Máte pocit, že se v jídle krotíte víc než vaše kamarádky, a přitom se s vámi kila navíc odmítají rozlopučit? Vyzkoušejte nový dietní režim, který bere ohled nejen na vaše tělo, ale i životní prostředí.
Za zkratkou VB6 se skrývá anglický termín „vegan before 6.00“ neboli „veganem před šestou“. Duchovním otcem dietního trendu je americký novinář Mark Bittman, který se v oblasti gurmánské žurnalistiky pohybuje už čtvrt století a jehož sloupek v The New York Times se stal legendou. Stravovací režim založil na několika jednoduchých pravidlech, která nevyžadují striktní počítání kalorií. Začal o něm přemýšlet ve chvíli, kdy trpěl výraznou nadváhou a jeho lékař ho postavil před nepříjemnou volbu: „Buď se rozhodnete radikálně změnit jídelníček a prakticky se stanete veganem, nebo se kila navíc začnou podepisovat na vašem zdraví.“ Mark byl sice pevně odhodlaný se svým životním stylem něco udělat, ale zároveň se mu nechtělo navždy se vzdát svých oblíbených jídel a také několikachodových večeří s přáteli. Proto vytvořil vlastní dietu, která kombinuje veganství s klasickým jídelníčkem.
HRANICE ŠESTÉ HODINY
Základním pravidlem dietního plánu je, že do šesté večer se stravujete v podobném stylu jako vegan a po šesté pak máte v malé míře povolené i další potraviny. Že to svým způsobem může fungovat, dokazuje i příběh Marka Bittmana, který po čtyřech měsících dokázal shodit 16 kilogramů, a navíc se mu snížila hladina cholesterolu i krevního cukru. Podle VB6 jsou potraviny rozdělené do čtyř kategorií. Do první skupiny „Potraviny bez limitu“ patří vše, co si můžete užívat bez jakýchkoli omezení, a to je veškerá zelenina s výjimkou brambor, naklíčené luštěniny (například vojtěška), mořské řasy, koření a dochucovadla bez přidaného cukru, například japonské miso, které se skládá mimo jiné z fermentovaných sójových bobů. Bittman do této skupiny zařadil také většinu čerstvého ovoce, které je sice poměrně kaloricky vydatné, ale zároveň nabité blahodárnými látkami.
FLEXIBILNÍ POTRAVINY
Druhá je nazvaná „Flexibilní skupina potravin“, která je sice do šesté hodiny večer povolená, ale měli byste s ní zacházet opatrněji a dopřávat si ji pouze v menší míře. Mezi flexibilní potraviny patří luštěniny a výrobky z nich (zejména tofu a tempeh) a celozrnné obiloviny. Do jídelníčku tak můžete zařadit bulgur, amarant nebo quinou. V této kategorii najdete i některé druhy zeleniny a ovoce.
Opatrnější byste měli být s konzumací avokáda a dalších exotických plodů.
Sušené ovoce byste si měli dopřát jen v minimální míře, ale patří sem veškeré ořechy a semínka. Zakázané ovoce chutná nejvíc, a proto se tento dietní režim nevyhýbá ani miniaturním dezertům. Život s VB6 si můžete přisladit kokosovým či sójovým mlékem nebo javorovým sirupem.
Povolen je v malé míře dokonce i med, přestože v klasické veganské dietě je tabu. Pokud dostanete chuť na sladké, místo XXL balení sušenek sáhněte spíše po malém kousku karamelu, tmavé čokolády nebo vlastnoručně upečeného koláče. VB6 totiž upřednostňuje domácí jídlo z kvalitních surovin a v menších porcích.
MÉNĚ JE NĚKDY VÍCE
Třetí skupinu tvoří „Potraviny za odměnu“, které byste do svého jídelníčku měli pustit až po šesté hodině a jen v omezené míře. Patří sem veškeré maso (to by však nikdy nemělo být považováno za hlavní složku jídla, ale spíš za jeho doplněk), mořské plody a ryby (raději upřednostňujte maso ryb z volného moře než z chovů). Dalšími položkami na seznamu jsou vejce, mléčné výrobky (zejména bílý jogurt) a některé tuky (zvýšená opatrnost je nutná u palmového a kokosového tuku, které obsahují nasycené mastné kyseliny). Významnou položku z této skupiny tvoří i zdroje sacharidů, jako je bílá rýže (třeba jasmínová či basmati), pizza, pečivo či těstoviny (včetně rýžových nudlí).
ČERNÁ LISTINA
Dietní trend VB6 zahrnuje také skupinu „Potraviny a nápoje, které by měly být téměř tabu“. Vztahuje se to na většinu fastfoodových jídel, chipsy a hotová zmražená jídla. Každý, kdo to myslí s hubnutím vážně, by se měl zříct alkoholu a nápojů s obsahem cukru (včetně energetických drinků a slazených čajů). Patří sem i ovocné jogurty s obsahem cukru, zapékané müsli a tyčinky a také sladkosti prodávané v plastových obalech.
Článek vyšel v časopise Dieta