Velikonoční nádivka krok za krokem

10. 3. 2013
Hlavička, sekanice, velikonoční svítek či nádivka – tradiční dobrota, na které si pochutnáváme hlavně o svátcích jara. Z mnoha krajových a rodinných receptů jsme pro vás vybrali a vlastními chuťovými buňkami prověřili tento.

Velikonoční nádivka

Příprava: 50 minut

Na 4–6 porcí:

  • 8 housek
  • 4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
  • 100 g másla
  • smetana na vaření (12%) podle potřeby
  • 400 g vařeného uzeného masa (nejlépe libovějšího bůčku) nebo velmi kvalitní klobásy
  • hrst lístků mladých kopřiv (nebo špenátových lístků) či jiných dostupných bylinek
  • muškátový květ a oříšek
  • zázvor a kurkuma
  • máslo nebo sádlo na vymazání pekáče
  • sůl a pepř na dochucení
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

1. Starší žemle (nebo veku) nakrájejte na drobné kostky. Zalijte je směsí vlažné, lehce osolené smetany a vlahého másla, zázvoru, kurkumy a muškátového květu a nechte je co nejvíc nasáknout voňavou tekutinou. Do základu přilijte lehce prošlehané žloutky a promíchejte, aby se pečivo rozmělnilo na hladkou hmotu.

2.+3. Přidejte na kostičky pokrájené maso, spařené a najemno nasekané kopřivové lístky a vše důkladně promíchejte a dochuťte.

4. Nakonec opatrně zapracujte dotuha ušlehaný sníh z bílků.

5. Vzniklou hmotu přemístěte do pekáčku dobře vymazaného tukem a v troubě předehřáté na 180°C pečte asi 35 až 40 minut krásně dozlatova.

Krajově se tato velikonoční pochoutka připravuje také z krupicové kaše. Někde se přidávají kuřecí či králičí vnitřnosti nebo kůzlečí maso. Vždy ale obsahuje jarní bylinky.

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 3/2013.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Měli byste jít trochu do sebe. Zkuste se sami sebe otázat, jestli je cesta, kterou kráčíte, ta správná. Pro vás by bylo lepší, kdybyste se nesnažili plout s davem. Jste přece jedinečné…

Nejčtenější články