Vědci tvrdí: Délka kojení ovlivňuje výši IQ dítěte

Vědci tvrdí: Délka kojení ovlivňuje výši IQ dítěte

O tom, že nejpřirozenější strava kojence – mateřské mléko – má pro něj nenahraditelný význam, je zbytečné polemizovat. Debatu však teď odborníci vedou především s ohledem na délku kojení. Brazilští vědci tvrdí, že čím déle, tím lépe. Délka krmení z prsu totiž podle nich ovlivňuje inteligenci dítěte.

„Čím déle je dítě kojeno, tím má větší pravděpodobnost, že bude inteligentní, studovat a mít vyšší příjmy,“ tvrdí autoři výzkumu z brazilského Pelotasu.

Zprávu k jejich studii otiskl prestižní lékařský časopis Lancet s tím, že je důkazem o dlouhodobých blahodárných účincích kojení na zdraví člověka.

Vědci z Federální univerzity v Pelotasu sledovali po třicet let 3,5 tisíce osob narozených v roce 1982. Během té doby mohli sledovat, jak se u dotyčných vyvíjí IQ, školní výsledky, jakého dosáhli vzdělání a jak se jim daří v práci a životě. Když to bylo vztaženo k tomu, jak byli dotyční kojeni matkou, vyšlo najevo, že čím déle byl jedinec kojen, tím vyšší IQ pak měl.

„Ti, kdo byli kojeni po jeden rok, v průměru měli o čtyři body IQ víc, strávili o rok déle ve škole a měli o 341 brazilských realů (asi 2,7 tisíce korun) měsíčně navíc,“ tvrdí autoři výzkumu. Dítě, které je kojeno jen pár měsíců, může mít o deset bodů IQ méně než to, které je kojeno dva a více let.

„Pro vývoj mozku je nezbytná mastná kyselina známá jako kyselina dokosahexaenová, které je v mateřském mléce velké množství, to zřejmě vysvětluje, proč má kojení blahodárný vliv na inteligenci,“ tvrdí autor studie doktor Bernado Lessa Horta z Pelotasu.

Doporučujeme

Články odjinud