Vegetariánství snižuje riziko onemocnění rakovinou

Vegetariánství snižuje riziko onemocnění rakovinou

Američtí lékaři a odborníci na výživu vytvořili společně model jídelníčku, který by měl výrazně přispět k prevenci rakoviny. Jeho základem je rostlinná strava.

Dobrá zpráva pro vegetariány je výsledkem nejnovějších amerických studií, které prokázaly, že vysoký podíl ovoce a zeleniny v jídelníčku člověka může skutečně zabránit vzniku a rozvoji různých typů rakoviny. Čerstvý salát se vždy vyplatí zalít olivovým olejem, který je zase preventivním prostředkem snižujícím nebezpečí rakoviny plic.Je vhodné zároveň omezit nadměrný příjem červeného masa, které může zvýšit riziko vzniku nádorového bujení tlustého střeva.

Ovoce, zelenina a byliny mají navíc blahodárné účinky především na srdce a cévy. Množství ovoce a zeleniny v jídelníčku Američanů i Evropanů se různí, ale je jisté, že čím více konzumujeme těchto surovin, tím lépe. Pořád je lepší sníst denně alespoň jedno jablko a jednu papriku, než nesníst nic.

Problém nastává tehdy, když lidé považují za zeleninu a ovoce tepelně upravená jídla. Důležité je totiž konzumovat tyto potraviny buď syrové, nebo upravené jako salát. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud