Velký přehled zahradních rostlin: Dřeviny pro lehké půdy | Zdroj: Profimedia.cz a Shutterstock.com

Zdroj: Profimedia.cz a Shutterstock.com

Velký přehled zahradních rostlin: Dřeviny pro lehké půdy

Lehká půda na zahradě přináší také určitá specifika, která byste při výběru vhodných rostlin k vysázení měli akceptovat.

Lehkou půdu poznáte podle toho, že je sypká, voda se do ní po deštích velmi rychle vsákne a v zimě hluboko vymrzá. V létě se naopak rychle prohřívá, což může vést až k přehřátí rostlin. Spodní voda do ní také špatně vzlíná, proto jsou rostliny vystaveny velkému stresu ze sucha. Vylepšit ji na záhonku můžete přidáním kompostu nebo jílovitých částic, které napomohou ke zúrodnění a udržování přiměřené vlhkosti. Z okrasných keřů a stromů vyberte ty, které podmínky lehkých písčitých půd lépe zvládnou.

Klepněte pro větší obrázek

CEDRUS LIBANI – CEDR LIBANONSKÝ

Krásná dřevina původem ze severní Afriky vás jistě okouzlí svým jižanským charakterem. V dospělosti je cedr velký strom s jehlicemi v drobných vějířcích, zbarvenými do sivě modrozelené barvy. Větve rostou vodorovně a vrcholek stromu je mírně ohnutý. Jelikož je to dřevina náročná na teplo, hodí se pro výsadbu v teplých oblastech a na chráněná stanoviště. Cedry patří mezi nejstarší rostliny na naší planetě, dožívají se v průměru 2000 let.

CARPINUS BETULUS – HABR OBECNÝ

Habr je náš domácí druh, proto bez problémů roste ve všech oblastech s výjimkou horských. Jeho stříbřitá kůra někdy připomíná kůru buku, oproti němu má ale listy jemně pilovité. Habr můžete vysadit jako solitérní strom i v podobě stříhaného živého plotu. Do moderních zahrad se pěkně hodí kuželovitý kultivar „Columnaris“. V dospělosti dosahuje výšky kolem dvaceti metrů.

PRUNUS SERRULATA – SAKURA

Krásná a v současnosti velmi oblíbená sakura patří také mezi dřeviny pro sušší stanoviště. Má ráda teplé klima a ve velmi tuhých zimách může namrzat. Hodí se do předzahrádek nebo jako solitérní dřevina do trávníku. Krásné květy, které můžete obdivovat na jaře, jsou v různých odstínech od bílé po tmavě růžovou, plné i jednoduché.

Klepněte pro větší obrázek

POTENTILLA FRUTICOSA – MOCHNA KŘOVITÁ

Odolný, rychle rostoucí keř, který bude dobře prosperovat i na sušším stanovišti, by jistě neměl uniknout vaší pozornosti. Dorůstá výšky kolem jednoho metru a kvete téměř celé léto. Původní druh se žlutými květy můžete na zahradě nahradit kultivarem „Snowflake“ s květy bílými nebo „Anette“ s květy oranžovými. Aby bylo kvetení co nejbohatší, keř každý rok ostříhejte nízko u země. Nové výhony pak budou bohatě kvést.

Klepněte pro větší obrázek

BERBERIS THUNBERGII – DŘIŠŤÁL THUNBERGŮV

Dřišťál je menší keř, dorůstající do výšky od půl metru do jednoho a půl metru. Jeho drobné lístky, rostoucí na ostnaté větvičce, mohou být různých barev – podle zvoleného kultivaru. Tyto keře výborně snáší suché, osluněné prostředí a můžete je zkombinovat s poléhavými skalníky nebo růžemi. V zahradě můžete využít kultivar s tmavě červenými lístky „Atropurpurea“, s lístky žlutozelenými „Aurea“ nebo kultivar, u kterého jsou zelené lístky bíle a růžově žíhané – „Harlequin“.

Klepněte pro větší obrázek

BETULA – BŘÍZA

Nenechte se odradit dojmem, že je bříza obyčejný všední strom a do zahrady nepatří. Bříza je velmi nenáročná dřevina, ujme se prakticky kdekoli a velmi rychle roste. Její vzdušná koruna s drobnými lístky pěkně vynikne před tmavým pozadím jehličnatých stromů. U naší domácí břízy si můžete vybrat z mnoha pěkných kultivarů, třeba „Purpurea“ s lístky nachově červenými nebo „Gracilis“ s lístky jemně stříhanými. Mezi okrasnými stromy dále vynikají druhy Betula papyrifera (bříza papírová) nebo Betula jacquemontii (bříza Jacquemontova), které jsou okrasné hlavně kmenem.

ABIES CONCOLOR – JEDLE STEJNOBARVÁ

Tento jehličnan vás nadchne lehkou, vzdušnou korunou, ale hlavně dlouhými sivě ojíněnými jehlicemi. Jedle je poměrně velká dřevina, takže pokud si nepořídíte zakrslý kultivar Abies concolor „Compacta“, vyhraďte jí na zahradě dostatek prostoru. Její pěstování je nenáročné a na stanovišti vydrží řadu let.


Článek vyšel v časopise Bydlení, stavby, reality.

Doporučujeme

Články odjinud