Večeře zn. co dům dal

1. 2. 2016
Nestihli jste cestou z práce nakoupit na večeři? Podívejte se do ledničky nebo špajzu. Jsme si jisti, že tam najdete zaručené tutovky, jako je rýže, rajčata či cizrna v konzervě, květák nebo brambory. Pak už to půjde samo!

Brambory s kuřetem

4 porce - příprava: 40 minut

  • 2 lžíce vepřového sádla
  • 2 menší cibule
  • 2 kuřecí prsa
  • 2 větší klobásy typu čabajka
  • 800 g brambor typu A
  • 6 mrkví
  • sůl a pepř
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 1 hrst petržele

Na sádle orestujte nasekané cibule, přidejte na menší kousky nakrájené maso a klobásy nakrájené na kolečka. Po zatažení masa přidejte oloupané a nakrájené brambory, očištěné a nakrájené mrkve a restujte dozlatova. Osolte, opepřete a zalijte vývarem. Přiklopte a duste, v případě potřeby mírně podlijte. Duste do změknutí. Na závěr přidejte nasekanou petržel.


Pilaf s vepřovým masem

4 porce - příprava: 40 minut

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička
  • 400 g mletého vepřového masa
  • 1/2 lžičky drcených koriandrových semínek
  • 1 lžíce worcestrové omáčky
  • sůl a pepř
  • 2 papriky
  • 100 g loupaných rajčat
  • 1/2 pórku
  • 400 g dlouhozrnné rýže
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • hrst petrželky

Na oleji orestujte nasekanou cibuli česnek a chilli papričku, přidejte promíchané maso s koriandrem, worcestrovou omáčkou, solí a pepřem. Orestujte. Poté přidejte nakrájené papriky a rajčata, pórek. Vše důkladně promíchejte a přidejte propláchnutou rýži. Promíchejte a zalijte částí vývaru, redukujte jako u rizota. Postupně podlévejte vývarem, dokud rýže nebude hotová. Dochuťte solí a pepřem a nasekanou čerstvou petrželkou.


Cizrna s rajčaty a treskou

4 porce - příprava: 30 minut

  • 1 brokolice
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • 225 g sušených rajčat v oleji
  • 800 g sterilované cizrny
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • 4 filety z tresky

Brokolici rozdělte na malé růžičky a dejte je vařit do osolené vody na 5 minut. Sceďte. Na oleji orestujte nasekané šalotky a česnek, přidejte nakrájená rajčata, cizrnu a brokolici. Osolte, opepřete a zalijte vývarem. Přidejte osolené, opepřené filety z tresky, poduste a zredukujte. Dochuťte solí a pepřem.


Zapečené bagety s vinnou klobásou

4 porce - příprava: 30 minut

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 225 g sušených rajčat v oleji
  • 2 mrkve
  • řapíkatý celer
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • 400 g sterilovaných bílých fazolí
  • 1 hrst tymiánu
  • sůl a pepř
  • 2 francouzské bagety
  • 1 hrst nasekané petrželky
  • 100 ml smetany 33%
  • 2 vejce
  • 400 g vinné klobásy

Na dvou lžících oleje orestujte nasekanou cibuli, celé stroužky česneku, rajčata, na nudličky nakrájené mrkve a řapíkatý celer. Vše orestované zalijte vývarem, přidejte fazole, tymián, sůl a pepř a asi 5 minut poduste. Na plátky nakrájejte bagety a potřete je olivovým olejem smíchaným s petrželí. Vyskládejte je do zapékacího pekáčku spolu se směsí zeleniny. Zalijte smetanou, ve které jste rozšlehali vejce. Přidejte vinnou klobásu potřenou olejem a dejte péct do předehřáté trouby na 180°C na 15 minut.


Květákové kari

4 porce - příprava: 30 minut

  • 1 květák
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 šalotky
  • 1/2 lžičky strouhaného zázvoru
  • 1/2 lžičky drcených semínek koriandru
  • 1 chilli paprička
  • 200 g loupaných rajčat
  • 2 zelené papriky
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • 1/2 lžičky garam masala
  • 200 ml smetany 33%
  • 1 hrst nasekaného koriandru

Květák rozdělte na malé růžičky, zalijte vodou, přidejte kurkumu a sůl a vařte asi 5 minut. Sceďte. Na oleji orestujte nadrobno nasekanou šalotku, přidejte uvařený květák a chvíli ho restujte. Pak ho vyjměte a do základu přidejte zázvor, drcený koriandr, chilli papričku, nakrájená rajčata a papriky. Zalijte vývarem, přidejte koření garam masala, poduste a redukujte asi 10 minut. Květák vložte zpět do hrnce, přidejte smetanu, čerstvý koriandr a povařte ještě asi 5 minut.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Co vždy najdete ve spíži nebo ledničce

  • TUŇÁK V KONZERVĚ – stačí jen přidat těstoviny, olivy, sýr a večeře je tu!
  • MRAŽENÝ HRÁŠEK – využijete ho nejen do salátů, ale i do polévek
  • BRAMBORY – s nimi rychle vykouzlíte vše od placek po bramboračku
  • LUŠTĚNINY v suchém stavu nebo v nálevu tvoří základ mnoha „eintopfů“

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Témata článku:   

Komentáře Zobrazit celou diskuzi

Přečtěte si také

Horoskopy

Vám nakloněné planety se budou hodně snažit, abyste uhájili dobyté pozice, ať už v osobním nebo pracovním životě. Na vás v této chvíli až tolik nezáleží, což ovšem neznamená, že můžete…

Nejčtenější články