Velikonoční recept - Jidáše

30. 3. 2012
Velikonoční recept - Jidáše
Jidáše jsou obřadní velikonoční pečivo z kynutého těsta ve tvaru válečku, symbolizující provaz, na kterém se oběsil Jidáš. Kdo si na Zelený čtvrtek před východem slunce dá jidáše s medem, upevní prý své zdraví.

Jidáše

Na asi 30 kousků/Příprava: 50 minut + kynutí

500 g hladké mouky (můžete použít 250 g bílé a 250 g celozrnné špaldové) špetka soli 250 ml mléka 1 lžíce krupicového cukru 21 g kvasnic (nebo sáček sušených) 90 g krupicového cukru špetka strouhané citronové kůry 3 žloutky + 1 vejce na potírání, prošlehané 120 g rozpuštěného másla rum nebo mléko na potírání med k podávání

1. Droždí nechte vzejít v mléce s lžící cukru. Mouku se špetkou soli prosijte do mísy. Přidejte citronovou kůru, žloutky, zbylý cukr a vlijte vzešlé droždí a rozpuštěné vlahé máslo.

2. Vypracujte vláčné těsto a nechte ho zakryté čistou utěrkou na teplém místě vykynout, až zhruba zdvojnásobí objem. Z těsta oddělujte kousky, na lehce pomoučené ploše vyválejte prameny asi centimetr silné a 25 cm dlouhé.

3. Tvarujte jidáše (stáčejte například jako spirálky). Nechte ještě jednou asi půl hodiny na plechu pokrytém pečicím papírem kynout. Troubu předehřejte na 180 °C, jidášky potřete vejcem promíchaným s mlékem nebo rumem, vložte do trouby a pečte krásně dozlatova. K jidáškům podávejte med.

ČTĚTE TAKÉ:
Co nevíte o kuskusu - zajímavosti + recepty


Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Příští dny vás zastihnou v dobré psychické pohodě, což bude podpořeno i skvělou fyzickou formou. Dnes se však ještě budete potýkat s určitými problémy, které si bohužel z valné části…

Nejčtenější články