Vědci objevili pátou chuť

Američtí vědci objevili u myší schopnost vnímat chuť vápníku. Vzhledem k tomu, že tito hlodavci mají podobné geny jako lidé, předpokládá se, že i člověk dovede kromě hořkosti, kyselosti atd. rozeznat tuto chuť.

Dosud byly známy čtyři chutě: sladká, kyselá, slaná a hořká. Behaviorální genetik Michael Tordoff z Monellova centra pro chemické smysly ve Philadelphii u nich ale nechtěl zůstat.

"Kalcium prostě chutná jako kalcium. Nemáme pro to jiné označení. Je hořké a trošičku kyselé. Ale protože jsme objevili na jazyku myší zvláštní receptory právě pro tento prvek, můžeme jeho chuť označit samostatně jako chuť vápníku. Můžeme ji cítit, když pijeme vodu. Pokud je v ní tohoto minerálu příliš mnoho, je nechutná," říká Tordoff.

Zelenina obsahující hodně vápníku, například kapusta, je nahořklá a proto podle něho spoustě lidí nechutná. Naopak v mléce a mléčných výrobcích je vápník vázán na tuky a bílkoviny, takže se nepříjemná chuť ztrácí. Schopnost vnímat tuto chuť je životně důležitá, protože jde o zásadní stavební prvek buněk a kostí. Jeho nedostatek vede k závažným nemocem, například osteoporóze, obezitě a hypertenzi.

"Mnoho zvířat je schopno ho vyčenichat a žrát ho samotný, aby uspokojila potřebu svého organismu," dovává Tordoff.

Doporučujeme

Články odjinud