Vdovci se o sebe neumějí postarat

Vdovci se o sebe neumějí postarat

Starší muži, kteří nešťastnou náhodou ovdoví, si neumějí dost dobře naplánovat svůj čas a denní aktivity. Zní to sice tvrdě, ale je to tak. Tvrdí to alespoň nová studie doktorky Carolien L. van den Brinkové z holandského Národního institutu pro veřejné zdraví a životní prostředí.

Podle ní je hlavním důvodem neschopnosti zorganizovat si život fakt, že se muži nikdy nenaučili se o sebe postarat, protože se celý život spoléhali na svoji partnerku. Brinková proto zpracovává projekt, který by vdovcům pomohl s adaptací do "nového života".

Výzkum Brinkové a jejího týmu jen potvrdil známé věci, že se totiž muži věnují méně než ženy vaření, uklízení a dalším aktivitám spojeným s chodem domácnosti. "Pokusili jsme se zjistit, jak velké problémy mají muži, kteří ztratí ženu, v dalším životě, a jak se o sebe dokáží postarat. Zkoumali jsme na 736 mužů z Finska, Holandska a Itálie ve věku kolem sedmdesáti let a více. Ve srovnání s ženatými muži měli vdovci větší problémy s přípravou jídla a také s péčí o dům. Vdovci také mají častěji problémy s mobilitou, jako jsou procházky nebo i chůze do schodů. Vdovci naopak oproti ženatým mužům lépe zvládají péči o své tělo, jako je mytí nebo oblékání," uvedla Brinková.

"Je potřeba se na ovdovělé muže zaměřit a poskytnout jim možnosti, jak se nové životní situaci přizpůsobit," uvedla Brinková a dodala, že by bylo užitečné nabízet mužům denní program, podle něhož by se naučili například připravovat si jídlo nebo vykonávat domácí práce.

Autoři výzkumu také poukazují na to, že ztráta ženy je velice stresující záležitostí a u mnoha vdovců mohou psychické problémy způsobovat i zdravotní potíže. Ačkoliv v průměru žijí ženy déle než muži, rozdíl se podle odborníků začíná zmenšovat, tudíž se stále více mužů stává vdovci. Například v Holandsku jich bylo v roce 2001 o osm procent více než v roce 1991. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud