Večer na téma… Ženy Jednoho světa

Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět pořádaný Člověkem v tísni, společností při České televizi, se snaží kriticky nahlížet na stav současného světa a je věnován svobodě, spravedlnosti a lidské důstojnosti.

Nenabízí však jednoduché a laciné otázky, ale nabourává předsudky, zesměšňuje hloupost, odhaluje zločiny, upozorňuje na nepravosti, rozšiřuje obzory a oslovuje silnými příběhy.

Jeden svět zdaleka není jen o politicích, finančnících a generálech, ale také o skutečně inspirujících lidech, kteří se vzpírají násilí, nesvobodě a nespravedlnosti. Jeden svět je zároveň přehlídkou skvělé filmařiny. Za pět let své existence se Jeden svět stal největším a nejprestižnějším festivalem v Evropě věnovaným lidským právům.

Jeho šestý ročník proběhne 14.-22. dubna 2004 v Praze, Brně, Ostravě a Plzni a 26.-30. dubna 2004 v dalších jedenácti regionálních centrech ČR. Letošní ročník nabídne 140 filmů prezentujících světovou a domácí dokumentární tvorbu. (www.jedensvet.cz) .

Součástí festivalu je vždy i sekce, která mapuje úděl žen. Česká televize ve svém Večeru na téma… Ženy Jednoho světa v neděli 18. dubna ve 20 hod na ČT2 uvádí finský dokument Hodné holky a italský dokument Děti nenávisti, filmy, které byly uvedeny na festivalu Jeden svět v minulých dvou ročnících.

I premiéra filmu Jasminy Blaževič Co všechno jim ještě můžeme udělat? vychází z festivalových snímků, dokumentární záběry jsou pak doplněny autentickou českou zkušeností. Celý večer uvede čerstvý dokument mladého českého dokumentaristy Tomáše Kudrny To všechno z lásky … o podobách domácího násilí v Čechách.

Doporučujeme

Články odjinud