Vaše příběhy: Já jsem snacha, ona tchýně. Nefunguje to

18 komentářů

Nic
15. března • 22:37

prosím o radu co mám dělat tchyně bydlí kousek od nás panelového bytu má 15 leteho syna já mám dvě děti ona je závislá na praškach na spaní takže můj manžel ji prášky hlídá každý den ji dává ona ne vaří vůbec nic nedělá jen spí má syna kterému ne vaří takže já když vařím jdou k nám je ji jednou že mám mali miminko prostě si sem chodí jak chce já už nevím jak dál manžel se pořád jsem nou hádá že prý jsem zlá když něco řeknu pro ti jeho matce já už jsem na pokraj síly

Anonymizovaný
23. září • 11:20

Ahoj,mam problemy s tchyni a jeji dcerou jsou chorobne zavisle na manzelovi az psychicke vydirani(jeji syn,bratr),porad ho otravuji svymi problemy a resi porad doby z mladi jsou z rozvedeny rodiny,kdy v mladi spis manzel byl pro ne pritez.Ted jsme se na tajno vzali po 15 letech ,protoze to jinak neslo a ona uz bombarduje ze nema fotky a ze jsme divny a ze si chce manzela poustet na dvd ,ale spravne by melo byt nas ,prijde mi ze na sebe jrn upozornuje a jeste se od nej neodpoutala a hlavne nas to brzdi i v diteti ,ona si neco nalajnuje a tak to ona chce a nezajem mam z ni strach poradte

Anonymizovaný
24. prosince • 9:19

Ahoj tak já se taky podělím o zkušenosti s mojí tchýní...
Abych na začátek řekla s bývalou tchyni jsem skvěle vycházela byli jsme jak nejlepší kamarádky...
Bohužel stalo se co se stalo , teď mám přítele a když jsme spolu začínali věděla jsem že jeho maminka je jiná... Bohužel jsem nevěděla že až tak strašně moc... Nastěhoval se ke mě, otěhotněla jsem a začala její opičí láska... Má pocit že se o jejího syna strašně špatně starám, zvědavost u ní nezná hranic a ne pro ni neznamená ne. Já když mluvím je to jako kdybych mluvila do vzduchu, u nás se postupně kupovali nové skříně a podobně ... Pokaždé když přijede a vidí nějaké tašky okamžitě v nich začne hrabat... Proleze mi každej kousek bytu, vleze mi do lednice, otevře myčku, vleze do mojí šatní skříně... Jen proto aby věděla jak to vypadá vevnitř, v dětským pokojíčku se jí nelíbí záclona jakou tam mám a tak mi řekla že ji vyměním za jinou protože se jí ta záclona nelíbí .. Doma se sbíhají hádky protože muži tohle chování přijde naprosto v pořádku a mě ne... Takže vše je jen o tom jak kdo koho toleruje... Pokud je tchýně netolerantní tak je to přece jen špatně.

kočina
30. dubna • 21:34

LencaV: Asi jsi nepochopila, co jsem tím chtěla říct, ale to neva....:-(
Takže polopaticky: není pravda tan mýtus, že tchyně jsou hrozné osoby a chudinky snachy a opačně. Všechno je o toleranci a pokud je tchyně netolerantní osoba, co se plete tam, kam nemá, tak byla zřejmě netolerantní osobou už jako snacha, stejně jako protivná snacha asi nebude za pár let tou úžasnou chápající tchyní.:-)
A když už jsme u toho, vztah tchyně x zeť je sice jiný, ale to neznamená, že mu taková pěkně hádavá osoba nemůže udělat peklo na zemi.

LencaV
30. dubna • 18:23

kočina: no to je pěkná blbost, protože já se svojí tchyní vycházím dodnes, i když už vlastně nejsme rodina, tak tam jezdím na kafe, a moje snacha "tchýně" nebude, protože mají jen holky... a vztah tchýně-zeť je poněkud jiný..

kočina
30. dubna • 7:52

Jaká byla snacha, taková je tchyně a jaká je snacha, takovou bude jednou tchyní.

Elynor
29. dubna • 22:27

Já jsem tchýně a ona snacha :-) a funguje to. Mám-li tedy hovořit za sebe. A doufám, že se moc nepletu. Když se dlouho neukážu, mladí se sami shánějí, kdy přijedu, takže zřejmě nejsem hnusná a nepřekážím...

mamcaRBK
29. dubna • 19:35

Tolerance, tolerance, tolerance. A chválit za každou věc, která pochválit jde. nestydět se říct - má milá snacho, umíš to líp než já. Zároveň mám velké štěstí, že se vždy jakž takž dohodneme. Ovšem, razím heslo - mladí musí držet při sobě, i kdyby na chleba nebylo. Oni jsou partneři, rodina. Zatím mi to vychází. Jistě, mám jiné názory na spoustu věcí, ale důležité je uznat, že pravdu mají mladí, i kdyby ji neměli. Tak. A brát to trochu s humorem. Mám tři snachy a sama jsem snachou. Mám vnoučata.

Morseovka
29. dubna • 18:41

LencaV: Je smutne,kdyz dospeli ukazuji svym detem jak spolu nedokazi vyjit a zatahuji je do svych sporu.... Ja se nesmela s prarodici vidat,. protoze nekdo (po letech se ani nevedelo kdo). Takze jsem stala o to,aby holky poznaly a fungovaly s babickama.... ale taky o to musí stat druhá strana... Sestrina tchyne zas touzila mit holcicku-mela tri syny a dva vnuky.... tak jsme pro ni byly pozehnani :-)

LencaV
29. dubna • 18:11

rek11: No co, mně moje snacha řekla, když jsem prohlásila, že mě milovat nemusí, stačí, když se bude chovat slušně a respektovat mě jako matku svého partnera, že ona nic špatného nedělá, chovat se bude jak se chová a vůbec - ona se se mnou nechce vídat. To spolu mají dvouletou holčičku, kterou jsem už dva měsíce neviděla..

Morseovka
29. dubna • 17:53

kedrigern:ty brdo, kde to proboha děláte? Já proposila jednou za 5 let o hlídání tchyni kvuli VS. Odmítla mě, že vzdělání nepotřebuji. Vraždila bych, kdyby si holky jednou za čas vzala.... Moje sestra má výbornou tchýni, Dcerky měla vždy ráda, jezdily jsme k ní. Na velikonoce s nima počítá s výslužkou. Je neuvěřitelné že vlastně paní,která s námi nemá nic společného a vyvdala si jí moje sestra, se k dcerám a ke mě chová tisíckrát líp než to,co jsem vyvdala.... a vycházíme moc dobře, vždy ji ráda vidím, jen je mi to blbý...

Morseovka
29. dubna • 17:47

já měla "super " tchyni, jedovata pseudoupjata pani, ktera byla přesvědčená, že se o jejího syna málo starám. Splodila jsem jen dcery atd. Pak jsem zjistila, že lije nesmysly manželovi do hlavy za mými zády. On se mě na oko zastal, ale pak jsem to dostala sežráno (vždy po odjezdu od ní jsme se hádali) NIKDY nám nepohlídala, ale stoprocentně věděla, že žijeme ve špíně a že nevařím atd atd.... To žen se synáček třeba týden neukázal, nepomohl nebo dokonce ani nedonesl peníze bylo absolutně v pořádku. Myslím, že nejvíc v tomhle hraje role toho "chlapa" jak se k situaci postaví. Pokud to bude zlehčovat nebo půjde proti své ženě, dopadne, jak dopadne. Špatně. Tohle dlouhodobě nejde dát (sama jsem ráda, že jsem se té jejich rodinky zbavila, strašně se mi ulevilo. Kamarádčin skoro bývalý manžel dokonce aktualně spí s tchýní v posteli!! Bohužel babám může hrábnout na obou stranách relativně slušně......tlučou se zkušenosti a zapšklost nebo dokonce žárlivost.....

Mata69
29. dubna • 17:14

Souhlas, s příspěvky pode mnou. Vím, že jsou tchyně, s kterými je těžké pořízení. Ale i tady ve vztahu tchyně-snacha platí to, že to co vyzařuji, to se mi vrací. A jistě tak existují i snachy, se kterými není lehké pořízení.
Jednou, výhledově budu trojnásobná tchyně a já tak budu mít tři snachy. Doufám, že když nic jiného, budou děvčata projevovat aspoň malou snahu vzájemně vycházet.
Myslím, že by si každá ze snach měla uvědomit, že ta tchyně vychovala toho báječného muže, kterého si vybrala za manžela. Takže asi tak hrozná být nemůže.

kedrigern
29. dubna • 9:49

někdy, když čtu takovéto články a diskuze zde na dámě, tak mě jako mámu dvou synů, budoucnost děsí. ať udělám co udělám, stejně budu debilní tchyně. když promluvím, bude zle, když budu mlčet, bude zle. cokoli udělám bude špatné.
v práci mám několik mladých děvčat ve věku " snach" a vím jedno, že umí být pěkně zlé a vypočítavé a jediné, co od svých tchyní očekávají je, že ty svým synům předají veškerý majetek a nechají se spálit. jejich tchyně nemají, dle řečí co poslouchám, právo na nic. mají jen právo zmizet z jejich životů. jediné spravedlivé je to, že ze snach jednou ty tchyně budou také.

Anonymizovaný
10. září • 20:03

@kedrigern: Nyní jste popsala mou zkušenost. Milé tchyně! Přeji vám všem pevné nervy.

Anonymizovaný
30. července • 23:44

@kedrigern: Bože, jak toto je pravdivé...
- nikdy bych si nemyslela, že budu nepřijatelná tchýně
-poučena svou tchýni (za totality), která měla samozřejmě svoji danou povahu, ale byla ovlivněna i svojí výchovou - narodila se v r. 1928 a vyrůstala za války
- je důležité, aby si i tyto skutečnosti obě strany uvědomili - kdy, kde rodiče vyrůstali ...věřím, že by to pomohlo
- ledacos bych respektovala, ale ve zkratce, co jsem nestrávila - ona byla zrovna ta, která nikdy nepěstovala ve své rodině projevit jakékoliv upřímné city... ( a pokud nějaké, tak pouze negativní)
- jsem jiná generace (nar. 1963), jsem už tedy tchýně, ale byť poučená - že nebudu své snaše do ničeho kecat- tak i " intonace při pozdravu", je důvod k uražení a pak je zvažováno, kdy a s jakou prodlevou mně bude dovoleno - hlídat vnučku..., pominu, že ode mne mají patřičnou finanční podporu (asi to není "to ono").

LencaV
29. dubna • 9:11

A že se pořád jen píše o hnusných tchyních. O tom, jak dokážou být hnusné snachy, nikde ani zmínka..

Kittanya
6. března • 21:23

@LencaV: Přesně, jednu takovou vyvedenou čůzu máme v rodině. Ta chodí přes mrtvoly i ores děcka. Co je ovšem daleko horší a smutnější je, že bratr je z ní a z její maminky tak zesraný, že nemůže říct vlastní rodině na veřejnosti ani ahoj.

Doporučujeme

Články odjinud