Večeře na dobrou noc

Večeře na dobrou noc

Posledním jídlem dne je večeře. Měla by vás zasytit a zároveň být lehká, aby se vám v noci dobře spalo a neukládaly se tuky do zásoby.

CO VŠECHNO BYSTE MĚLI VĚDĚT O VEČEŘI?

Dříve se říkalo, že nezhubnete, když budete jíst po páté hodině odpoledne. To je ovšem mýtus, který možná platil v době, kdy vaše babičky a dědečkové ulehávali s večernicí a ráno se vstávalo se slepicemi.

Pokud se chystáte jít si lehnout až mezi desátou a jedenáctou, navečeřte se okolo sedmé hodiny a ještě v devět, pokud vám kručí v břiše, si můžete dát něco malého k snědku v podobě tzv. druhé večeře. Podstatné je nehladovět déle než 10 hodin v noci, protože pak organismus vyčerpá téměř všechnu glukózu (cukr) v krvi.

JAK SE NAUČIT SPRÁVNĚ VEČEŘET?

Máte pocit, že už večer nemáte hlad? Pak se přinuťte sníst alespoň polévku nebo lehčí salát. Přijmout dostatek energie je i večer zapotřebí. Jinak vás s velkou pravděpodobností bude i v pozdějších hodinách honit mlsná. Problém může nastat i během pracovních dnů, kdy přes den toho moc nesníte a když dorazíte domů, „vybílíte" doslova celou ledničku. Tomu se snažte vyhnout. Jezte v pravidelných dávkách po celý den, průběžně pijte a nejezte doma u televize či počítače. Večeře by měla být společenská událost, při které se schází rodina a přátelé, a vy byste si ji měli patřičně užít.

Z ČEHO BY SE MĚLA SKLÁDAT VEČEŘE?

K večeři se hodí ideální kombinace pomalu se uvolňujících sacharidů s rostlinnými tuky a bílkovinami v podobě sýrů, mléčných výrobků, libového masa, ryb nebo náhražek masa vyrobených z luštěnin. Můžete si dopřát i vejce natvrdo, které je dobrým zdrojem esenciálních mastných kyselin. Dopřejte si zeleninové saláty dresinkem z panenského řepkového nebo olivového oleje, jež pomohou rozpustit vitaminy A, D, E a K a pomohou snížit hladinu tzv. zlého LDL cholesterolu v krvi.

JAKÁ BY MĚLA BÝT KALORICKÁ HODNOTA VEČEŘE?

Večeře je třetím nejdůležitějším jídlem dne, pro lidský organismus je stejně tak důležitá jako snídaně nebo oběd. Měla by tvořit 15 až 20 % energetického příjmu dne. Při redukci váhy by poslední porce dne neměla u žen přesáhnout 1500 kj, což je 357 kcal, a u mužů 1800 kj, tedy 429 kcal. V případě, že si dáte ještě i tzv. druhou večeři, ta by neměla přesáhnout 500 kj, v přepočtu 119 kcal. Spíše ale než na kalorickou hodnotu se zaměřte na pestrou a vyváženou večeři.

JAK BY MĚLA VYPADAT VEČEŘE?

  • libové maso či ryba (100-150 g), rýže (80-100 g), zelenina (100 g), voda nebo neslazený čaj (300 ml)
  • zeleninový salát (200-250 g) se zálivkou, sýr (30 g), tuňák ve vlastní šťávě (80 g) nebo vejce (max. 2x do týdne), celozrnné pečivo (50 g), voda nebo neslazený čaj } (300 ml)
  • tofu, tempeh či jiná náhražka masa (50 g), rýžové nudle, rýže (80-100 g), zelenina (100 g), voda nebo neslazený čaj (300 ml)
  • zeleninová či luštěninová polévka (200-250 g), celozrnné pečivo (50 g), voda nebo neslazený čaj (300 ml)

CO SI MŮŽETE DÁT K DRUHÉ VEČEŘI?

  • méně sladké ovoce (např. jablko, pomeranč, grapefruit, blumy)
  • kousek zeleniny (např. mrkev, papriku, rajče, okurku, ředkvičky, apod.)
  • bílý polotučný jogurt (150 g)
  • kousek tvrdého sýra (do 30 % tuku v sušině)
  • semínka nebo ořechy v přírodní podobě (hrst)


Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz

Doporučujeme

Články odjinud