Vejce z koledy? Poradíme vám, co s nimi!

Vejce z koledy? Poradíme vám, co s nimi!

Máte-li doma šikovné koledníky, asi každý rok řešíte, co s vejci natvrdo, kterých se vám sejde doma víc než dost. Nabízíme vám inspiraci z domova i ze zámoří, stačí si jen vybrat.

Malajská laksha s krevetami a vejci

4 porce - příprava: 20 minut

  • 250 g širších rýžových nudlí
  • 1 lžíce arašídového oleje
  • 1 lžička zázvoru
  • ½ lžičky mleté kurkumy
  • ½ červené chilli papričky
  • 1 kafírový list
  • 1 lžička rybí omáčky
  • špetka třtinového cukru
  • kůra z ½ limetky
  • 200 ml kokosového mléka
  • 500 ml rybího vývaru
  • 2 rajčata
  • 8 velkých krevet
  • sůl a pepř
  • 2 natvrdo uvařená vejce
  • ½ salátové okurky
  • hrst mungo výhonků
  • čerstvý koriandr

Nudle uvařte. Na pánvi v horkém oleji zpěňte nastrouhaný zázvor, kurkumu a nasekanou chilli papričku. Přidejte kafírový list, rybí omáčku, cukr a limetkovou kůru, zalijte kokosovým mlékem a vývarem, přidejte pokrájená rajčata a 5 minut provařte. Vyndejte kafír, přiveďte k varu, vložte krevety a asi 5 minut vařte. Nudle zalijte vývarem. Ozdobte krevetami, pokrájenými vejci, plátky okurky, mungo výhonky a koriandrem.


Salát s jablky a řapíkatým celerem

4 porce - příprava: 10 minut

  • 8 natvrdo uvařených vajec
  • 2 menší červená jablka
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 75 ml zakysané smetany
  • 75 ml majonézy
  • sůl a pepř

Vajíčka oloupejte, jablka omyjte, zbavte jádřinců a vše nakrájejte na kostičky. Stonky celeru omyjte, odřízněte jim konce a nakrájejte na kousky. Vše promíchejte se zakysanou smetanou a majonézou a dochuťte solí a pepřem. Podávejte s pečivem nebo v tortillách.


Gratinovaná vejce

4 porce - příprava: 25 minut

  • 4 natvrdo uvařená vejce
  • 2 lžíce másla
  • 800 g čerstvého špenátu
  • 50–60 g ementálu
  • 100 g ricotty
  • muškátový oříšek
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce parmazánu
  • máslo na vymazání formy

OMÁČKA:

  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 175 ml smetany 12%
  • muškátový oříšek
  • sůl a bílý pepř

Troubu zapněte na 220 °C. Na másle spařte špenát a nasekejte ho nahrubo. Smíchejte s ementálem, ricottou a dochuťte kořením. V pánvi rozehřejte máslo, zaprašte moukou a usmažte světlou jíšku, do které zašlehejte smetanu. Když omáčka zhoustne, okořeňte ji. Formu vymažte tukem. Na špenát poklaďte řezem dolů poloviny vajec a polijte bešamelem. Posypte parmazánem a dejte na pár minut zapéct do trouby.


Vaječné kroketky

4 porce - příprava: 50 minut

  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 180 ml plnotučného mléka
  • muškátový oříšek
  • sůl a pepř
  • 1–2 lžíce dijonské hořčice
  • 70 g šunky od kosti
  • 6 vajec uvařených natvrdo
  • pažitka nebo petrželka
  • hladká mouka
  • 2 vejce a strouhanka na obalení
  • rostlinný olej na smažení

Rozpusťte máslo, zaprašte moukou a usmažte světlou jíšku. Vmíchejte mléko a dochuťte. Přidejte hořčici, pokrájenou šunku, vejce a pažitku a promíchejte. Z vychlazené hmoty tvořte válečky a obalte je v trojobalu. Smažte v rozpáleném oleji dozlatova.

Klepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. - Velikonoční speciál.

Doporučujeme

Články odjinud