Věřící mládeži chybí sexuální znalosti

Věřící mládeži chybí sexuální znalosti

Poslat dítě na hřiště mezi hormony rozbouřenou mládež, nebo raději do kostela? Podobnou otázku si položili i sociologové v Austrálii a - byli překvapeni. Děti pravidelně navštěvující kostel vedou mnohem rizikovější pohlavní život než jejich vrstevníci trávící odpoledne mezi kamarády na hřištích a v ulicích měst. „Byla jsem výsledkem své studie mile překvapena,“ prohlásila Susan Mooreová z Melbournské Swinburne University of Technology.

Zdůvodnění našla Susan přímo v kostele a sportovních klubech. Zatímco ve svatostáncích se o sexu hovoří jen velmi málo, ve sportovních klubech se děti dovídají o kondomech a rizikových sexuálních praktikách naopak často – a to nikoli od stejně starých spolužáků, nýbrž sportovních instruktorů a trenérů. Ti totiž mají na pokyn australského ministerstva sportu a tělovýchovy už několik let sexuální osvětu v „popisu práce“.

Profesorka Susan Moorevoá zpovídala na dvě stě studentů ve věku mezi sedmnácti a devatenácti roky. Dospívající mládež provozující v tomto věku aktivní pohlavní život byla o rizikách sexu výborně poučena a sama kladla bezpečnost na první místo. Část studentů a studentek vyznávajících sexuální zdrženlivost však o četných úskalích pohlavního života nevěděla téměř nic.

Podle australských sexuologů však není důvod k předčasné radosti. Zatímco třetina studentů byla ještě bez sexuální zkušenosti, třetina provozovala bezpečný sex a třetina provozovala nechráněný a rizikový sex. „Náctiletí navštěvující pravidelně kostel, tedy hluboce věřící, byli většinou ještě panensky čistí. Ale ti, kdo vedli pohlavní život, jednali povětšinou značně nebezpečně – a na tom nic nemění skutečnost, že důvodem byla nikoli lehkomyslnost, nýbrž nevědomost.

Většinu z teenagerů, kteří se k sobě i svým partnerkám chovali při milostném životě ohleduplně a především vždy používali kondom, tvořili mladí lidé holdující sportu a pohybovým aktivitám v různých sportovních klubech,“ prohlásila profesorka Mooreová na konferenci o zdraví mládeže. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud