Hamburger Zdroj: Shutterstock

Hamburger Zdroj: Shutterstock

Grilované broskve s medem a skořicí Zdroj: Shutterstock
Pikantní vepřová kotleta Zdroj: Shutterstock
Barevné odlehčené špízy Zdroj: Shutterstock
Grilovaný Hermelín s nektarinkami a Modřenínem
5
Fotogalerie

Vaření na zahradě. Skvělé recepty na gril pro celou rodinu

Letní počasí je konečně tady! Zapomeňte na přípravu pokrmů v kuchyni a vařte pod širým nebem. Uvidíte, že jídlo získá zcela novou chuť.

KLASIKA PRO DĚTI

Hamburger

4 porce

  • 400 g mletého masa - směs hovězího a vepřového
  • hamburgerové housky
  • kečup, případně hořčice či jiné oblíbené omáčky
  • čerstvá zelenina podle oblíbenosti strávníků (například listový či ledový salát, rukola nebo polníček, rajčátko, červená cibule apod.)

Z mletého masa vytvořte placičky, nepřidávejte žádné koření. Do skutečného hamburgeru totiž nepatří a maso jako takové se ochucuje až samotnými omáčkami a hořčicí. Placičky pečlivě ugrilujte z obou stran, spíš víc než míň, ale hlídejte, aby se nepřipálily.

Mezitím si nahřejte housky, naplňte první vrstvou zeleniny, na ni položte hotové masové placičky, zakápněte u dětí oblíbeným kečupem a dozdobte opět zeleninou a vrchní částí housky.

Servírovat můžete samotné nebo s bramborovými hranolky. U malých strávníků vynechte syrovou cibuli, kterou většina dětí moc nemusí.


SLADKÝ DEZERT PRO VŠECHNY

Grilované broskve s medem a skořicí

4 porce

  • 4 broskve
  • med
  • skořice
  • trocha másla
  • šlehačka

Broskve omyjte, oloupejte, rozkrájejte na poloviny a připravte si je do alobalu. Na něm je potřete směsí medu a skořice, dejte na každou malý kousek másla, zabalte a balíčky dejte asi na 15 minut na gril.

Poté je můžete otevřít a dogrilovat naprudko, to ale děti příliš rády nemají, takže spíš jen pro sebe a partnera. Dospělé balíčky je také možné v závěrečné fázi „flambovat“ a zakápnout kvalitním rumem. Servírujte teplé se šlehačkou.


PRO TATÍNKA

Pikantní vepřová kotleta

4 porce

  • 4 plátky masa
  • 3 lžíce olivového oleje
  • med
  • hořčice
  • hrubě nadrcený pepř
  • sůl
  • zelenina podle chuti

Přibližně centimetr vysoký plátek rozklepejte, smíchejte med s kořením, hořčicí a olivovým olejem, potřete připravené maso a dejte na dvě hodiny uležet do ledničky.

Poté grilujte z obou stran vždy zhruba 15 minut. Mezitím si připravte zeleninovou oblohu, salát a servírujte dohromady na jednom talíři.

Tip: Pro grilování je vhodná krkovice nebo kotleta. Ostatní maso bývá po době strávené na grilu vysušené.


DIETKA PRO MAMINKU

Barevné odlehčené špízy

pro 4 osoby

  • 250 g kuřecího masa, nakrájeného na kostičky
  • červená cibule
  • červená paprika
  • mrkev
  • rajče
  • předvařená sladká kukuřice (2 klasy)
  • sůl
  • pepř
  • kořenicí směs na gyros
  • olivový olej
  • lžička másla

Podle návodu připravte směs na gyros, do té naložte kousky masa. Po hodině je dejte spolu se zeleninou pokrájenou na kolečka na špíz a zakápněte olivovým olejem. Zabalte do alobalu, nechte propéct zhruba 15 minut, průbežně obracejte. Poté špízy z alobalu vyndejte a grilujte dalších 15 minut.

Vařenou kukuřici nakrájejte na dvoucentimetrová kolečka a rychle ze všech stran na grilu nahřejte. Po odebrání z ohně dozdobte hoblinkami másla a mírně osolte. Servírujte teplé, protože vychládající kukuřice rychle „zgumovatí“ a ke konzumaci není dobrá.

Ke kukuřici se skvěle hodí také bylinkové máslo, které si můžete jednoduše připravit, když smícháte máslo s najemno nakrájenou čerstvou pažitkou, solí a lžičkou citronové či limetkové šťávy.


LAHŮDKA PRO DOSPĚLÉ

Grilovaný Hermelín s nektarinkami a Modřenínem

4 porce

  • 1x Sedlčanský Hermelín na gril (4 ks sýra)
  • 200 g dužiny nektarinky
  • 2 šalotky
  • 60 g Sedlčanského Modřenínu
  • lžička drceného pepře
  • máslo
  • 2 lžíce medu
  • 100 ml sladkého vína

Šalotky oloupeme a nakrájíme najemno. Nektarinky nakrájíme na kostičky a společně se šalotkou je krátce orestujeme na másle. Zalijeme vínem a dusíme, dokud se neodpaří téměř všechna tekutina, nakonec přimícháme med.

Na každý Hermelín položíme pár plátků Modřenínu, přidáme podušené nektarinky, posypeme pepřem, zakryjeme plátkem pečicího papíru, a to celé zabalíme do alobalu.

Položíme na gril a pečeme z každé strany asi 5-7 minut.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise Maminka.

Doporučujeme

Články odjinud