Vesty a vestičky

Vesty a vestičky

Trendy se sice mění několikrát za sezonu, vesty ale budou trendem vždycky. Ve strohém jazyce encyklopedií je vesta popsaná jako „horní součást mužského oděvu bez rukávů, vpředu zapínaná“. Tato definice však v současné módě platí jen částečně: vesty jsou tu pro všechny!

Vesta má svůj „rodný list“ v pánském šatníku. A tam se také několik století udržela. V době svého vzniku – v baroku – se podobala kabátu, pod kterým se nosila. Měla původně dlouhé rukávy stejně jako kabát a také její délka sahala až nad kolena. Od počátku byla důležitou součástí pánského obleku, který se v té době vytvořil a který má prakticky stejnou podobu dodnes: kalhoty, sako, vesta, košile.

V baroku ovšem byla vesta stejně nákladná jako kabát. Šila se totiž ze stejně drahých materiálů, jako byly samety, brokáty a další hedvábné látky. Však se také nosila „viditelně“: sice pod kabátem, ale rozepnutým, a v „domácím prostředí“ kabát dokonce nahrazovala.

Rokoko zbavilo vestu rukávů a šosů, ale co ubralo na spotřebě materiálu, přidalo na zdobnosti. Rokokoví kavalíři se tak předháněli v hedvábných atlasových vestách, které zdobila výšivka, nebo dokonce tisk s bitevními výjevy nebo s populárními operními postavami.

Vesta přešla z výjimečného prostředí aristokracie i do měšťanské společnosti v 19. století. Kdo by však čekal skromnost, byl by patrně překvapen. Vesta zůstávala stále velmi luxusní součástí pánského oblečení. Právě proto, že se jeho ostatní části jako kalhoty, kabát (později sako) i košile výrazně zjednodušily. Oblek mužů – měšťanů a podnikatelů – ztratil všechny zbytečné ozdoby, krajky a prýmky a hedvábné látky nahradilo praktické vlněné sukno. Mužský oblek se barevně ztlumil a tato vlastnost mu zůstala dodnes.

Co tedy upoutá pozornost a prozradí eleganci a dobrý vkus úspěšného muže? Vesta! Stala se doslova světlým bodem pánské módy 19. století. I když se tvar vesty pozměňoval spolu s módou, na vestě přetrval samet, hedvábí, nově se objevil bílý pik a v době romantismu květinové vzory. Do dámského šatníku pronikala vesta nenápadně a pozvolna, i když de facto „přijela na koni“. Nejprve se totiž nosila jako součást dámského jezdeckého oděvu. Ten byl složen z ženských a mužských prvků, kdy například dlouhou sukni doplňovala „pánská“ vesta a cylindr.

Na konci 19. století se vesty sice objevily i v módních magazínech, ovšem pouze jako stejnobarevná součást secesních toalet. Teprve emancipované dívky a ženy 20. století přišly vestám a vestičkám na chuť. A není divu, vždyť jsou tak praktické! Jejich půvab obnovila zejména šedesátá léta. A zatímco mladí muži „formální“ vesty odkládali, jejich vrstevnice v nich nacházely nekonečný zdroj módní inspirace.

Těžko popsat všechny proměny, které vesty a vestičky od té doby prodělaly v ženském šatníku. Na jejich tvaru, a hlavně materiálu se výrazně podílely i úspěšné filmy. Za všechny jmenujme například Amadea, který inspiroval módní návrháře k rokokovým květinovým vzorům a ušlechtilým textilním materiálům.

Ženský šatník se vestám a vestičkám nejen nebrání, ale s nadšením přijímá každé nové osvěžení v podobě tohoto – dnes už také výrazně ženského – doplňku. Vesty vypadají skvěle při vrstvení oděvu, které je v módě už delší dobu, ale i jako jediný vrchní oděv – na holém těle. Výběr materiálů a správných doplňků vám zaručí dokonalý vzhled, ať si vyberete prakticky jakoukoli.

ČTĚTE TAKÉ:
Do podzimní a zimní pohádky - hlavně nohy v teple!

Doporučujeme

Články odjinud