Vegetariánské menu: Dejte masu pauzu!

Vegetariánské menu: Dejte masu pauzu!

Možná máte po letních grilovačkách dost steaků a klobásek nebo se jen snažíte odlehčit jídelníček. I tak si ale můžete dokonale pochutnat!

Sýrové koláčky se salsou

12 kousků příprava: 75 minut

400 g cream cheese, 2 žloutky, 2 lžičky mleté sladké papriky, 1 lžička kajenského pepře, 2 lžičky mletého kmínu, špetka soli, 50 g polohrubé mouky, 1 balíček prášku do pečiva, 1 lžička nastrouhané citronové kůry, 180 g nastrouhaného aromatického tvrdého sýra, máslo a strouhanka na vymazání a vysypání formy

SALSA: 500 g malých rajčátek, 2 jarní cibulky, šalotka, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce citronové šťávy, sůl a pepř

Troubu předehřejte na 180 °C. Sýr se žloutky vyšlehejte dohladka. Přidejte mletou papriku, kajenský pepř, kmín a sůl a promíchejte. Do směsi prosejte mouku s kypřicím práškem. Přidejte citronovou kůru a asi 150 g strouhaného sýra a pečlivě promíchejte. Těsto rozdělte do vymazané a vysypané formy na muffi ny. Povrch koláčků posypte zbylým sýrem. Vložte do trouby a pečte při 180 °C asi 45 minut. Mezitím si připravte salsu. Rajčátka nakrájejte na poloviny. Jarní cibulku a šalotku nadrobno. V kastrůlku zahřejte olej a vsypte nakrájenou zeleninu. Lehce osolte, opepřete a na velmi mírném ohni vařte asi 5 minut. Pak odstavte z ohně a dochuťte citronovou šťávou. Podávejte s pečenými sýrovými koláčky.

Krémová polévka z červené čočky

4 porce příprava: 45 minut

100 g sušených rajčat, 1 červená cibule, 2 stroužky česneku, 150 g syrové červené čočky, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžičky mletého římského kmínu, 1 lžička mleté pálivé papriky, 1,5 l zeleninového vývaru, 1 limetka, 100 g zakysané smetany, 4 snítky zelené petrželky, sůl

Sušená rajčata předem zalijte vroucí vodou a nechte nabobtnat. Pak je slijte a nakrájejte na kousky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte najemno. Čočku propláchněte a nechte okapat.V hrnci zahřejte olej. Vsypte nakrájenou cibuli a opékejte ji, až zesklovatí. Pak přidejte česnek a velmi krátce orestujte. Vsypte koření, čočku a nakrájená rajčata a opět krátce osmažte. Zalijte vývarem. Přiveďte k varu. Zmírněte oheň a vařte 20 minut. Povařenou polévku rozmixujte. Dochuťte limetkovou šťávou a solí. Rozdělte do talířů. Doplňte zakysanou smetanou a ozdobte petrželkou.

Šafránové rizoto s mrkvičkami

4 porce příprava: 30 minut

2 šalotky, 2 řapíky celeru, 1 pomeranč, 600 ml zeleninového vývaru, špetka šafránu, 3 lžíce olivového oleje, 300 g rýže na rizoto, 100 ml bílého vína, 50 g másla, sůl a pepř

KARAMELIZOVANÉ MRKVIČKY: 800 g malých mrkviček, 1 citron, 1 lžíce řepkového oleje, 1 lžíce másla, 1 lžíce medu, 100 ml zeleninového vývaru, sůl a pepř

Šalotku a celer nakrájejte nadrobno. Pomeranč oloupejte a vykrájejte z něj segmenty. Vývar zahřejte a vsypte do něj šafrán. V kastrolu zahřejte olej a vsypte na něj šalotku a celer. Na mírném plameni duste doměkka. Pak vsypte rýži a krátce ji orestujte. Zalijte vínem a nechte vyvařit. Potom přilévejte po částech vývar se šafránem a míchejte. Vařte asi 10 minut. Přidejte pomeranč a vařte, až bude rýže téměř měkká. Sundejte z plotýnky a vmíchejte máslo. Podle chuti dosolte. Mrkvičky oloupejte a nakrájejte na stejně velké kousky. Z citronu vymačkejte šťávu. Na oleji s máslem restujte mrkev 3 minuty. Pak přidejte med a opět krátce restujte. Vlijte vývar a duste, až bude mrkev měkká a šťáva zhoustne. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Podávejte se šafránovým rizotem.

Dortík z kešú ořechů a pomeranče

4 porce příprava: 30 minut + tuhnutí

250 g nepražených nesolených kešú ořechů, 200 g vypeckovaných datlí, 3 pomeranče, 2 lžíce raw kakaa, 100 g kokosového oleje, 2 lžíce agávového sirupu, pomerančová kůra a plátky mandlí na zdobení

Kešú ořechy den předem namočte do studené vody. Pak je slijte a propláchněte. Vsypte je do kutru. Přidejte datle nakrájené na velmi drobné kousky. Ze dvou pomerančů vymačkejte šťávu a přidejte ji k ořechům s datlemi. Směs začněte mixovat. Až bude téměř hladká, přidejte kakao a kokosový olej a opět pořádně promixujte. Ořechovou hmotu rozdělte do silikonových formiček a povrch uhlaďte. Vložte do ledničky a nechte do druhého dne tuhnout. Zbylý pomeranč oloupejte a nakrájejte na kolečka. Zatuhlé dortíky vyklopte z formiček. Povrch každého dortíku potřete sirupem a položte na něj kolečko pomeranče. Pomeranč potřete sirupem a ještě ozdobte pomerančovou kůrou a plátky mandlí.

Doporučujeme

Články odjinud