Velké úsilí zlepšuje vnímání chuti pokrmů

Velké úsilí zlepšuje vnímání chuti pokrmů

Po tvrdé práci si jídlo většinou člověk nejen zaslouží, ale také lépe vychutná. Podle studie z Marylandu má velké úsilí vynaložené k dosažení pokrmu skutečně vliv na vnímání jeho chuti.

Dalším pozitivním vlivem tohoto úsilí je podle psychologů to, že při něm lidé volí raději zdravé varianty pokrmů.

„V podstatě jsme prokázali, že pokud vynaložíte větší úsilí pro získání jídla, nejenže ho více oceníte, ale také vám bude více a lépe chutnat,“ tvrdí docent Alexander Johnson z Johns Hopkins University v Baltimore.

Čím dostupnější jídlo je a čím méně úsilí či peněz člověk pro jeho získání musí vynaložit, tím méně si ho váží a méně ho vychutná.

To může být také důvod, proč obézní lidé volí často jídla tučná z levného rychlého občerstvení. Méně si je vychutnají, méně si jich váží, a proto se jimi přejídají.

ČTĚTE TAKÉ:
Boty dělají člověka!


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud