Vařená rajčata chrání před infarktem a chorobami srdce

Vařená rajčata chrání před infarktem a chorobami srdce

Rajčata jsou jedním z těch druhů zeleniny, které mají skutečně mocný vliv na lidské zdraví. A hovoříme přitom o vlivu pozitivním. Ovšem stále více odborníků zdůrazňuje to, že rajčata obsahující obrovské množství antioxidantů jsou prospěšnější ve vařené formě. Tedy vařením se antioxidanty aktivují a z vařených rajčat se jich víc vstřebá do těla. Pak jsou výbornou prevencí infarktu a onemocnění srdce.

Tvrdí to vědci z Univerzity ve Veroně, podle nichž je ideální formou rajčatového pokrmu omáčka z nich vyrobená. A navíc rajčatová omáčka působí výborně jako tlumič negativních účinků nasycených živočišných tuků při konzumaci masitých pokrmů. Jinými slovy, kdo si dopřeje rajčatovou omáčku ke steaku či jinému tučnému pokrmu, negativní účinky tuků se zmírní.

„Při konzumaci rajčatové omáčky dojde k snížení negativního vlivu tučného pokrmu na výstelku cév, funguje to jako prevence endoteliální dysfunkce a aterosklerózy,“ tvrdí vědci z Verony.

Rajčata jsou bohatá na velmi účinný antioxidant lykopen, který krom prevence onemocnění srdce a cév je prevencí také rakoviny a degenerativních onemocnění. Lykopen je přitom hojněji zastoupen v pokrmech z vařených rajčat. Ze syrových rajčat se ho do těla vstřebává jen malé množství.

Doporučujeme

Články odjinud