Velký novorozenec = velké zdravotní problémy?

Velký novorozenec = velké zdravotní problémy?

Narodilo se vám větší dítě, než je obvyklé? Dejte na svého malého cvalíka pozor. Děti, které se narodily jako velmi velké, totiž mohou trpět různými zdravotními komplikacemi!

Jak se pozná velké dítě? Velikost velkého neboli hypertrofického dítěte je podle platných růstových tabulek hodnocena na základě tzv. gestačního věku. Donošený velký novorozenec narozený ve 40. týdnu je na základě tabulky podle Kučery hodnocený jako hypertrofický, pokud má hmotnost nad 3 970 g u děvčátka a nad 4 100 g u chlapce. Délka dítěte je většinou větší než 52 cm. Jako extrémně velký plod je pak míněn novorozenec, jehož hmotnost přesáhne 4 500 g. To, zda je novorozenec hypertrofický, ale přitom vůbec nezávisí na pohlaví dítěte.

Velcí novorozenci mívají také svůj typický charakteristický vzhled. Jejich hlavička se vyznačuje pevnými lebečními kostmi a většinou menšími fontanelami. Nadměrná hmotnost pak bývá rozložena symetricky, takže hypertrofické děti trochu připomínají Bibendum, maskota pneumatikové značky Michelin.

Riziko pro matku Příliš velký plod představuje riziko jak pro matku, tak i pro dítě samotné. Matky takto velikých dětí mívají většinou obtíže s dýcháním, díky zvětšené zátěži na cévy se tvoří křečové žíly, tzv. varixy. Plod také více tlačí na močový měchýř matky, což má za následek jeho sníženou kapacitu a zvýšené riziko infekcí močových cest. S železnou pravidelností se také objevují bolesti v kříži, problémy s chůzí atd. Namáhavý je také porod dítěte, protože při velké velikosti hrozí větší riziko porodních poranění.

Riziko pro dítě Zdravotní rizika ale hrozí i samotnému dítěti. Hypertrofičtí novorozenci mohou utrpět četná porodní poranění, jako například syndrom modré masky, který se projeví modrým zbarvením v oblasti tvářičky v důsledku popraskání drobných cév (na tvářičce se udělá velká modřina).

Nezřídka se při porodu přirozenou cestou vyskytuje i tzv. kefalhematom – porodní "nádor" –, zlomenina klíční kosti atd. Odbourávání velkých krevních podlitin pak způsobuje zvýšení bilirubinu, který zapříčiňuje novorozeneckou žloutenku.

Velké plody ale mohou trpět i hypertrofickou kardiomyopatií neboli ztluštěním srdečního svalstva. To vyžaduje větší přísun živin, takže tito novorozenci většinou mívají nízkou hladinu krevního cukru, hypoglykémii, která se musí léčit infuzí glukózy.

Přesto ale existují i výjimky, kdy jsou hypertrofické děti navzdory všem rizikům zcela v pořádku.

Jak problémům zabránit Díky kvalitní zdravotnické péči o těhotné se v současné době daří ve velké míře podchytit těhotenství s hypertrofickými plody. Pomocí tzv. biometrie plodu (ultrazvukové a pohmatové vyšetření velikosti plodu) je možné včas rozhodnout o způsobu porodu a vyhnout se tak možným komplikacím jak u dítěte, tak i u matky.

zdroj: http://www.rustovyhormon.cz>http://www.rustovyhormon.cz

Doporučujeme

Články odjinud