Vegetariáni žijí déle, protože mají nižší krevní tlak

6. 6. 2013
Vegetariáni žijí déle, protože mají nižší krevní tlak
Vegetariáni žijí déle díky svému jídelníčku. Strava vylučující maso zcela, nebo alespoň to červené a tučné, totiž snižuje krevní tlak. A vegetariánství, veganství a další formy jídelníčků založených na rostlinných potravinách prospívají o něco více mužům. U nich je rozdíl v délce života a zdravotní kondici v případě srovnání vegetariánství a konvenčního jídelníčku výraznější než u žen.

Šestileté sledování více než sedmdesáti tisíc osob pomohlo vědcům pochopit význam vegetariánské stravy na zdraví lidí. Lidé konzumující především rostlinnou stravu se dožívají vyššího věku a trpí méně civilizačními chorobami. Riziko předčasného úmrtí na jakékoli příčiny je u vegetariánů ve srovnání s běžnou populací o dvanáct procent nižší.

Podle lékařů to souvisí především s nižším krevním tlakem a nižší hladinou škodlivého cholesterolu v krvi. Osoby konzumující hlavně ovoce, zeleninu, luštěniny, obiloviny, ořechy a semena také méně často trpí diabetem a onemocněním srdce a cév.

„Vegetariáni se v našem výzkumu dožívali vyššího věku, měli vyšší vzdělání a žili častěji v manželství, pili méně alkoholu, výjimečně kouřili, více cvičili a byli štíhlejší,“ tvrdí doktor Michael Orlich z kalifornské Loma Linda University, jenž sledoval třiasedmdesát tisíc osob po dobu šesti let.

Výrobky z červeného masa obsahují velké množství tuku, soli, dusitanů a dalších karcinogenních látek, které vznikají při tepelné úpravě. Častá konzumace červeného masa a uzenin vede k onemocnění srdce a cév a několika typům rakoviny.

Témata článku:   

Komentáře Zobrazit celou diskuzi

Přečtěte si také

Horoskopy

Jestliže se vám v průběhu tohoto měsíce nedařilo, tak se můžete radovat, protože období nepřízně končí. Na obzoru je zlepšení, byť postupné. Pomoc přitom slibuje Neptun s Merkurem. Má to…

Nejčtenější články