Velikonoční nádivka krok za krokem

10. 3. 2013
Hlavička, sekanice, velikonoční svítek či nádivka – tradiční dobrota, na které si pochutnáváme hlavně o svátcích jara. Z mnoha krajových a rodinných receptů jsme pro vás vybrali a vlastními chuťovými buňkami prověřili tento.

Velikonoční nádivka

Příprava: 50 minut

Na 4–6 porcí:

  • 8 housek
  • 4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
  • 100 g másla
  • smetana na vaření (12%) podle potřeby
  • 400 g vařeného uzeného masa (nejlépe libovějšího bůčku) nebo velmi kvalitní klobásy
  • hrst lístků mladých kopřiv (nebo špenátových lístků) či jiných dostupných bylinek
  • muškátový květ a oříšek
  • zázvor a kurkuma
  • máslo nebo sádlo na vymazání pekáče
  • sůl a pepř na dochucení
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

1. Starší žemle (nebo veku) nakrájejte na drobné kostky. Zalijte je směsí vlažné, lehce osolené smetany a vlahého másla, zázvoru, kurkumy a muškátového květu a nechte je co nejvíc nasáknout voňavou tekutinou. Do základu přilijte lehce prošlehané žloutky a promíchejte, aby se pečivo rozmělnilo na hladkou hmotu.

2.+3. Přidejte na kostičky pokrájené maso, spařené a najemno nasekané kopřivové lístky a vše důkladně promíchejte a dochuťte.

4. Nakonec opatrně zapracujte dotuha ušlehaný sníh z bílků.

5. Vzniklou hmotu přemístěte do pekáčku dobře vymazaného tukem a v troubě předehřáté na 180°C pečte asi 35 až 40 minut krásně dozlatova.

Krajově se tato velikonoční pochoutka připravuje také z krupicové kaše. Někde se přidávají kuřecí či králičí vnitřnosti nebo kůzlečí maso. Vždy ale obsahuje jarní bylinky.

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 3/2013.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Dostanete důležitou zprávu, která vám změní život. Ke změně přispěje i novoluní v domovském znamení, které vám záhy přinese novou životní příležitost. Jako Ryby se připravte na opravdu…

Nejčtenější články