Vědci radí: Ráno moudřejší večera

Vědci radí: Ráno moudřejší večera

Vědci tvrdí, že teď získali důkazy, potvrzující staré přísloví. Je prý jednoznačně prokazatelné, že když máte problém k řešení, je lepší se na to vyspat.

Výzkum ukazuje, že právě spánek významně posiluje paměť a pomáhá mozku roztřídit nepřeberné množství informací, kterých se nám každodenně dostává.

"Není to jen tak, že bychom během spánku nějakým způsobem konzervovali vzpomínky. My si je přebíráme a v podvědomí dohledáváme jejich smysl. Spánek pomáhá našim zážitkům porozumět," říká Bob Stickgold, vedoucí studie provedené na Harvard Medical School.

Americký tým zkoumal, jak dobře si účastníci studie pamatovali spojení mezi slovy a symboly. Porovnávali, jak dobře si vedli, pokud se mohli mezi oběma fázemi pokusu, tedy příjmem informace a jeho reprodukcí, vyspat, s tím, jak se jim dařilo bez sebemenšího zdřímnutí. Zjistili, že lidé si lépe vybavovali řady příbuzných slov po normálním nočním spánku, než když byli testováni během jednoho dne.

"Celá léta se lidé dohadovali, k čemu spánek vlastně je, protože doposud jsme jen věděli, že se člověk během spánku zotavuje. Teď se dozvídáme, že spánek nám navíc pomáhá vypořádávat se s ohromným množstvím informací, které si do hlavy během dne ukládáme," přivítal výsledky studie profesor John Groeger z centra pro výzkum spánku na Surrey University. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud