Větší prsa, menší zadek - sen mhoha žen. Jak a za kolik lze odsát tuk z hýždí a zvětšit jím prsa.

Větší prsa, menší zadek - sen mhoha žen. Jak a za kolik lze odsát tuk z hýždí a zvětšit jím prsa.

Autoaugmentace je plastické operace, kdy se vlastní přebytečným tuk z hýždí, boků a stehen odsaje a implantuje do prsou. Vypadá to jednoduše, ale...

Autoaugmentace, zákrok 2 v 1

Jedná se druh plastické operace, která kombinuje liposukci a zvětšení prsou. Odebere se tuk z partií, kde není žádoucí, a vyplní se jím prsa. Pod každé z ňader chirurg tuk vpravuje tenkými kanylami do podkoží.

„Na rozdíl od klasických implantátů představuje je tuk tělu přirozený. Během dvou až tří týdnů proroste cévním systémem a zajistí dekoltu přirozený vzhled,“ uvádí plastický chirurg MUDr. Václav Poláček.

Prsa zvětšená vlastním tukem vypadají na rozdíl silikonových přirozeně. Silikonové implantáty jsou obzvláště na hubených postavách rozeznatelné na první pohled. „Další výhodou autoaugmentace je, že nezanechává jizvy. Tuk se do prsou vpravuje tenkými kanylami pod prsy, “ říká plastický chirurg MUDr. Josef Kulhánek, MBA z Lékařského domu v Praze 7.

Podle MUDr. Kulhánka není nutné se bát infekce nebo imunitní reakce na voperovaný tuk, jako se tomu může stát u silikonových implantátů. Po autoaugmentaci se na prsou neobjevují ani nerovnoměrnosti a boule. Občas se však stane, že se boule vytvoří na místech odběru. Ty se však během několika týdnů vstřebají.

Nevýhodou autoaugmentace je, na rozdíl od zvětšení pomocí silikonových implantátů, že se tuk v prsou po operaci částečně vstřebá. Jedná se průměrně o polovinu vpraveného tuku. Zhruba po půl roce se velikost a tvar prsou ustálí a pokud žena výrazně nezhubnete, zůstává už stabilní.

Jak zákrok probíhá?

Předoperační vyšetření probíhají stejně jako u jiných operací, které vyžadují celkovou narkózu. Pacientka však odchází už druhý den po zákroku. Dva až tři týdny by pacientka neměla nosit žádné upnuté svršky, tedy ani podprsenku. „Tento čas je nutný k tomu, aby tukem prorostly cévy a aby nebyl vnější tlak na mezibuněčné tekutiny. Nedokrevnost a stísnění jsou faktory, které působí proti přežití tuku a dochází k jeho většímu vstřebávání, “ vysvětluje MUDr. Kulhánek. Naopak by žena kvůli liposukci měla nosit stahující prádlo tam, odkud jí byl tuk odebrán.

„Po absolvování autoaugmentace doporučuji ňadra pravidelně mazat zpevňujícími krémy s obsahem kolagenu. Rozhodně by ženy neměly prsa po zákroku masírovat, jelikož dochází k rozmasírování buněk a "nový" tuk se může vstřebat,“ uzavírá odbornice Petra Řehořková z kliniky estetické medicíny Petra Clinic.

Srovnání

Zvětšení prsou vlastním tukem

Cena: 50–90 tis. Kč Výdrž: po počátečním vstřebání tuku do konce života, pokud nezhubnete Zdravotní rizika: bez imunitních reakcí, infekce velmi zřídka, tuk je tělu vlastní tkáň

Zvětšení prsou silikonovými implantáty

Cena: 60 tis. Kč (+ 30 tis. Kč liposukce) Výdrž: průměrně 10 let Zdravotní rizika: vytvoření hematomu, ucpání cév, svraštění, protržení nebo vyhřeznutí implantátu, snížení citlivosti bradavek

Doporučujeme

Články odjinud