Věříte v léčivou sílu kamenů a polodrahokamů?

Věříte v léčivou sílu kamenů a polodrahokamů?

Neživý kámen si někdy neumíme představit jinak než jako kus skály, v lepším případě pak jako kámen ve šperku. O léčbě kameny se začíná v posledních letech znovu mluvit, a polodrahokamy procházejí obdobím znovuobjevení. Není proč nevěřit, že síla a energie kamenů spojená s přírodní krásou má pozitivní vliv na člověka.

Litoterapie, léčba kameny

Odborníci přes kameny a polodrahokamy tvrdí, že pozitivní vliv kamenů se projevuje nejlépe při léčbě dlouhodobých problémů. Kameny pomáhají aktivovat léčebné procesy v těle a stabilizují jak tělesnou, tak i duševní rovnováhu.

Minimálně přes dvě stě druhů kamenů a polodrahokamů si můžete pořídit v obchodech s přírodními produkty. Pochopitelně je druhů mnohem více, ale nabízený sortiment bývá obvykle v tomto počtu, takže je z čeho vybírat.

Kameny a polodrahokamy se dají koupit jak surové, tak opracované v různých tvarech. Najdete malé pyramidy, koule, vajíčka, masážní hůlky a válečky (menší, štíhlé podlouhlé kameny) a jiné tvary. Kameny, můžete nosit jen tak při sobě, nebo – pokud máte možnost – se můžete domluvit na masáži kameny tam, kde mají zkušenosti s tímto druhem ošetření.

Amulety a talismany

Od pradávna upoutávaly pozornost lidí kameny kvůli tvaru a barvě, a jakmile se je lidé naučili opracovávat, vytvářeli si z nich drobné předměty k zavěšení na šňůrky, později pak náramky nebo čelenky s polodrahokamy.

Už v Egyptě se věřilo v sílu kamenů, do polodrahokamů se ryly obrazce zvyšující jejich léčivou účinnost. V Indii se nechávali kameny louhovat ve vodě a výluhy se používaly pro vnější i vnitřní ošetření při léčbě a posílení organismu.

Ve středověku se obecně věřilo, že z kamenů vyzařuje magnetická síla působící na energetické dráhy v těle, především pak na sedm nejdůležitějších (sedm hlavních čaker). I z drobných šperků vyzařuje pozitivní energie, ochraňující před zlými silami (věřilo se v odehnání démonů, ochranu před uřknutím a uhranutím).

V baroku měly kameny důležitou úlohu při zdobení bohoslužebných předmětů a soch v chrámech. V renesanci byly zas oblíbenější polodrahokamy, bohatší šlechta si pořizovala léčivé drahokamy. V devatenáctém století obliba litoterapie poklesla na dlouhou dobu, zabývali se jí okrajově léčitelé nebo esoterici.

Jaký kámen si vybrat?

Máte dvě nejjednodušší možnosti: vybírat instinktivně kámen, který vás „osloví“, líbí se vám a vyhovuje velikostí (i cenou). Nebo si můžete koupit některý z kamenů, který podle zvěrokruhu přísluší k vašemu znamení.

Pro Skopce se hodí například chalcedon nebo karneol, vyberete-li si křišťál, pak máte univerzální kámen. Křišťály si dlouho uchovávají energii a působí na celý organismus.

Pěkný, téměř černý kámen je hematit: udržuje v pořádku krevní oběh, má příznivý vliv na tvorbu červených krvinek, podporuje udržení obsahu železa v krvi a pomáhá při ledvinových potížích. Uplatní se při léčbě zlomenin, pomáhá proti křečím v dolních končetinách a navíc odstraňuje nespavost a úzkostné stavy.

Krásné acháty vás zbaví vnitřního napětí, protože zklidňují, stabilizují rovnováhu ducha a těla. Používají se jako jedinečné ochranné kameny pro děti.

O kameny je třeba pečovat

Kámen můžete nosit jako přívěšek, můžete ho přendávat z kapsy do kapsy, nebo si na něj třeba ušít váček po vzoru škapulíře. Nebude se vám určitě zdát ani po čase špinavý, ale aby fungoval, musíte ho ošetřovat.

Zakoupený kámen (mívá obvykle průměru kolem čtyř centimetrů, ale pochopitelně že seženete menší i mnohem větší) nejprve opláchněte ve vlažné vodě, osušte, a dejte nabít na několik hodin na světlo. Některé kameny lze nabíjet i na přímém slunci, jiné při úplňku.

Používaný kámen zbavte negativní energie: čas od času omyjte vlažnou vodou (žádné mýdlo, saponáty ani oleje k zvýšení lesku) a dejte nabít. Někdy se doporučuje ponořit kámen do roztoku mořské soli zhruba na půl hodiny, pak teprve opláchnout v čisté vodě a dát nabíjet na světlo.

Zeptejte se na to, jak kameny a polodrahokamy udržovat, přímo v prodejně: obvykle tam prodávají nadšenci, kteří vám o nich povědí spoustu zajímavostí a doporučí pro vás vhodný typ. Budete mít před koupí přehled, jaký kámen patrně potřebujete a který, s podobnými vlastnostmi, by se vám mohl nejvíc líbit.

Text: Alena Menclová

ČTĚTE TAKÉ:
Míša Maurerová se vdala. Manžel už chce třetí dítě!

Doporučujeme

Články odjinud