Velikonoční nádivka krok za krokem: Kopřivy a uzené jsou základ

16. 4. 2022
Velikonoční nádivka je tradiční dobrota, která by neměla chybět na žádném svátečním stole. Pokud stále nemáte svůj osvědčený recept, vyzkoušejte ten náš! Určitě si pochutná celá rodina.

Velikonoční nádivka

na 4–6 porcí – příprava: 50 minut

  • 8 housek
  • smetana na vaření 12% podle potřeby
  • 100 g másla
  • zázvor
  • kurkuma
  • muškátový květ a oříšek
  • 4 vejce
  • 400 g vařeného uzeného masa (nejlépe libovějšího bůčku) nebo velmi kvalitní klobásy
  • hrst lístků mladých kopřiv (nebo špenátových listů) či jiných dostupných bylinek
  • máslo nebo sádlo na vymazání pekáčku
  • sůl a pepř na dochucení

1. Starší housky (nebo rohlíky) nakrájejte na kostky. Zalijte je směsí vlažné, lehce osolené smetany a vlahého másla, zázvoru, kurkumy a muškátového květu a nechte je co nejvíc nasáknout. Do základu přilijte lehce prošlehané žloutky a promíchejte, aby se pečivo rozmělnilo na hladkou hmotu.
2. Přidejte na kostičky pokrájené maso.
3. Potom vmíchejte spařené a najemno nasekané kopřivové listy a vše důkladně promíchejte a dochuťte.
4. Nakonec opatrně zapracujte dotuha ušlehaný sníh z bílků.
5. Vzniklou hmotu přendejte do pekáčku vymazaného tukem a v troubě předehřáté na 180 °C pečte asi 35 až 40 minut, až bude nádivka krásně zlatavá.

Nechcete jíst moc masa? Zkuste udělat velikonoční nádivku bez uzeného. Tady ve videu najdete recept na velikonoční špenátovou nádivku bez masa:

Vše o Velikonocích najdete ZDE

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Kráčíte špatným směrem a rodina vás na to upozorňuje. Odpoutejte se od nostalgických myšlenek a začněte znovu žít. Jenom tak budete nad věcí a získáte potřebnou životní sílu. Nezlobte se…

Nejčtenější články

Doporučujeme