Věřím, že jsme dali světu vzkaz: Jsme hrdí na to, že jsme rezaví | Zdroj: Profimedia.cz

Zdroj: Profimedia.cz

Věřím, že jsme dali světu vzkaz: Jsme hrdí na to, že jsme rezaví

Když můžou mít hrdé pochody gayové, můžou je pořádat také jinak společensky stigmatizovaní lidé – ti se zrzavým porostem hlavy. Skotskem tak prošel první průvod Ginger Pride neboli průvod Zrzavé hrdosti. Motivem setkání se shodovali s gayi, zrzaví lidé přijeli do Edinburghu bojovat s diskriminací ve společnosti.

Průvod vedl kanadský komik Shawn Hitchins a to od hotelu Balmoral přes Severní most až k Royal Mile. „Všichni jásali a dali okolí jasně najevo, že se to bude dnes červenat,“ uvedl jeden z organizátorů průvodu pro britský deník Daily Mirror.

„Věřím, že jsme dali světu vzkaz s tím, jak hrdí jsme na to, že jsme rezaví, byl to výjimečný zážitek pro všechny zrzky kdekoli,“ uvedl Hitchins.

Na transparentech pak nesli účastníci hesla: „Za lásku k zrzavé.“ „Všem sláva! Červeným, oranžovým i světlým.“ „Zrzaví a hrdí.“

Lidé s rezavými vlasy a bílou pletí jsou na světě v absolutní menšině. Jak už to s menšinami bývá, jsou často terčem posměchu a nejapných vtipů většiny. Lidé, kteří nejsou s rusou kšticí srovnaní, mohou za svůj úděl vinit špatné počasí a nedostatek sluníčka. Skotští genetikové totiž věří, že právě bílá pleť a rezavé vlasy umožňují zásobení těla dostatkem vitaminu D v prostředí s věčně zataženou oblohou.

Takovým prostředím je právě Skotsko, kde je zrzků a zrzek kolem třinácti procent v populaci. To je sedmkrát více než v celosvětové populaci, v níž tvoří podíl jen mezi jedním až dvěma procenty.

Doporučujeme

Články odjinud