním náměstí, kde nakoupíte dobroty, jako jsou vývar s klobásou, uzený sýr, žebírka, zelňačka nebo horké nápoje, ale také různé umělecké předměty.

Vratislav

Kdy: od 24. 11. do 7. 1. 2024

  • otevřeno denně (10.00–21.00 hodin)
  • 2. svátek vánoční (13.00–21.00 hodin)
  • silvestr (stánky otevřeny do 17.00, občerstvení přes půlnoc)

Adventní trhy ve Vratislavi se odehrávají na krásně vyzdobeném středověkém náměstí zvaném Rynk. K symbolům města patří sošky bronzových trpaslíků. Jedním z nich je vánoční trpaslík, který se prý objevuje jedenkrát za rok, a pokud se vám podaří třikrát dotknout jeho čepice, splní vám vaše sny.

Doporučujeme

Články odjinud