Vědcům se podařilo zvrátit proces stárnutí kůže

Vědcům se podařilo zvrátit proces stárnutí kůže

Proces, při kterém je blokována činnost určité bílkoviny, takže přestává stárnout, byl sice úspěšný, ale zatím vyzkoušený jen u myší. Kalifornským vědcům se podařilo omladit jejich kůži u dvouletých jedinců tak, že měla stejný genetický profil jako kůže myší čerstvě narozených.

Tým prohlásil, že jejich výzkum nejspíše povede k vývoji technik, které by urychlovaly hojení u starších pacientů. Zdůraznili, že není pravděpodobné, že by se jednalo o nějaký "pramen věčného mládí". Protein, o který se jedná, NF-kappa-B, hraje roli v mnoha aspektech stárnutí. Tento protein působí jako regulátor způsobující, že celá řada genů se stává více či méně aktivními než obvykle.

Vedoucí výzkumu, doktor Howard Chang ze Stanford School of Medicine, navíc výzkum považuje za další důkaz teorie, že stárnutí je důsledkem specifických genetických změn, nikoli obecného nahromadění jakési únavy materiálu. Proto je v principu možné tyto genetické změny i později v životě zvrátit.

Předešlé studie určily několik genů, které hrají v procesu stárnutí významnou roli. Doktor Chang a jeho kolegové si uvědomili, že všechny tyto geny byly regulovány proteinem NF-kappa-B. Když činnost tohoto proteinu na dva týdny zablokovali, zjistili že kůže myší zesílila a dělilo se v ní více buněk, což je charakteristické pro kůži mladých myší. Také spektrum genů, které byly aktivní, odpovídalo genům aktivním u novorozených myší. Není však jasné, jak dlouho tento efekt trvá a je nutné brát v úvahu, že tento protein je také zapojen do rakovinotvorných procesů a regulaci imunitního systému.

"Podařilo se nám dost fantastickým způsobem navrátit myším mladou kůži," řekl Chang. Dodal ale, že jakékoli užití u lidí by muselo být krátkodobé kvůli vedlejším příznakům blokování činnosti tohoto proteinu. "Mohli bychom dosáhnout delšího života, ale na úkor něčeho jiného."

Doporučujeme

Články odjinud