Většina novomanželů po svatbě přibere

Většina novomanželů po svatbě přibere

Nic naplat, ale manželství dietní není. Tedy minimálně v jeho počátku, kdy podle rozsáhlých průzkumů naprostá většina lidí v instituci manželství krátce po vstupu do ní přibere.

Lidé, kteří navíc jen dlouhodobě randí a nikdy k oltáři nedojdou, jsou podle nové britské studie třikrát méně často obézní než novomanželé.

Efekt přibývání na váze může mít řadu vysvětlení, od větší pohody, více zdrojů a pravidelnější stravy, méně pohybu a ležení u televize až po nutnost dbát o svou postavu. Nicméně ačkoli se britská studie příčinami nezabývala, její závěry hovoří jasně, muži i ženy začnou nabývat na váze velmi krátce po vstupu do manželství.

Na obezitu má ale vliv také společná domácnost. I partneři, kteří spolu nejsou oddaní, ale prakticky manželský život vedou, začnou rychle ve společné domácnosti přibývat na váze. Přitom existují jisté nuance mezi pohlavími, u žen se riziko nadváhy a obezity zvyšuje zhruba po roce od začátku soužití, u mužů toto riziko začíná mezi prvním a druhým rokem společného života.

Studii otiskl odborný časopis Obesity.

Doporučujeme

Články odjinud