Ve znamení levandule. Objevte její magické účinky na tělo i duši

Ve znamení levandule. Objevte její magické účinky na tělo i duši

Její něžné modrofialové kvítky a stříbrozelené lístky dokážou zázraky… Úlevou od bolesti počínaje a vyléčením letního nachlazení konče. Objevte úžasné vlastnosti bylinky, která vám provoní celé léto!

Aromatická levandule proslula svými uklidňujícími účinky, ale ve skutečnosti toho tento polokeř původem ze Středomoří umí mnohem víc. Už Egypťané objevili úchvatnou vůni levandule a přidávali ji do voňavek, staří Řekové si ji sypali do koupele a Římané ji používali k odpuzování hmyzu. Její název je odvozený od latinského lavare neboli mýt se.

Ve středověku si získala pověst afrodiziaka a pytlíky plněné levandulí se přidávaly do prádla. V 19. století platila za univerzální všelék a během první světové války se používala k dezinfikování ran.

Nejznámější pole s vlnící se levandulí najdete ve francouzském kraji Provence, kde má pěstování této bylinky dlouhou a hluboce zakořeněnou tradici. Dnes už jsou účinky levandule podložené i mnoha vědeckými studiemi.

Dejte vale stresu

Levandulový olej vám přinese úlevu při nervozitě a nespavosti. Jak potvrdil nedávný americký výzkum, má zklidňující účinky na nervovou soustavu. K potlačení depresí se ostatně síla levandule využívala už od dob středověku.

tip: Kápněte si pár kapek levandulového oleje do papírového kapesníku nebo do polštáře. Anebo si v práci naaranžujte do vázičky pár čerstvě nařezaných větviček levandule. Zabijete tak dvě mouchy jednou ranou – svému pracovnímu prostoru dodáte trochu jásavých barev a zároveň i relaxační vůni.

  • Zachraňte svou pleť Levanduli najdete na čestném místě mezi pěti esenciálními oleji, které mají nejblahodárnější vliv na pokožku. Díky svým dezinfekčním a antibakteriálním vlastnostem zabírá jako první pomoc při ošetření drobných oděrek, kousnutí hmyzem, spálenin, ekzémů i mírnějších forem akné.

Tip: Esenciální levandulový olej se od naprosté většiny těch ostatních liší v jedné věci: na pokožku si ho můžete aplikovat i neředěný, obzvlášť pokud máte mastnou nebo smíšenou pleť.

Na postižená místa ho natírejte po dobu první hodiny každých 15 minut a pak s aplikací pokračujte jednou za 24 hodin.

Místo pilulek proti bolesti

Voňavá kouzelnice dokáže zmírnit i bolesti hlavy a svalů a pomůže vám co nejrychleji se zotavit po zranění či operaci. Prokázala to i studie zaměřená na sledování 50 žen, které se chystaly na chirurgický zákrok. Ty z nich, které podstoupily levandulovou aromaterapii, pociťovaly po operaci menší bolest než ostatní.

Tip: Přidejte do mísy s horkou vodou pár kapek levandulového oleje a pak vdechujte provoněnou páru. Při bolestech svalů se nechte namasírovat směsí z kokosového oleje a levandule, při nástupu lehčí migrény si vetřete kapku olejíčku na čelo a na spánky.

Podpořte trávení

Mezi méně známé klady levandule patří i stimulace žaludečních šťáv, která tělu pomáhá k hladkému průběhu trávení. Ulevuje od zácpy, nadýmání, závratí i zvracení. Po dobu těhotenství a kojení by se však měly ženy dočasně vysokým dávkám levandule vyhnout a raději se o jejím používání poradit s lékařem.

Tip: Vmasírujte do oblasti břicha trochu čistého levandulového olejíčku (popřípadě ho můžete před aplikací smíchat s jojobovým olejem). Na zklidnění žaludku zabírají i čaje se sušenou levandulí, které seženete například v lékárně nebo v obchodě se zdravou výživou.

Protilék na nachlazení

Při lehčím sezonním nachlazení se hned nemusíte ládovat prášky, někdy postačí levandule. Umí totiž zmírnit kašel a potíže s dýcháním a navíc se vám budou hodit i další její výše zmíněné blahodárné účinky. Třeba to, že ničí choroboplodné zárodky a působí proti bolesti, která chřipku často doprovází. tip: Pár kapek olejíčku vmasírujte přímo na hrudník, na krk a na záda. Anebo si jej rozetřete do dlaní, ty o sebe chvíli třete a pak vdechujte vůni, která uleví vašim dutinám. Do aromalampy kápněte ideálně kombinaci levandulového, eukalyptového a peprmintového oleje.

Užijte si relax

Závan levandule umí zmírnit lehčí formy deprese a pozvednout náladu, čichové vjemy totiž zásadním způsobem ovlivňují fungování mozku. Prokázala to i jedna studie, během níž si 80 účastníků přidávalo pravidelně do koupele levandulové přísady. Prakticky všichni začali během „levandulové kúry“ pociťovat pozitivnější životní naladění.

Tip: Přidejte kapku levandulového olejíčku do svého tělového krému, používejte ho místo voňavky anebo ho kápněte do aromalampy (samotný nebo v kombinaci s bergamotem). Osvědčenou zbraní proti splínu jsou horké koupele s levandulovou příměsí. Kromě zlepšení nálady navíc něco uděláte i pro své celkové zdraví – při pozitivním duševním naladění budete odolnější i vůči nejrůznějším neduhům a chorobám.

článek vyšel v časopise Dieta 7-8/2013

Doporučujeme

Články odjinud