Ve znamení levandule. Objevte její magické účinky na tělo i duši | Zdroj: Profimedia.cz

Zdroj: Profimedia.cz

Ve znamení levandule. Objevte její magické účinky na tělo i duši

Její něžné modrofialové kvítky a stříbrozelené lístky dokážou zázraky… Úlevou od bolesti počínaje a vyléčením letního nachlazení konče. Objevte úžasné vlastnosti bylinky, která vám provoní celé léto!

Všelék a afrodiziakum

Aromatická levandule proslula svými uklidňujícími účinky, ale ve skutečnosti toho tento polokeř původem ze Středomoří umí mnohem víc. Už Egypťané objevili úchvatnou vůni levandule a přidávali ji do voňavek, staří Řekové si ji sypali do koupele a Římané ji používali k odpuzování hmyzu. Její název je odvozený od latinského lavare neboli mýt se.

Ve středověku si získala pověst afrodiziaka a pytlíky plněné levandulí se přidávaly do prádla. V 19. století platila za univerzální všelék a během první světové války se používala k dezinfikování ran.

Nejznámější pole s vlnící se levandulí najdete ve francouzském kraji Provence, kde má pěstování této bylinky dlouhou a hluboce zakořeněnou tradici. Dnes už jsou účinky levandule podložené i mnoha vědeckými studiemi.

Pokračování 2 / 6

**Dejte vale stresu**

Levandulový olej vám přinese úlevu při nervozitě a nespavosti. Jak potvrdil nedávný americký výzkum, má zklidňující účinky na nervovou soustavu. K potlačení depresí se ostatně síla levandule využívala už od dob středověku.

  • tip : Kápněte si pár kapek levandulového oleje do papírového kapesníku nebo do polštáře. Anebo si v práci naaranžujte do vázičky pár čerstvě nařezaných větviček levandule. Zabijete tak dvě mouchy jednou ranou – svému pracovnímu prostoru dodáte trochu jásavých barev a zároveň i relaxační vůni. *Zachraňte svou pleť Levanduli najdete na čestném místě mezi pěti esenciálními oleji, které mají nejblahodárnější vliv na pokožku. Díky svým dezinfekčním a antibakteriálním vlastnostem zabírá jako první pomoc při ošetření drobných oděrek, kousnutí hmyzem, spálenin, ekzémů i mírnějších forem akné.

Tip: Esenciální levandulový olej se od naprosté většiny těch ostatních liší v jedné věci: na pokožku si ho můžete aplikovat i neředěný, obzvlášť pokud máte mastnou nebo smíšenou pleť.

Na postižená místa ho natírejte po dobu první hodiny každých 15 minut a pak s aplikací pokračujte jednou za 24 hodin.

Pokračování 3 / 6

** Místo pilulek proti bolesti**

Voňavá kouzelnice dokáže zmírnit i bolesti hlavy a svalů a pomůže vám co nejrychleji se zotavit po zranění či operaci. Prokázala to i studie zaměřená na sledování 50 žen, které se chystaly na chirurgický zákrok. Ty z nich, které podstoupily levandulovou aromaterapii, pociťovaly po operaci menší bolest než ostatní.

  • Tip: Přidejte do mísy s horkou vodou pár kapek levandulového oleje a pak vdechujte provoněnou páru. Při bolestech svalů se nechte namasírovat směsí z kokosového oleje a levandule, při nástupu lehčí migrény si vetřete kapku olejíčku na čelo a na spánky.

Pokračování 4 / 6

**Podpořte trávení**

Mezi méně známé klady levandule patří i stimulace žaludečních šťáv, která tělu pomáhá k hladkému průběhu trávení. Ulevuje od zácpy, nadýmání, závratí i zvracení. Po dobu těhotenství a kojení by se však měly ženy dočasně vysokým dávkám levandule vyhnout a raději se o jejím používání poradit s lékařem.

  • Tip : Vmasírujte do oblasti břicha trochu čistého levandulového olejíčku (popřípadě ho můžete před aplikací smíchat s jojobovým olejem). Na zklidnění žaludku zabírají i čaje se sušenou levandulí, které seženete například v lékárně nebo v obchodě se zdravou výživou.

Pokračování 5 / 6

** Protilék na nachlazení**

Při lehčím sezonním nachlazení se hned nemusíte ládovat prášky, někdy postačí levandule. Umí totiž zmírnit kašel a potíže s dýcháním a navíc se vám budou hodit i další její výše zmíněné blahodárné účinky. Třeba to, že ničí choroboplodné zárodky a působí proti bolesti, která chřipku často doprovází. tip: Pár kapek olejíčku vmasírujte přímo na hrudník, na krk a na záda. Anebo si jej rozetřete do dlaní, ty o sebe chvíli třete a pak vdechujte vůni, která uleví vašim dutinám. Do aromalampy kápněte ideálně kombinaci levandulového, eukalyptového a peprmintového oleje.

Pokračování 6 / 6

**Užijte si relax**

Závan levandule umí zmírnit lehčí formy deprese a pozvednout náladu, čichové vjemy totiž zásadním způsobem ovlivňují fungování mozku. Prokázala to i jedna studie, během níž si 80 účastníků přidávalo pravidelně do koupele levandulové přísady. Prakticky všichni začali během „levandulové kúry“ pociťovat pozitivnější životní naladění.

  • Tip: Přidejte kapku levandulového olejíčku do svého tělového krému, používejte ho místo voňavky anebo ho kápněte do aromalampy (samotný nebo v kombinaci s bergamotem). Osvědčenou zbraní proti splínu jsou horké koupele s levandulovou příměsí. Kromě zlepšení nálady navíc něco uděláte i pro své celkové zdraví – při pozitivním duševním naladění budete odolnější i vůči nejrůznějším neduhům a chorobám.

Doporučujeme

Články odjinud